Który wybrać

04 Sie 2008, 17:17

maszz cos do benzyniakow fiata ?? :lol:

sa to bardzo dobre i trwale silniki zwlaszcza w technologi fiere - min 1,0 1,1 1,2 1,4 itd a z nowszych t-jet - turbo doladowane benzyniaki

i tez w sumie te "male turbiaki" fiat rozpowszechnia i inne marki zaczynaja sie za to brac :wink:

z reszta jakby nie patrzec wloskie jednostki sa dosc dobre
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 18:33

Właśnie patrzyłam i Stilo nie podoba mi się wizualnie. Vectra jest dość droga bo może przekroczyć 38 tyś, a mnie na to nie stać bo jeszcze wymagane ubezpieczenie ok 2 tyś, a ja jeśli dostanę dofinansowanie to ok 27 tyś i wkład własny 7 tyś. To 34 i w okolicach kwoty 36 tyś chciałabym żeby był max bo wtedy + OC i AC to i tak już sporo.
Chciałam Was zapytać co sądzicie o Astrze III diesel, jak wg Was jeśli zmieściłabym wózek i gabarytami odpowiadałaby mi bo sprawdzałam kombi ma pojemność bagażnika 500 litrów, a po przesunięciu tylnej kanapy zwiększa się jeszcze o 40 litrów, więc to przesuwanie kanapy to dobra sprawa. Jednak nie wiem jak Wy oceniacie ten samochód?
Weźcie proszę pod uwagę ilość km którą robię rocznie 14 tyś , spalanie itd czy na pewno rzucać się na diesla?
Tutaj znalazłam taki kalkulator co się opłaca przy jakim zużyciu itd:
[link do autocentrum.pl wygasł]

Jednak nie wiem czy on tak dobrze liczy i adekwatnie.
Ja ten samochód zamierzam mieć max 7 lat , a minimum bo muszę 5 lat więc powiedzmy, że sprzedawałabym max 10 latka.
Napiszcie coś o Astrze III
DorotaB
Nowicjusz

Miejscowość: Solec Kujawski

04 Sie 2008, 18:42

mnie wyglad tej astry odpycha - podobnie jak wiekszosci nowych opli , starsze bardziej mi sie podobaly i astra 3 kompletnie sie nie interesalem

a co z ta megane 2 ???

a moze corolla kombi ??
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 18:42

Manfred napisał(a):maszz cos do benzyniakow fiata ?? :lol:

sa to bardzo dobre i trwale silniki zwlaszcza w technologi fiere - min 1,0 1,1 1,2 1,4 itd a z nowszych t-jet - turbo doladowane benzyniaki

i tez w sumie te "male turbiaki" fiat rozpowszechnia i inne marki zaczynaja sie za to brac :wink:

z reszta jakby nie patrzec wloskie jednostki sa dosc dobre

Słuchaj...
Te NOWE silniki fiata to mogą być, ale spórz na te używane. Pomyśl, dlaczego ludzi BARDZO RZADKO kupują UŻYWANE Seicento. Dlatego, ponieważ już te "super" silniki padały i dla nich to już końcówka życia
Rodri94

04 Sie 2008, 18:45

co ty gadasz ???? :lol: :lol: spokojnie robia 300 000 te 1,1 wiec jak na mieszczucha nie jest to malo :wink:

jakos nie zauwazylem by to bylo powodem malej popularnosci uzywanych sei a uwazam je raczej za auto ktore latwo sprzedac w dobrym stanie :wink: problem sej ma 1 a mianowicie 3 drzwi i to nie kazdemu pasuje
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 19:56

Jeśli chodzi o Megane 2 to mi się bardzo podoba, z resztą Astra III też bardzo, ale II mi się już nie podobała.
Jednak patrząc na silniki diesla 1,3 lub 1,7 w astrze III a silnik diesla w megane 2 to spalanie jest też w miarę podobne. Zastanawiam się jednak, który za np 35 tyś dostanę w bogatsze wyposażenie bo musi być klimatyzacja, już obojętnie jaka , ale ze względu na moje uszkodzenie rdzenia i problemy z oddechem klima jest niezbędna. Czy bedzie mial 4 poduszki czy 6 lub 8 to juz mi nie robi, bo zazwyczaj jeżdżę max w 2 osoby, 4 lub 3 jeżdżą sporadycznie więc przy bitce w tył lub boczne tyle drzwi po co mi wymiana komputera i naprawianie poduch.
Zastanawiam się w tym momencie, który jest wyższym samochodem, chodzi mi o nasze drogi i ewentualnie " szuranie "megane2 po piachu gdzie nie ma asfaltu a trzeba dojechać, więc nie wiem który jest wyższy.
Pojemnośc bagaznika w astrze III - 500 a po przesunięiu tylnej kanapy 540 litrów.
Megane 2 - 520, więc teraz mam problem a jeszcze częsci zamiene , które będą tańsze? oraz ewentualne naprawy, nie wiem który ma gorsze dojście do np paska rozrządu i tych rzeczy, które się czasem wymienia tzn co jakiś czas, a wiadomo, że im trudniejsze dojście tym droższa robocizna u mechanika. Jak to wygląda?
DorotaB
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mobilność elektryczna w BMW Group ma już 40 lat
    Pod koniec 1975 eksperymentalny pojazd zbudowany w oparciu o BMW LS oraz wyposażony w nowe akumulatory oraz nowy silnik elektryczny zaczął przynosić pierwsze rezultaty. Następnie, w roku 1980, zapoczątkowany został projekt ...

