Kupione auto w autokomisie okazało się przerabianym anglikie

22 Maj 2012, 02:06

Witam,
Siostra kupiła auto(Seat Ibiza, 2005 r. 1.4) w autokomisie, sprzedawca zapewniał, że auto sprowadzane z Niemiec - nic nie było mówione o przeróbkach. Była ze znajomą w diagnostyce pojazdowej i prosiła mechanika, żeby posprawdzał stan auta. Mechanik powiedział, że stan jest bardzo dobry. Gdy przyjechała nim pod blok zdziwiło mnie, że światło cofania świeci się na czerwono, natomiast białe światło jest w lewej lampie. (Sprawdziłem na otomoto wersje angielskie i rzeczywiście, potwierdziło to moje obawy - każdy anglik miał lampy tak jak ta Ibiza kupiona przez moją siostrę). Pytam siostry czy ten mechanik sprawdzał światła - nie sprawdzał. Domyślam się więc, że to jest przerabiana wersja angielska zarejestrowana w Niemczech i sprowadzona do Polski. Samochód jest w całości zapłacony i stoi pod blokiem.
Chciałem się zapytać jak to wygląda w świetle prawnym, czy można to jakoś uratować? Czy jest to towar niezgodny z umową jeśli nic o przeróbkach nie było mówione?

I pytanie techniczne, czy jeżdżenie takimi przeróbkami jest bezpieczne? I czy da się to jakoś tanim kosztem zrobić, bo te auto nie przejdzie przecież przeglądu z czerwoną lampą cofania... Ciekaw jestem czy siostra wydała ciężko zarobione pieniądze "w błoto"...

P.S: Moderatorów przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale, nie mogłem zdecydować, który jest odpowiedniejszy.

Dzięki za wpisy, pozdrawiam.
mxx1
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 06 2009

22 Maj 2012, 07:55

Nie będę wyjasniał Ci co masz zrobic i co jest mozliwe do zrobienia w zakresie prawnym tego zagadnienia.Podpowiem natomiast jedną rzecz.Pojedz na SKP i niech diagnosta sprawdzi przednie reflektory czy nie są przypadkiem Made in England...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Maj 2012, 08:00

sprawdź po VIN żeby mieć pewność
może auto ma po prostu wymienione światła?? :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Maj 2012, 12:05

Migi60 napisał(a):Podpowiem natomiast jedną rzecz.Pojedz na SKP i niech diagnosta sprawdzi przednie reflektory czy nie są przypadkiem Made in England

Auto nie jest jeszcze ubezpieczone, więc trochę się boje nim jeździć... Ale chyba będę to musiał zrobić tak czy siak.

pocieszny napisał(a):sprawdź po VIN żeby mieć pewność
może auto ma po prostu wymienione światła??

Spisałem VIN i sprawdziłem w internecie, znalazłem tylko to:
Zdjęcie

Pisałem także maila do ASO Seata i dostałem odpowiedź, "brak jakiejkolwiek historii dla tego auta". Coś jeszcze mogę zrobić?
mxx1
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 06 2009

22 Maj 2012, 13:59

Na podłodze bagażnika powinieneś mieć naklejoną białą kartkę. Na jej dole są kody wyposażenia takiego z jakim auto wyjechało z fabryki . Odkodowanie ich , być może da jednoznaczną odpowiedż na Twój problem.
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 22 Maj 2012, 14:08, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2012, 14:00

jechać albo przynajmniej zadzwonić do ASO
:mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...