Pytanie o przerejestrowanie busa na osobowy

20 Wrz 2016, 14:38

Witam
Mam busa VW LT
Samochód jest zarejestrowany na 7 osób - trzy siedzenia z przodu i cztery z tyłu+paka.
Jest sprowadzony z zagranicy, jest zarejestrowany jak ciężarowy.
Moje pytanie dotyczy możliwości przerejestrowania go na samochód osobowy.
Na większości forów w takich tematach chodzi jednocześnie o zmiane liczby miejsc, więc jako warunek przerejestrowania podawany jest dokument od uprawnionej firmy dokonującej przeróbek.
W tym wypadku nie chcę niczego przerabiać a jedynie zmienić rodzaj pojazdu w dowodzie. Co jest w takim wypadku potrzebne?
A, i jeszcze jedno - jeśli przy aucie zarejestrowanym jak ciężarowe zdemontuje ścianę grodziową to domyślam się, że przy przeglądzie może być problem. Ale co w wypadku normalnej kontroli drogowej?
Mariusz2000
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 05 2007
Auto: nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...