Kuny w aucie

06 Kwi 2022, 14:09

Witam wszystkich, Pacjent to ford fiesta mk7 1.25
Trafiłem na bardzo uparte kuny i powoli kończą mi się pomysły jak się ich pozbyć...
Zastosowane środki to:
Kostka wc, straszak dźwiękowy na kuny, spraye na kuny, osłona pod silnikiem, oplot stalowy założony na kable zapłonowe.
W ciągu ostatniego miesiąca kable wymienione 3 razy... Kuny niestety ciągle atakują, jak nie dają rady ugryźć kabla to gryzą całą kostkę
Czy ktoś zna jakiś skuteczny i dobry sposób?
JaForumowicz
Nowicjusz

• 06 Kwi 2022, 14:23

Straszak dźwiękowy powinien sobie poradzić z nimi ale to nie jest tak ze zostawisz na jedną noc i będzie po problemie. Trzeba by go było zostawić na kilka dni. One zaznaczyły sobie już teren i będą tam pewnie wracały.

Jakiego straszaka używałeś?

Jesteś pewny że to są kuny? Może to łasice lub inne mniejsze stworzenia...
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2022, 20:05

Gdzie garażujesz ? Nie sądzę żeby na ulicy . Jak w garażu to posprzątać , usunąć graciarnię . Usunąć naokoło wszelkie przydasie , ograniczyć miejsca gdzie by te gryzonie mogły się chować / mieszkać.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

06 Kwi 2022, 20:44

Dzieje mi się to w miejscu pracy, obok pracy jest pole i kury. Dlatego grasują tam kuny, często je widać, a niestety nie ma gdzie w innym miejscu odstawić auta :( odstraszacz mam firmy Viano Kun OS2
    JaForumowicz
    Nowicjusz

06 Kwi 2022, 20:53

A inni wpółpacownicy nie mają problemu ? Pozostaje dojazd do pracy środkami komunikacji miejskiej dla zabezpieczenia swojego interesu .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Kwi 2022, 08:37

JaForumowicz napisał(a):odstraszacz mam firmy Viano Kun OS2
    No to dobry. Masz go podpiętego bezpośrednio pod akumulator? Jest założony pod maską w samochodzie gdzieś w okolicach silnika?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
      Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

07 Kwi 2022, 08:40

Tak, podpięty do akumulatora, odpala się bezpośrednio bo zgaszeniu silnika. Jest umieszczony bezpośrednio przy silniku. Powoli kończą się pomysły, a jakoś trzeba to zwalczyć
    JaForumowicz
    Nowicjusz

07 Kwi 2022, 09:39

Jak nic nie pomoże to pozostanie zostawić maskę otwartą od silnika :) Tak na poważnie to aż nie chce mi się wierzyć że nic nie pomaga.
    Możesz jeszcze jak masz psa, wyczesać go i sierść powiesić w takim woreczku przepuszczającym powietrze gdzieś pod zderzakiem z dala od elementów które nagrzewają się.
    Rokiko
    Forumowicz VIP