Który z poniższych wybrać?

02 Mar 2009, 20:39

Rodzice chcą mi kupić samochód do 7 tys. Mam do wyboru:
Opel Tigra 1.6 z 1995, Opel Astra F 1.6 z 1996 oraz VW Golf III 1.8 z 1993
Proszę podać zalety i wady każdego z tych samochodów.
Mile widziane inne propozycje. Pod warunkiem że silnik nie większy niż benzyna 1.8.
20bobek10
Nowicjusz

Miejscowość: B-ek

02 Mar 2009, 20:47

Jeśli nie przeszkadza ci jazda tzw. Gejowozem to Tigra a jeśli nie przeszkadza ci iż golfów na grodze jest mnóstwo to bierz golfa. Mimo iż to już nie jest ta epoka golfów gdzie Golf II był samochodem nie do zajechania ale i tak coś w tym jest że ludzie je kupują. Silniki wytrzymałe mimo wszystko, z tych roczników co podajesz to termostaty lubiały padać bynajmniej kilku użytkowników się skarżyło na to. Poza tym to ok.
stasiowski121

02 Mar 2009, 20:57

Tigra gejowozem? Przyznam że nigdy nie słyszałem takiej opinii. Znajomy ma Tigre 1.6 i to zgrabny samochód. A na jak na ten silnik to potrafi też ładnie przyśpieszać.
A Golf nie przemawia bo bardzo popularny jest.
A co z Astrą? Aż taka zła że nie została wymieniona?
20bobek10
Nowicjusz

02 Mar 2009, 21:13

astra to bardzo dobre auto
golfa za 7k to powinienes znalesc 95r.
niestety posiadam golfa i uwazam, ze to usterkowe auto, tym bardziej ze moje przez 1,5 roku zrobiło tylko 3k km to ciagle cos pada
astre I miałem wczesniej i była bezawaryjna, chociaz moze ze wzgledu, ze był to golas bez wspomagania jedynie z szyberdachem i radiem
zawieszenie astry jest duzo mieksze od golfa

tigra nie chciałbym jezdzic, babskie to takie :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

02 Mar 2009, 21:15

astra co prawda słaba blacha ale silnik jeżeli nie zajechany to posłuzy Ci przez dlugi okres.te silniki sa naprawde bardzo wytrwałe.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

02 Mar 2009, 21:27

Jeżeli Astra ma słabe blachy to najmniejszy problem byłby. Grunt żeby bezawaryjny samochód był.
A niema nikt jakiś propozycji ciekawych w podobnej kwocie?
20bobek10
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

02 Mar 2009, 21:29

honda civic, mazda 323f
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

03 Mar 2009, 09:49

Astra i Golf w dobrym stanie,to podobne,małoawaryjne auta pod warunkiem,że dane egzemplarze nie są zajechane,zużyte bądz po prostu po przejściach...Różnica między jest taka,że za te same pieniądze Astra będzie młodsza ze 2 lata.Dzieje się tak dlatego,że VW uważany jest za wzorzec małoawaryjności. Niestety nie dotyczy się to Golfów III,które są niezłe ale w tej materii bazują na niezawodności poprzedniego modelu Golfa II.Faktycznie Golf II był nie do zajechania.Sam miałem...ech. A teraz mam Astrę w domu ale to auto żony.<co nie zmienia faktu że jej obsługa mechaniczno-serwisowa jest moją robotą. Astra nasza,to kombi 1,4 95r,po liftingu. Auto ma gaz i się nie psuje. Trochę się obawiałem o dolewanie oleju do silnika,bo podobno ople lubią sobie trochę przepalic,a tu niespodzianka...Przez 9 tys od wymiany dolałem 2 setki. Spalanie tego kombi na zwykłej instalacji w mieście (korki w godzinach szczytu) to 11,5 l gazu,za to na trasie do 100 km/h 7,1l gazu.
W kwestii blachówy,nie ma żadnych wykwitów rdzy...
Auto kupiłem bezpośrednio w Niemczech od niemieckiego właściciela,który był jedynym właścicielem auta od nowości. Serwisowane w miejscowym serwisie opla tym samym gdzie było kupione...tak więc była książka serwisowa i przebieg sprawdziłem potwierdzając go w tym salonie,przy kupnie 128 tys. Blacha jest ok,dlatego pewnie że całe swoje życie auto było garażowane. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Mar 2009, 11:36

w Tigrze ciężko usiąść na tylnej kanapie, tylna szyba idzie tak nisko, że nawet osoby o średnim wzroscie mają problemy, poza tym to opel corsa, poznasz po wnętrzu
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Mar 2009, 12:30

Tigra to nie jest samochód 4 osobowy. to raczej 2+2 dzieci. Z tyłu to jest maskara, choć ja jeździłem z kumplem i jakoś mimo 185 cm wzrostu się mieściłem. Aczkolwiek było trudno :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2009, 15:44

moje propozycje sa takie
opel corsa b
renault laguna 1
citroen saxo
ford puma
bmw e36
peugeot 206
citroen xara
seat ibiza
opel vectra b
fiat punto
mazda 323
ford focus
moze ktures z tych samochodow spelni twoje oczekiwania
artek1993
Początkujący

03 Mar 2009, 16:23

W szkole właśnie też mi wszyscy radzą Astre. Tylko Golf i Astra są strasznie popularne i zbyt często je widuje.
Tigra ma zgrabną linię nadwozia. A skoro to 2+2 to nie widzę problemu żeby nią do szkoły dojeżdżać.
Corsa B -to samo co Tigra, tylko bardziej "rozsądny" wygląd
BMW E36 -auto ładne zwłaszcza jako Coupe i Limuzyna ale jak ze spalaniem i częściami do nich? I trochę za duża.
Opel Vectra B - duża mi się wydaje i wolałbym mniejszy, a nowszy lub lepiej wyposażony.
Ford Focus, Peugeot 206 i Renault Laguna 1 -Nigdy mi się nie podobały z wyglądu ale zastanowię się.
Citroen Saxo i Xsara -odpada na starcie, nie widzę się w tych samochodach.
Mazda 323 -zastanawiałem się nad nią ale czy samochody japońskie nie mają drogich części?
Fiat Punto - bardzo ale to bardzo ma małe szansę, jakiś taki niejaki ten samochód według mnie.
Ford Puma -rywal dla Tigry, niestety nie miałem okazji przejechać się Pumą, ani nawet zobaczyć jak na żywo wygląda.
Seat Ibiza - Ibiza ciekawa propozycja, nawet nie wpadła mi do głowy.
20bobek10
Nowicjusz