Kuny w aucie

06 Kwi 2022, 14:09

Witam wszystkich, Pacjent to ford fiesta mk7 1.25
Trafiłem na bardzo uparte kuny i powoli kończą mi się pomysły jak się ich pozbyć...
Zastosowane środki to:
Kostka wc, straszak dźwiękowy na kuny, spraye na kuny, osłona pod silnikiem, oplot stalowy założony na kable zapłonowe.
W ciągu ostatniego miesiąca kable wymienione 3 razy... Kuny niestety ciągle atakują, jak nie dają rady ugryźć kabla to gryzą całą kostkę
Czy ktoś zna jakiś skuteczny i dobry sposób?
JaForumowicz
Nowicjusz

• 06 Kwi 2022, 14:23

Straszak dźwiękowy powinien sobie poradzić z nimi ale to nie jest tak ze zostawisz na jedną noc i będzie po problemie. Trzeba by go było zostawić na kilka dni. One zaznaczyły sobie już teren i będą tam pewnie wracały.

Jakiego straszaka używałeś?

Jesteś pewny że to są kuny? Może to łasice lub inne mniejsze stworzenia...
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2022, 20:05

Gdzie garażujesz ? Nie sądzę żeby na ulicy . Jak w garażu to posprzątać , usunąć graciarnię . Usunąć naokoło wszelkie przydasie , ograniczyć miejsca gdzie by te gryzonie mogły się chować / mieszkać.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2022, 20:44

Dzieje mi się to w miejscu pracy, obok pracy jest pole i kury. Dlatego grasują tam kuny, często je widać, a niestety nie ma gdzie w innym miejscu odstawić auta :( odstraszacz mam firmy Viano Kun OS2
    JaForumowicz
    Nowicjusz

06 Kwi 2022, 20:53

A inni wpółpacownicy nie mają problemu ? Pozostaje dojazd do pracy środkami komunikacji miejskiej dla zabezpieczenia swojego interesu .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Kwi 2022, 08:37

JaForumowicz napisał(a):odstraszacz mam firmy Viano Kun OS2
    No to dobry. Masz go podpiętego bezpośrednio pod akumulator? Jest założony pod maską w samochodzie gdzieś w okolicach silnika?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
      Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...
      Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
      Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...

07 Kwi 2022, 08:40

Tak, podpięty do akumulatora, odpala się bezpośrednio bo zgaszeniu silnika. Jest umieszczony bezpośrednio przy silniku. Powoli kończą się pomysły, a jakoś trzeba to zwalczyć
    JaForumowicz
    Nowicjusz

07 Kwi 2022, 09:39

Jak nic nie pomoże to pozostanie zostawić maskę otwartą od silnika :) Tak na poważnie to aż nie chce mi się wierzyć że nic nie pomaga.
    Możesz jeszcze jak masz psa, wyczesać go i sierść powiesić w takim woreczku przepuszczającym powietrze gdzieś pod zderzakiem z dala od elementów które nagrzewają się.
    Rokiko
    Forumowicz VIP