Kupione auto z O/C

08 Sie 2020, 13:37

Witam, kupiłem auto które posiada OC rozłożone na 2 raty. Pierwsza rata jest opłacona przez byłego właściciela. Druga rata 350zl jest do opłacenia 25 grudnia.

Jak to teraz będzie wyglądało gdy się zgłoszę do ubezpieczalni że nabyłem to auto. Zrobią mi po prostu rekalkulacje tej drugiej raty? Czy od dnia nabycia pojazdu?

Pytanie2

Auto jest kupione na moją dziewczynę, ale ona nie ma prawa jazdy. Prowadzić to auto będę tylko ja i ja chce je ubezpieczyć. Czy w takim razie w ubezpieczalni jako właściciela pojazdu podać mnie??
Andrzej09303
Nowicjusz

09 Sie 2020, 11:26

Zostanie zrobiona rekalulacja w zależności od tego jakie masz zniżki, a raczej jakie ma twoja dziewczyna. Skoro nie ma prawka to pewnie nie ma żadnych zniżek więc różnica w dopłacie drugiej raty może być spora. Ubezpieczyć OC musisz na właściciela auta a siebie zgłosić jako głównego kierowcę.
Andrzej09303 napisał(a):Czy w takim razie w ubezpieczalni jako właściciela pojazdu podać mnie??
Nie możesz tak zrobić bo to nie jest prawda.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sie 2020, 11:29

Dzięki za info. Będę się musiał dokładnie w ubezpieczalni dowiedzieć jak to jest.

Był taki okres że miałem 2 lata auto nieprzerejestrowane i jakoś o/c było na mnie bez problemu.
Andrzej09303
Nowicjusz

09 Sie 2020, 16:03

Rokiko napisał(a):Ubezpieczyć OC musisz na właściciela auta a siebie zgłosić jako głównego kierowcę.

Nie ma czegoś takiego jak główny kierowca.
Andrzej09303 napisał(a):Był taki okres że miałem 2 lata auto nieprzerejestrowane i jakoś o/c było na mnie bez problemu.

Obecnie auto musisz przerejestrować w ciągu 30 dni. Inaczej będzie kara.
Co do samego ubezpieczenia. Pierwsza ważna rzecz, to wiek dziewczyny. Jak ma mniej niż 26 lat to będą wzwyżki. Jak ma więcej niż 26 lat, to będą normalne stawki.
Samochód możesz ubezpieczyć ty i wtedy na polisie będą dane twojej dziewczyny jako właściciela auta, a ty będziesz figurował jako ubezpieczający.
A to, że dziewczyna nie ma prawka nie ma znaczenia. Nikt nie zabroni osobie nie posiadającej prawa jazdy posiadać samochód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...