Kupiłem używane autko niedawno, chcę sprzedać

02 Paź 2010, 08:40

Witam!

Mam takie pytanie... Kupiłem kilka dni temu autko (konkretnie Lanosa z gazem), ale chyba za bardzo się pospieszyłem. Trafiła mi się lepsza okazja. I tak... Mam wszystkie papiery, dowody i ubezpieczenie na rok, ale autka jeszcze nie przerejestrowałem na siebie.
Co muszę zrobić, żeby takie auto sprzedać? Muszę je wpierw na siebie zarejestrować, czy mogę sprzedać jeszcze zarejestrowane na kogoś innego? Poproszę krok po kroku, jak to zrobić :)

Ps. Dostałem fakturę na auto, nie muszę płacić skarbówki. Jeszcze wszystkie dokumenty są na poprzedniego wlaciciela. Autko krajowe.
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

02 Paź 2010, 11:38

Goyaka napisał(a):Ps. Dostałem fakturę na auto, nie muszę płacić skarbówki.

Tak jak napisałeś skarbówki nie placisz.Samochodu przerejestrować na siebie nie musisz.W chwili obecnej Ty juz jestes właścicielem a więc przy pisaniu umowy k-s piszesz siebie jako sprzedającego.Nowemu wlaścicielowi dajesz orginał umowy k-s +fakturę którą otrzymałeś Ty wystawioną przez poprzedniego właściciela oraz inne dokumenty które dostałeś od sprzedajacego.To wszystko.../nie zapomnij oczywiscie skasować nowego kupującego.. :mrgreen: /...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Paź 2010, 21:12

Jeżeli sprzedaż auto drożej jak zakupiłeś to będziesz musiał zapłacić podatek od zysku.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...