04 Sie 2008, 20:07

tanie i dobre jest to co Tobie sie nie podoba - stilo

megane 2 malo pali 1,5 dci - to slabsze bo np 100 konne jest bardziej dlubane itd przez co bardziej klopotliwe z czasem moze byc

co do spalania 1,3 zostal wybrany najekonomiczniejszym silnikiem czegosc tam nie pamietam czego :wink:

corolla to japonczyk i powinna byc przemyslana

a co do oddychania to ja zas jestem na nie do klimy :wink:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 20:23

Tyle tylko, że mi się czasem oddech po wypadku zatrzymuje , a w domu mam respirator bo ciezko mi sie oddycha i codziennie uzywam go po kilka godzin, wiec jak wsiadam do jakiegos auta bez klimy latem to przejade moze z 30 minut i koniec trzeba stanac wyprowadzic mnie z samochodu bo zaczynaja sie duze klopoty z samodzielnym oddychanie, stad przymus klimy. Corolla tez myslalam, ale dosc duzo pali diesel i ta pojemnosc 2.0 wiec droższe ubezpieczenie, a dwa znajomy ma corolle kombi te z 98 , żabiasta i do niej wyobraź sobie nie wejdzie wózek, a do Astry 1 bez problemu, ale to wina scinanej mocno i szybko tylej klapy bo poki sie jej nie zamknie to miesci sie, gorzej jak chcesz ja zamknąc wtedy oparcie wadzi o szybe.
Stilo podoba mi sie ale w wersji 5 drzwiowej a nie kombi, wiec raczej nie biore go pod uwage. Co do megane to tak myslalam ze moze byc wiecej dlubania. a w silniku 1,3 i w ogole o astrze 3 czytalam ze dostal z samochodow kompaktowych 5 pkt na 5
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 20:31

moj typ to stilo 1,9 jtd megane 1,5 dci ( 82 konie ) i skoro mowisz dobrze o tej astrze to jeszcze astra ale vectra by mi bardziej pasowala :wink:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 20:59

Tylko że za Vectre zaplace wiecej ze wzgledu , ze to juz wyzej klasa samochod, a skoro wystarczy miejsca np w samochodach kompaktowych, astra, megane to bez sensu przeplacac mi za wielkosc. Wiem ze wygodniejszy wiekszy, ale gdybym posiadala swoje pieniadze to inaczej, a ja bede miala nawet problem zeby te 7 uzbierac nawet jak sprzedam awoja astre za 4 tys, to 3 musze dolozyc, przy posiadaniu samej renty to ciezko, wiec kazdy grosz bedzie sie liczyl, a nie bede mogla kupic starszego niz 3 latka bo takie sa przepisy.
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 21:06

moze to glupie ale co powiesz np o nowej daci logan kombi ??

moze z czasem spodoba sie Tobie stilo

szkoda ze corolla sie nie nadaje :roll:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 21:29

Już też o niej myślałam ale z tego co kojarzę na ulicy ona jest wysoka, a w tym momencie ja nie wejdę do niej z wózka :( , bo ma bardzo fajny duży bagażnik. Ja nie wejdę do Mitsubishi space vagon w tej nowszej budzie, nie wejdę też do Mitsubishi Colt. Po prostu nawet te sa dla mnie za wysokie więc w grę wchodzę tylko typowe osobówki.
DorotaB
Nowicjusz

04 Sie 2008, 21:34

nie wiem jak z zawiecha no fakt niska dacia nie jest ale wydaje mi sie ze ona tylko wyglada na taka wysoka - linia dachu poprowadzona wysoko - moze mi sie tylko wydaje

a nie masz jakiejs mozliwosci przymierzyc sie do tego auta ??

albo nawet telefonicznie zapytac dilera o wysokosc na jakiej znajduje sie fotel
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 22:21

