Kupiłem samochód i chyba będę miał problem z rejestracją

02 Gru 2007, 12:22

Kupiłem samochód z instalacją gazową.

Instalacja jest wbita w dowód ale nie posiadam homologacji (poprzedni właściciel również), która podobno będzie mi potrzebna. ponadto w samochodzie skończył się 2 miesiące temu przegląd.

Chcę przerejestrować auto. Czy homologacja będzie mi w którymkolwiek momencie potrzebna?
m144
Nowicjusz

02 Gru 2007, 14:55

Nie będzie już potrzebna w żadnym momencie, tylko przed przerejestrowaniem samochodu jedz na przegląd, i trzeba w wydziale komunikacji przypilnowac żeby wpisali do nowego dowodu, że jest gaz.
Jacek
jaceknie
Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

02 Gru 2007, 15:24

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Bałem się, że będę miał problemy. Ulżyło

:)
m144
Nowicjusz

02 Gru 2007, 15:34

No nie do końca tak jest - podczas przeglądu technicznego,potrzebna ci bedzie homologacja butli.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Gru 2007, 21:19

Fatalnie :/

Co mogę zrobić, jeżeli zarówno ja jak i poprzedni właściciel nie posiadamy świadectwa legalizacji butli?
m144
Nowicjusz

02 Gru 2007, 21:36

No i mam jeszcze jeden problem.

Kupiłem go bez ubezpieczenia i nie mam nawet starej polisy. Zapewniano mnie ze to nie jest problem i ze normalnie bede mogl go ubezpieczyc. Czy to prawda, czy moze zostalem wrobiony?
m144
Nowicjusz

02 Gru 2007, 22:24

Co do butli - musisz wysłać prośbę do producenta butli,o kopię jej legalizacji.Tylko będziesz miał problem,bo producent znajduje się właśnie na tej kartce,co homologacja butli.W tym przypadku widzę tylko jedne rozwiązanie - wymianę butli.Będziesz miał spokój na 10 lat.
Co do ubezpieczenia - po zakupie samochodu musisz go zarejestrować w ciągu 30 dni i zaraz w tym samym dniu ubezpieczyć.Jak nie ubezpieczysz są kary,których koszt zalezy od okresu braku ubezpieczenia.Max. jest to 2 tyś PLNów.Jeżeli nie masz poilsy,to nic nie stoi na przeszkodzie,żebyś samochód ubezpieczył.Brak polisy od poprzednigo własciciela to już jego problem.Jeżeli nie ubezpieczył,to zapłaci karę i jest to bardzo prawdopodobne,bo zawsze jak ubezpieczasz nowo kupiony samochód,to teraz masz prawo jeździć na OC poprzedniego własciciela aż do wygasnięcia umowy.I ubezpieczyciel cię zapyta,czy chcesz to ubezpieczenie kontynuowac,czy zawierasz nowe,na siebie.I tu się wyda,że poprzednik nie płacił.Ale to już jego sprawa.Ty normalnie go ubezpieczysz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Gru 2007, 22:12