Kupiłem auto na fakturę i nie przerejestrowałem - czy mogę je sprzedać

11 Wrz 2016, 09:15

Witam, kupiłem samochód Opel Tigra jakieś 3 miesiące temu od handlarza. Otrzymałem fakturę i poprzednie umowy kupna-sprzedaży - Pan powiedział, ze już nie muszę nic opłacać.
Pytanie jest takie.. Czy mogę sprzedać ten samochód jeśli go nie przerejestrowałem, a jak mogę to na jakich zasadach?
Idę wkrótce na studia i już nie opłaca mi się przerejestrowywać, ponieważ cena ubezpieczenia przewyższa cenę zakupu.
Pilne. Pozdrawiam Piotr.

P.S. Samochód nie jest zarejestrowany na gościa od którego kupiłem.
BialyQ
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 05 2015
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Opel Tigra I
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

19 Wrz 2016, 09:58

Można sprzedać auto bez przerejestrowania na siebie. Musisz tylko przekazać nabywcy wszystkie umowy kupna-sprzedaży, tak aby miał ciągłość umów od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym aż do Ciebie.

No i jeszcze jedna sprawa: jeżeli sprzedajesz auto przed upływem 6 miesięcy od kupna, to musisz wykazać to w zeznaniu podatkowym. Jest to Twoim obowiązkiem nawet jeżeli nic nie zarobisz na sprzedaży.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...