Kupiłem auto bez karty pojazdu

21 Lut 2022, 19:52

Witam, ostatnio kupiłem samochód z 2002 roku, podczas kupna nie zwróciłem uwagi na brak karty pojazdu, sprzedający nie poinformował o jej braku oraz nie wydał żadnego zaświadczenia. Aktualnie nie mogę zarejestrować auta a sprzedający nie odpowiada. Co należy zrobić w tej sytuacji?
rrfn3f
Nowicjusz

21 Lut 2022, 21:13

Skontaktować się ze sprzedającym bo nawet jeżeli ja zgubił to chyba tylko jemu wydadzą ewentualny duplikat/wtórnik.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2022, 21:48

Sprzedający unika ode mnie wiadomości. Jestem 4 właścicielem pojazdu, sprzedawca od którego kupiłem posiadał ten samochód 3 tygodnie... Czy kontakt z byłymi właścicelami coś pomoże?
rrfn3f
Nowicjusz

21 Lut 2022, 22:02

A kto widnieje jako właściciel w dowodzie rejestracyjnym ? Jest na umowie KS adnotacja że sprzedający przekazał Ci dowód rejestracyjny i książkę / kartę pojazdu ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2022, 22:13

Tylko osoba na którą jest auto zarejestrowane może wystąpić o wtórnik karty więc udaj się odrazu do niego i proś i łaskę :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2022, 22:34

Kao napisał(a):Tylko osoba na którą jest auto zarejestrowane może wystąpić o wtórnik karty
Zgadza się . Ale przed sprzedażą , przed sporządzaniem umowy KS. Czwarty właściciel , ostatni niby trzy miesiące .... nie znam się w tych zawiłościach , kombinacjach handlarzy aut .
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi RS 6 Avant V8-Biturbo 4.0 TFSI 560 KM i 700Nm
    Nowe Audi RS 6 Avant to symbol technicznych możliwości jutra. Nowy model jest lżejszy i silniejszy niż jego poprzednik, a jego osiągi są jeszcze lepsze. Od zera do 100 km/h przyspiesza w czasie 3,9 s, a na życzenie klienta ...

22 Lut 2022, 11:17

Panowie a co w sutuacji jeśli poprzedni właściciel nie będzie chciał wyrabiać karty pojazdu?
patek3
Nowicjusz

22 Lut 2022, 11:22

patek3 napisał(a):Panowie a co w sutuacji jeśli poprzedni właściciel nie będzie chciał wyrabiać karty pojazdu?
Musisz się z nim dogadać, a jak nie zwróć auto odstępując od umowy.

rrfn3f napisał(a):Jestem 4 właścicielem pojazdu, sprzedawca od którego kupiłem posiadał ten samochód 3 tygodnie...
Rejestrował auto na siebie czy w dowodzie masz jeszcze wcześniejszego właściciela? Jeżeli to drugie to masz dwie umowy tak żeby była ciągłość?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lut 2022, 11:58

Najpierw potrzebne są konkretne informacje
1. Kto widnieje na DR?
2. Ile masz umów KS?
3. Co jest napisane w umowie KS odnośnie dokumentów które odebrałeś? Czyli czy znajduje się tam zapis, że odebrałeś DR, KP, itd?
4. Od kogo kupiłeś auto - osoba prywatna czy komis?
Do zarejestrowania pojazdu bez KP potrzebna jest osoba, która widnieje w DR. Tylko ona może wyrobić nową KP. Jest też druga możliwość - kupujący samochód, występuje do WK z wnioskiem o wydanie nowej KP, ale razem z tym wnioskiem musi dać zaświadczenie wystawione przez poprzedni WK w którym samochód jest zarejestrowany, a w którym to zaświadczeniu znajdują się dane z tej KP. Problem w tym, że o wspomniany wniosek o wydanie wspomnianego zaświadczenia może wystąpić tylko osoba, która znajduje się w DR. Do tego, osoba która jest w DR musi napisać oświadczenie o zagubieniu KP.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2022, 20:08

1. W dowodzie rejestracyjnym widnieje 2 sprzedawca
2. Z moją umową bedzie trzy
3. Nie znajduje się
4. Prywatna
Problem w tym, że próbując kontaktować się z osobą która widnieje w DR jest tylko poczta głosowa...
rrfn3f
Nowicjusz

22 Lut 2022, 20:08

Nie rejestrował auta na siebie, mam ciągłość umów
rrfn3f
Nowicjusz

22 Lut 2022, 20:40

Nie rejestrował bo prawdopodobnie został wydymany tak jak Ty.
Masz tylko jedno wyjście, odszukać osobę z DR i błagać żeby Ci pomogła
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lut 2022, 20:42

Ewentualnie poczekać do września i zniknie taki wynalazek jak karta pojazdu
toyman40
Stały forumowicz

22 Lut 2022, 20:45

rrfn3f napisał(a):Problem w tym, że próbując kontaktować się z osobą która widnieje w DR jest tylko poczta głosowa...
A skąd masz do niej nr telefonu ?
bonifacy
Stały forumowicz

22 Lut 2022, 20:58