Ze 2 miesiące temu stałam wózkiem obok dosłownie wzdłuż, co prawda była zamknięta, ale widziałam wcześniej jak kobieta z niej wychodziła więc widziałam wysokość progu, a byłam może z 1,5 m od niej i zobaczyłam fotel. Jest ona mniej więcej na oko wysokości Renault Scenic tzn fotel i jego wysokość, więc zero możliwości dla mnie, żeby się dostać do niej ,a z pomocą tak ponieważ teraz też trzeba mi pomóc się przesiąść, ale nie jest łatwo już teraz do Astry, a jak mnie pakowali do Mitsubishi Colt gdzie nie jest znów aż tak wysoki, ale wyższy niż zwykła osobówka, to się namęczyli, więc jak tak jeżdżę na turnieje grać po 300 km to wiadomo, że muszę się zatrzymać ze 2 razy to ktoś nieźle namęczyłby się jadąc ze mną tyle razy pomagać wejść i wyjść. Jestem po złamaniu kręgosłupa w odcinku szyjnym więc ręce mam też słabe, dłonie i palce w ogóle nie działają, a łokieć i bark w pewnych zakresach, więc muszę dodatkowo kierować się komfortem osoby która mnie do niego wrzuca.
Jest jeszcze jedna rzecz, związana z moim urazem , a mianowicie nie mam czynnych mięśni brzucha więc najwygodniejsze tak na prawdę to są dla mnie fotele recaro bo mnie trzymają, są głębokie i nie siedzę prosto, a tych typu Scenic, Logan to ciężko byłoby, a na zakrętach już w ogóle bym się kładła na drzwi lub na kierowcę.
Do Opla Meriva też nie wlezę ze względu na wysokość, a nie jest nie wiadomo jak wysoka, a jednak
Dlatego też tak wybieram i wybrzydzam. Jest wiele czynników oprócz finansowego jako pierwszego i głównego. Dodatkowo wiadomo musi być ekonomiczny w jeździe, mieć w miarę tanie części zamienne i mało skomplikowany silnik i całą reszta aby naprawy nie były droższe przez wyciągania całego silnika, żeby jakąś błahostkę wymienić. Do tego dochodzi też mój komfort jazdy i wytrzymania jazdy na długich trasach ( klimatyzacja) oraz siedzenia jego wysokości , rodzaju siedzenia i tego jak się siedzi oraz miejsca na nogi po stronie pasażera.
To jednak wiele rzeczy które muszę brać pod uwagę niż zdrowy człowiek. Wiadomo jeszcze że są koszty związane z OC i AC, które muszę zapłacić a pojemnością duży od razu zwiększy mi koszta ubezpieczenia, a to jednak jak wcześniej napisałam przy takiej rencie bez możliwości dorobienia ( brak miejsc pracy jak dla mnie) to bardzo istotna sprawa, bo zgodę pomimo posiadania I grupy inwalidzkiej mam.
Jak tak czytam to wychodzi , że o megane 2 powinnam zapomnieć i brać pod uwagę Astrę III , ale z którym silnikiem 1,3 ; 1,7 ?Ja myślałam tak sobie o 1,3 bo zmieściłabym się w tych mniejszych opłatach do 1,4 a ona ma 90 koni, więc wystarczyłoby mi. Teraz mam Astre I z 96 - 1,4 benzyna i tylko 5 koni. Jest mulasta, ale jeździ, więc jakbym miała 1,3 i 90 to już byłoby o niebo lepiej, ale może silniki 1,7 są lepsze, nie wiem nie znam się niestety.
Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje samochodów wartych uwagi w kombi max 3 letnich, w cenie do juz max 36 tys oczywiście diesel i bagażnik nie mniejszy niż 500 litrów, a corolla bez składania siedzeń ma tylko 402 litry, więc malutko. Wykluczam ze względu na kradzież i zainteresowanie złodziei marki: Audi, VW, Octavia
Na wyposażeniu koniecznie minimum 2 x air bag, klima, wspomaganie, ABS , to takie minimum dla mnie. Czekam na ewentualne jeszcze propozycje dla mnie innych samochodów i radę co do silnika w Astrze III, jaki lepszy i który wziąć, bo to, że ja kieruję się wyżej wymienionymi rzeczami, nie wyklucza, że nie zmienię zdania jeśli okaże się, że powinnam zastanowić się nad 1,7
Dziękuję Wam za zainteresowanie moim pytaniem i odpowiedzi, które są dla mnie ważnym centrum informacji. Na prwdę wiele mi pomagacie, swoimi postami i propozycjami.
DorotaB
Nowicjusz