Który wybrać? (RAV4, CR-V, X-Trail)

27 Sty 2012, 21:20

Witam,
jak w temacie, zależy mi na używanym - wszystkie wersje do 2006 roku produkcji, oszczędnym, tanim w utrzymaniu.
Każdy z nich wizualnie mi odpowiada, mieszkam na wsi, więc potrzebuje takiego samochodu (ale niekoniecznie 4x4).

Przeglądałem rankingi niezawodności, spalania itp. i RAV4 jest bardzo wysoko, ale nissan i honda też niewiele niżej są lokowane.

Co taniej wyjdzie ON czy PB + LPG ?

I najważniejsze dla mnie - tani w utrzymaniu i oszczędny na co dzień.

Co sądzicie o tych modelach?
lookasoo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 12 1999
Auto: Seat Ibiza II 1,4 '96

27 Sty 2012, 22:26

Witaj. Mieszkam i pracuję na wsi obecnie jeżdżę Freelanderem .Nie długo będę kupował drugie auto. Biorę pod uwagę Suzuki GW ,Nissan x trial albo kolejnego Freelandera. Ze swojego jestem zadowolony , jedyny minus to mały bagażnik. Znajomi jeżdżą X trialem z silnikiem 2.2 i twierdzą że to najlepsza wersja. ON to dla mnie naj ekonomiczniej, do ceny gazu dolicz koszty instalacji ,częstsze wymiany świec i kabli, większą czułość na usterki instalacji elektrycznej i brak miejsca w bagażniku .Jeśli jeździsz na krótkich dystansach to PB też trochę pójdzie + dodatkowe obciążenie tylnej osi , w Peugeocie mocno to odczułem.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

28 Sty 2012, 11:23

Dziękuję bardzo za odpowiedź, jest bardzo pomocna.

Chciałbym tylko jeszcze dodać, że samochodem od pon - pt bedzie jeździła żona do pracy - 40km (20 km prawie w mieście - nieliczne korki + światła oraz pozostałe 20km obwodnica Wrocławia), ale cieżkiej nogi to ona nie ma ;)) a na weekendy dalsze wypady w góry, nad jezioro itp.

Co w takiej sytuacji jest najlepszym wyborem?
lookasoo
Nowicjusz

29 Sty 2012, 17:06

Po wnikliwym przeanalizowaniu odrzucam z cieżkim sercem RAV4 - jest po prostu za mała dla rodziny z wózkiem.

Zatem wybór zostaje z 2 - CR-V i X-Trail?
lookasoo
Nowicjusz

06 Lut 2012, 22:57

Witaj. CRV miał znajomy sprzedał po pierwszej zimie ,nie radziła sobie na średnio zaśnieżonej drodze.
piotr R
Aktywny

07 Lut 2012, 08:25

Hondzia CRV nie radziła sobie na średnio zaśnieżonej drodze.
:?:

a tak między nami kierownikami :wink:
a jakbyś podpytał znajomego ile miało kosztować doprowadzenie tego ustrojstwa do porządku
bo jest tu dużą rzesza tych co skutecznie wywalczyli ze ich sree suvy dają se rade :) nie tylko na głębszym śniegu
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

08 Lut 2012, 21:00

Witaj. Znajomy był w dwóch serwisach i obydwa twierdziły że napęd działa OK. Auto miało też zimowe opony.
sympatyk napisał(a):a tak między nami kierownikami

Może poziom wyszkolenia kadry kierowniczej był niewystarczający. :mrgreen: :wink:
piotr R
Aktywny

08 Lut 2012, 21:21

był w dwóch serwisach i obydwa twierdziły że napęd działa OK. Auto miało też zimowe opony

jak te opony były jeszcze w miare nowe to niefajnie :(
ja doświadczenia różnych aut przednio lub tylno napedowych /naped pod silnikiem/ na zimówkach mam zaskakująco pozytywne, nawet na dobrze zaśnieżonych drogach z zaspami po zderzak - i o dziwo łancuchów używałem 2-3 razy jak się zagrzebał :evil:
troche zgłebiałem temat CrV przed zakupem Ferdka i ...Hondzia CRV miała chodzić jak burza w takich warunkach do momentu przegrzania pompy hydraulicznej tyłu
stad było moje pytanie czy aby uklad zrobiony badz co badz przez dobrą firme działał
ale jak piszesz, że autko niedawało rady to pewnie brakowało mu też TC lub
chociażby blokady "mostu" :lol:

ps. a żeby sprawdzić czy działa 4x4 to do serwisu chyba nie trzeba jezdzić , a raczej na "rozmoknięty grunt" :?
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 08 Lut 2012, 21:52, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

08 Lut 2012, 21:51

Na każdą zapowiedź opadów śniegu żona zabiera mi frelka. :evil: Więc ostatnio częściej jeżdżę 19 letnią cytryną, i spokojnie daję rade nawet na bardzo polnych drogach. Łańcuchy wożę w bagażniku, dopóki nie miałem aut 4x4 to często były w użyciu.
piotr R
Aktywny

08 Lut 2012, 21:58

ja tez ostatnio prawie ciagle 4x2 ,
czekałem na wieksze śniegi :P to mrozy w zamiam dostarczyli :evil:
a Ferdek nie najlepiej grzeje :(
sympatyk
Zaawansowany

08 Lut 2012, 22:14

W Flelku mam wyłączone ABS i TC daje radę w poważnych zaspach. W Montereyu nie mam żadnych blokad i elektroniki jeżdżę nim w trudnym terenie, nadmiar gadżetów psuję radość z jazdy .
piotr R
Aktywny

13 Lut 2012, 15:08

Witam..
Ja bym wybrał X-Trail ma większy bagażnik i jest bardziej męski a w terenie najlepiej sobie poradzi. Też kupuje nissana X-Trail po lifcie i chyba benzynę ale to dopiero na lato..
pozdrawiam Krzysztof
kris77m
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1994

13 Lut 2012, 15:32

X-Trail ....i jest bardziej męski a w terenie najlepiej sobie poradzi. Też kupuje nissana X-Trail po lifcie

a cóż frelek ma tak kobiecego ? obłe kształty :wink: czy wystające koło zapasowe :P
ok może kwestia gustu , pomijając kwestie współpracy kierownik - machina
mnie z kolei nie pasi zestaw wskażników ustawiony dla teściowej :lol: ,
ale chetnie bym zobaczył który dalej... w zaspach pojedzie, na jednakich oponach oczywiście :roll:
sympatyk
Zaawansowany

13 Lut 2012, 20:18

Witam. X Triala poważnie biorę pod uwagę jako drugie auto (żona zakochała mi się w frelku). :evil: Rzeczywiście bagażnik ma imponujący. Szczególnie dobrą opinie słyszałem o silnikach 2,2 D. Jeśli chodzi o możliwości terenowe to Freelander potrafi więcej niż powinien. Żadne auto tej klasy nie wytrzyma dłuższej eksploatacji w terenie.
piotr R
Aktywny

14 Sie 2012, 16:05

Odpowiem krótko, wybierz Volvo XC60.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa