Kupiłem auto bez karty pojazdu

22 Lut 2022, 20:08

rrfn3f napisał(a):Dostałem wszystkie umowy
I na tych umowach są numery telefonów , Ty dzwonisz i nikt nie odbiera . A świstak tam siedzi i zawija w sreberka . Nie ruszysz dupska z za klawiatury to nic nie załatwisz .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2022, 20:36

Co mam niby zrobić? Dzwoniłem poczta głosowa..
rrfn3f
Nowicjusz

22 Lut 2022, 20:40

Dobrze, a czy bez KP mogę jeździć na aktualnych blachach czy muszę go przerejestrować? Auto kupione 6 lutego
rrfn3f
Nowicjusz

22 Lut 2022, 20:55

możesz jeździć, najwyżej kiedyś dostaniesz karę 200-1000zł za brak przerejestrowania na siebie.
toyman40
Stały forumowicz

22 Lut 2022, 20:57

rrfn3f napisał(a):Co mam niby zrobić? Dzwoniłem poczta głosowa..

a pojechać tam gdzie kupiłeś nie możesz ? może na FB go znajdziesz ? :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

24 Lut 2022, 13:38

W umowie KS powinien być adres
Kao napisał(a):Nie rejestrował bo prawdopodobnie został wydymany tak jak Ty.
Masz tylko jedno wyjście, odszukać osobę z DR i błagać żeby Ci pomogła

Nikogo o nic nie trzeba błagać. W ostateczności można sprawę zgłosić na policję i policja znajdzie delikwenta, który auto sprzedał z wadą prawną. Jeżeli w umowie nie ma nic na temat odebranych dokumentów, to jest wielka szansa. Bo gorzej by było, jakby w umowie KS widniał zapis, że kupujący odebrał komplet dokumentów. Na szczęście nic takiego nie ma.
Ale policja to ostateczność. W umowie KS powinien być adres delikwenta, który ci auto sprzedał. Pojedz do niego i zażądaj KP lub po prostu oddaj samochód, ponieważ ma wadę prawną .Miejmy nadzieję, że sprzedający się znajdzie i nie będzie robił problemów. Być może ma KP w domu i po prostu zapomniał ci dać.
Można jeszcze ewentualnie pogadać z osobą która jest na DR żeby załatwiła KP lub dała potrzebne dokumenty, żebyś tą KP mógł sam załatwić, jeżeli sprzedający nie będzie miał.
Tak więc narazie masz dwa wyjścia z tej sytuacji.
Trzecie wyjście to jak sprzedający nie będzie miał KP, to możesz jak wspomniał Kao poprosić osobę znajdującą się w DR żeby wystawiła ci dokumenty, o których pisałem wcześniej. Jak się nie da załatwić to pozostanie ci zgłoszenie sprawy na policję.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna DSG w Volkswagen
    Czym jest wspomniane wyżej DSG? Przekładnia automatyczna tego typu, czyli dwusprzęgłowa, to konstrukcja inna niż klasyczny automat. Zamiast konwertera momentu obrotowego, który pracuje w poślizgu, wyposażono ją w zestaw ...
    Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

24 Lut 2022, 20:17

MotoAlbercik napisał(a):Nikogo o nic nie trzeba błagać. W ostateczności można sprawę zgłosić na policję i policja znajdzie delikwenta, który auto sprzedał z wadą prawną.
owy delikwent może powiedzieć ze poinformował o tym sprzedającego i co mu zrobisz? Nic.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lut 2022, 21:23

No oczywiście, że nic mu nie zrobię. Ale błagać go nie muszę. Oddaję auto sprzedającemu, bo ma wadę prawną i tyle w temacie. A to, że tylko poinformował, to jeszcze nic. Musiało by to być zapisane w umowie KS. A jak nie ma, to mam podstawkę do oddania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000