Który z nich wybrać?

26 Paź 2010, 19:53

Witam!

Planuję kupno samochodu i wybrałem sobie kilka modeli które mógłbym kupić.

1. Seat Ibiza II FL

Zdjęcie

2. Volkswagen Polo III

Zdjęcie

3. Renault Megane

Zdjęcie

Proszę o poradę, który z nich wybrać, wymienić "za" i "przeciw" (chodzi o spalanie, awaryjność, koszty części, słabe punkty).
Xamil
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

26 Paź 2010, 20:01

Ja bym wybrał Polo gdyż troche znam ten samochód.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Paź 2010, 20:02

polo i ibiza to w zasadzie te same auta ;) więc który się bardziej podoba a meganka porównywalna awaryjnością aczkolwiek odrobinę większa i lepiej się prowadzi (im starsza tym bardziej bezawaryjna)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Paź 2010, 20:05

Ja bym wybrał Seata , wygląda najlepiej . Megane sąsiad miał od nowości i przy 150tys musiał silnik wymieniać i wogule sypało mu sie co chwila coś . Polo bardzo dobre auta , seat podobnie tylko wygląda lepiej .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

26 Paź 2010, 21:11

To co ten Twój sąsiad robił, że przy 150000km silnik musiał wymieniać? Z czerwonego pola nie schodził? Uwielbiam takie opinie ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

26 Paź 2010, 21:14

hmm.. Do mnie Seat przemawia najbardziej.. j/w.. Najładniejszy jest z tej trójki no i nie słyszałem złych opinii na temat Ibizy jeszcze ;) Polo tez ok. Co do Megane, to się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności.
Nesil
Początkujący

Miejscowość: Suwałki
Prawo jazdy: 05 05 2009
Auto: Seat Ibiza 07rBMW e30 325Turbo
Silnik: 1.9 TDI,M50b25 turbo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kupić nowe opony?
    Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...

26 Paź 2010, 22:24

A ja natomiast bym wybrał Megane. Mój kumpel taką posiada z 1997 r. 1.4 benzyna + lpg i ma przebieg około 400.000 km i wszystko działa mu bez problemów. Tzn. mam na myśli to iż nigdy w dalekiej trasie po kraju (około 500 km. dziennie) nie zawiódł (ja również nim jeździłem). Obecnie mój kumpel w dalszym ciągu ją użytkuje i dziennie robi około 70 km.
manlions
Nowicjusz

Miejscowość: kce

27 Paź 2010, 11:20

manlions napisał(a):A ja natomiast bym wybrał Megane. Mój kumpel taką posiada z 1997 r. 1.4 benzyna + lpg i ma przebieg około 400.000 km i wszystko działa mu bez problemów. Tzn. mam na myśli to iż nigdy w dalekiej trasie po kraju (około 500 km. dziennie) nie zawiódł (ja również nim jeździłem). Obecnie mój kumpel w dalszym ciągu ją użytkuje i dziennie robi około 70 km.

A jak ze spalaniem benzyna/gaz?
Xamil
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

27 Paź 2010, 12:24

W mieście łyknie z 9l lpg,na trasie z 6-7l lpg.Mowa oczywiście o 1.4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 13:54

Wybrałbym pomiędzy Polo a Ibiza,wg mnie o wiele ładniejsze i bardziej solidne samochody niż Megane. Części do Seata powszechnie dostępne i stosunkowo nie drogie.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

30 Paź 2010, 15:53

No a Ibiza to jest to samo co Polo.
Barol
Awatar użytkownika