Który z podanych typów będzie najlepszy

05 Maj 2011, 11:34

Witam,

nie znalazłem pasującego mi topicu więc założyłem nowy. Ale może od początku.
jestem w końcówce kursu na prawko. tuż tuż osiemnastka i mój ojciec zaproponował kupno jakiegoś samochodu.
Przedział cenowy jaki mnie interere to do ok 8 000 zł.

Chciałbym kupić Opelka Corse 95r bo akurat jest do sprzedania w mojej mieścinie ale silnik 1.0 a słyszałem, że to bardzo awaryjne silniki. Dlatego też napisałem na forum o poradę.
Jakie silniki są najlepsze? które są najbardziej ekonomiczne? których się wystrzegać?
podobno Corsa 1.7 TD potrafi spalić w okolicach 4,5 l / 100 km !! :o

A może zrezygnować z Corsy i kupić coś innego? Np jakiegoś Volkswagena Polo lub Astrę 99 hatchback? Co byście mi doradzili? słyszałem już bardzo dużo różnych opinii na ten temat. Ci co sprzedają chwalą.. Ci co sprzedali - odradzają.. jestem w kropce i nie wiem co robić!

przychylałbym się raczej do mniejszych samochodów typu sedan/hatchback [w domu rodzice mają dwa kombiaki i juz patrzec na te szerokie dupska nie moge!]

Uprzejmie proszę o pomoc.
Dud3k
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm lubelski

05 Maj 2011, 12:56

Polo jak i Corsa to podobny styl oraz segment. Ale za 8 tyś znajdziesz coś nowszego niż rocznik 95,o to mogę Cię zapewnić. Faktem jest,że na pierwszy samochód lepiej wybrać właśnie takie mniejsze autko.
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

05 Maj 2011, 13:46

Polecam Mitsubishi Colt cj0 Seat Ibiza IIgen Honda Civic VI
adziuk
Nowicjusz

Miejscowość: nory

05 Maj 2011, 14:49

Fiat Brava/Bravo 1.2 82km
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

05 Maj 2011, 15:01

Może być corsa ale z silnikiem 1.2 lub 1.4. Popatrz też na clio za te kase też możesz znaleźć coś ciekawego i nie pakuj sie w diesla, jeśli chcesz samochód z tej klasy to tylko mały benzyniak mniejsza pojemność to i opłaty mniejsze no i oczywiście mniejsza awaryjność.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

05 Maj 2011, 19:42

adziuk napisał(a):Polecam Mitsubishi Colt cj0 Seat Ibiza IIgen Honda Civic VI

a do takich makrowych samochodów nie są przypadkiem drogie częsci? podoba mi sie Civic ;} ale boje sie ze na czesci moge nie wyrobic, kumpel miał i sprzedał bo mu rozrzad padł i coś jeszcze i powiedział, że dużo hajsu idzie na częsci ;)

w kazdym razie dziekuje wszystkim za szybka odp ;] podniesliscie mnie na duchu ;))) :grin: Pozdro
Dud3k
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm lubelski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Omega - samochód do driftu
    Omega to konstrukcja zbliżona do Sierry – rodzinny samochód z napędem na tył. Auto powstało w dwóch generacjach, a ostatnia (produkowana w latach 1994 – 2003) dobrze nadaje się na pierwsze treningi ...