Który wybrać z tej czwórki?

19 Mar 2009, 11:14

Witam,

Podjąłem decyzję o zakupie używanego samochodu do 20000zł.
Nie znam się na tym temacie dlatego chciałem się rozeznać. Ogólnie mój problem polega na tym że jestem bardzo wysoki i większość pojazdów odpada ze względu na małe wnętrze. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem typy:
1. Renault Kangoo
2. Citroen C3
3. VW Passat
4. Skoda Octavia

Kryterium wyboru bezawaryjny i oszczędny!!

Bezawaryjny passat ale nie oszczędny, octavia cóż nie ma takiej renomy ale można dostać młodszą od passata, citroen c3 malutki ale benzyna 1.1 pali tyle co passat więc nie wiem czy w ogole warto na niego patrzeć. A renault kangoo są dziwnie tanie z przebiegiem poniżej 100000 tysięcy. Jeżeli ktoś mógłby się wypowiedzieć w który z tej czwórki warto by było zainwestować to bym był wdzięczny.
I nie chodzi tu o luksusy klasa wyższa niższa średnia, ważne żeby jeździło i się nie psuło. No może żeby ABS był ale na elektrycznych szybach lusterkach klimie mi nie zależy.
Pozdrawiam
zazaza
Nowicjusz

19 Mar 2009, 11:21

kanga nie polecam ale ja od siebie proponuje renault laguna 2 tylko jak najmlodsza bo te pierwsze to lipa
artek1993
Początkujący

19 Mar 2009, 13:03

jesli mialbym cos z tych 4 doradzic to passat lub octavia.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

19 Mar 2009, 14:14

Tak Laguna ok tylko w lagunę to ja się niemieszczę :)
zazaza
Nowicjusz

19 Mar 2009, 14:45

Mam Citorena C3 w 1,1 i Ci powiem że bardzo oszczędny to on nie jest, moim zdaniem to za mały silnik do tej masy stąd musi się trochę napocić a przez to spalić swoje.. Lepszy by był 1,4-1,6 lub jakiś mały diesel, wtedy by już chodził i palił elegancko.

Co do usterek to Ci powiem że od nowości (listopad 2003) do tej pory wymieniłem tylko żarówki mijania, akumulator i teraz by się przydało wymienić łożysko w prawym kole (koszt 150 zł). Tak wysoka bezawaryjność spowodowana jest na pewno tym że co roku odwiedza się ASO i daje na przegląd który wynosi teraz koło 500 zł, wcześniej 800-1000 zł.

Inna sprawa to też przebieg: 45'000 km, samochód jeżdżony codziennie, nie oszczędzany jeśli chodzi o drogę i warunki atmosferyczne lecz w małych dystansach - i do takich rzeczy ten silniczek się nadaje. Na trasy wersja 1,1 jak i ogólnie ta bryła auta mi nie podchodzi..

Jesteś wysoki i citroen ma wysoki dach także tutaj byś pasował, pozycja za kierownicą, a właściwie siedzisko jest sporo wyżej niż w mojej Alfie, właściwie przesiadając się do Citroena czuję się jak w Autobusie :) to też zależy od Twoich upodobań, nie każdy lubi jeździć tak wysoko.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Mar 2009, 14:54

Skoda Octavia
Rupert1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...

19 Mar 2009, 15:33

moja sasiadka od 9lat jezdzi Kangoo i auto z tego co wiem to tylko 2 czy 3 razy stalo u mechanika,auto ma od nowosci,Citroen C3 jezdzil kuzyn mojej matki przez bodajze 5lat i tez mial go nowosci,zero powaznych awarii a i Octavia brat sasiada ma taka od niecalych 6lat i tez auto od nowosci posiada i tu tez zero awarii powaznych
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Mar 2009, 19:58

Zamiast kangura lepiej Partner
Zamiast Paska lepiej Octavię
A co zamiast C3???

Dla dużego chłopa to może jakieś Galaxy??
Joter
Aktywny

19 Mar 2009, 20:01

W Primerę też się zmieścisz... :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2009, 20:03

Octavia ciężka do nabycia...chyba że z dużym przebiegiem i po leasingu. Może zmieścisz się do Nissana Primery? tak...,na pewno się zmieścisz!
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2009, 21:54

co ty octavie do 20000zl znajdzie bez problemu np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012