Który z tych minivanów że zdjecia polecacie i dlaczego? Auto do 130 ty

01 Lis 2024, 17:06

Cześć wszystkim, potrzebuje zakupić używany samochód mini van jeden z modeli ze zdjecia poniżej + toyota proace verso której nie ma na tym zdjęciu. Budżet to 130, max 140 tys, auto maksymalnie 5 letnie. Który z tych samochodów polecacie?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ogólnie, gdy zacząłem czytać na temat tych samochodów to w recenzjach na yb same plusy i zachwyty, a w komentarzach masa negatywnych opinii i tak chyba z każdym modelem. Ile się znajdzie pozytywnych opinii na temat danego samochodu tyle samo można wyszukać negatywnych. Nie mam juz pojęcia czym się sugerować bo po 1 są to stosunkowo nowe samochody (do 5 lat) i nie ma za dużo potwierdzonych danych odnośnie ich awaryjności, a po 2 są to mini vany więc tym bardziej trudniej znaleźć jakieś konkretne informacje na ich temat niż w przypadku zwykłych osobówek typu sedan, combi itd bo jest ich po prostu mniej na rynku. Zawsze myślałem że w przypadku takiego auta (do 5 lat) nie ma się czego obawiać bo jest to nowe auto i raczej usterki się nie zdarzają a wyczytałem już mase komentarzy że taka np proace verso po 40tys przebiegu zjada olej, są problemy z dozowaniem ADblue, z turbina itd. Co wiec wybrać?

Ogolnie bedzie to mój pierwszy samochód tak "młody", zawsze astry 1/2, citroen c1 Max 2007 r. Itd to była moja przedziałka samochodowa, więc teraz wole na każdym możliwym froncie podowiadywać się nt danego modelu przed zakupem, tak aby samochód posłużył mi na lata bez większych niespodzianek. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszelkie opinie i pomoc.
9396264
Nowicjusz

01 Lis 2024, 17:18

9396264 napisał(a): są to mini vany

To nie są minivany

Po co ci w ogóle taki sprzęt potrzebny? Pewien jesteś, że chcesz taką kobyłę kupić?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lis 2024, 17:26

Tak, musi to być tego rodzaju samochód. Potrzebny do przewozu osob niepełnosprawnych. Możesz coś polecić i uzasadnić? Która marka warto wybrać, a której raczej unikać jeśli chodzi o te modele?
9396264
Nowicjusz

01 Lis 2024, 19:50

9396264 napisał(a):Ogolnie bedzie to mój pierwszy samochód tak "młody", zawsze astry 1/2, citroen c1 Max 2007 r. I

Patrząc na Twoje typy to Ci współczuje.
Ogólnie trzymaj się z daleka od Toyoty i wszystkiego co jest gr. Stellantis. Reszta niby lepsza ale osobiście chyba wolałbym starsze auto i nawet je dobrze naprawić niż te najnowsze wynalazki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2024, 19:54

9396264 napisał(a):Możesz coś polecić i uzasadnić?

Najrozsądniej byłoby poszukać czegoś bez układu adblue tylko wtedy będzie taki max 2015
franccc
Stały forumowicz

01 Lis 2024, 20:44

Nie mam możliwości zakupu innego auta niż do 5 lat i musi to być któreś z widocznych na zdjęciu. Czemu tak odradzasz auta z grupy stellantis oraz toyotę? I jeśli byś musial coś wybrać co byś brał? Forda customa?
9396264
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...

01 Lis 2024, 20:56

Toyota to nie toyota tam jest tylko znaczek toyoty. Bardzo awaryjne auta, bardzo drogie naprawy, brak części zamiennych. Podobnie jak cała grupa stellantis-a.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2024, 21:54

Jak musisz brać z tej stawki to bym pewnie mercedesa wziął. Będzie się psuć tak samo jak reszta ale chociaż będzie trochę lepiej wyciszony i wykonany wewnątrz
franccc
Stały forumowicz

01 Lis 2024, 22:04

Ale za to części o wiele droższe i sam samochód :(
9396264
Nowicjusz

02 Lis 2024, 08:08

Bez zbędnego pitolenia trafic i od razu adbleu out i t5 lift lub t6 2.0 tdi reszta to gruzy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2024, 08:18

No właśnie gdzieś czytałem że te aktualne Volkswagenowskie dieslowe silniki są bardzo awaryjne, widzę nie potwierdzasz tej tezy co?
9396264
Nowicjusz

02 Lis 2024, 08:32

9396264 napisał(a):No właśnie gdzieś czytałem że te aktualne Volkswagenowskie dieslowe silniki są bardzo awaryjne, widzę nie potwierdzasz tej tezy co?

Źle zrozumiałeś one są awaryjne ale mniej niż pozostałe. Do tego jak w t6 popsuje Ci się np.mechanizm drzwi przesuwanych to praktycznie masz go od ręki a w Toyocie pewnie poczekasz 2mce.

W dzisiejszych czasach diesla nie kupujesz bezawaryjnego tylko tego co mniej się psuje i łatwiej serwisuje.

Do tego masz jeszcze ekologię która potrafi napsuć krwi i pociągnąć $$$.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2024, 15:20

9396264 napisał(a):aktualne Volkswagenowskie dieslowe silniki są bardzo awaryjne, widzę nie potwierdzasz tej tezy co?
ale kto tu mówi o aktualnych? T5 czy t6 to już stary kapeć, widziałem te silniki po przebiegach 400-500 tyś km.
Szybki Ci dobrze rozjaśnił jak to teraz wygląda :ok:
Przy renófce poza ekologią wcale te silniki nie wypadają źle, układ wtryskowy Siemensa dość drogi przy wymianie.
Mam nawet w firmie takiego trafika 2019 rok 220k przebiegu i chodzi jak trzeba i nawet adbleu jeszcze działa ale awaria już była oczywiście.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4