Kupione Studenckie auto do 3500 Euro. Pomożecie?:)

28 Lut 2009, 11:23

no sam kupil a starzy maja Citroena Xsare,ale no jak kto woli :) ale dla studenta czemu nie np Astra II Coupe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lut 2009, 21:24

a jak to wyglada z cenami części?
astra/a3/mazda/ honda
astra ma pewnie najtansze, zgadlem?
kuflik
Początkujący

28 Lut 2009, 21:32

nie powiem ci czy astra ma najtansze.ale z tego co sie orientuje to honda ma najdroższe.tyle że rzadko tam sie cokolwiek psuje.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

01 Mar 2009, 08:16

Ja bym kolego się wstrzymał z kupowaniem w niemczech samochodu, ponieważ Euro bardzo wysoko stoi. Jakbyś kupował z jakiś ponad misiąc temu to wtedy byś sobie porządne audi sprowadził. Za cene 15 000 zł kup sobie samochodzik w polsce - oczywiście nie sprowadzany. I opłatę za rejestrację będziesz miał miejszą i wszystko. Euro strasznie poszło w górę więc się nie opłaca. Jeżeli kupisz jeszcze przed okresem wiosennym gdy ceny samochodów pójdą w górę to możesz wyrwać całkiem fajną furkę i młodą w dodatku :) Nie pakuj się w niemcy bo tam już nie ma dużo dobrych samochodów. Połowa bita albo zajeżdżona :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

01 Mar 2009, 08:52

powiedziałem, cena 3500euro, kurs nie ma znaczenia;p a kupuje w neimczech, bo nie chce kupic od handlarza. a kolejnym argumentem za, jest fakt, ze nik normalny teraz tam nei jedzie po auto, bo slaba zlotowka:) wiec powinny byc mniej przebrane.
Więc dyskusji nie ma, kupuje w niemczech.
kuflik
Początkujący

01 Mar 2009, 09:03

Ostatnio wracałem z kolegą jego Astrą II 1,4 Twinport 90 KM -400 km.Auto jak tankowaliśmy po przyjezdzie do Poznania zjadło 23 l benzyny czyli spaliło 5,75l/100 km, a po drodze jechaliśmy przez aglomerację katowicką i korki w Poznaniu. To chyba niezłe spalanie?
pozdro
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - dane techniczne i wyposażenie
    Silnik nowego Audi S3 Nowo zbudowana jednostka napędowa 2.0 TFSI o mocy 221 kW (300 KM) i momencie obrotowym 380 Nm Przyspieszenie od 0 do 100 km/h w 4,8 sekundy , zużycie benzyny: 6,9 litra na 100 km (z przekładnią S tronic)Sportowy ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

01 Mar 2009, 09:36

I tu się właśnie kolego mylisz. Wychodzisz z założenia. Jak kupisz w polsce to kupisz od handlarza. Własnie że tak nie jest. W Polsce właśnie od prywatnej osoby się kupuje także samochody. Nie szuka się tylko w internecie ale także w gazetowych ogłoszeniach. A z resztą jak chcesz. Jak wiesz wszystko lepiej to dlaczego pytasz się na forum. Człowiek naprawdę Ci dobrze radzi. Popytaj się właśnie handlarzy jakie samochody pozostały w niemczech - dużo szrotu. Niemcy ogromną kasę płacą za utylizację wieć bardziej opłaca im sprzedać samochód do polski. Każdy handlarz Ci to powie wiele samochodó było tam bitę i teraz prostym sposobem są tylko podpicowane aby się sprzedały (a potem po mrozach wychodzą ci pęcherze bo byle jakim lakierem było malowane, albo kropelki wody były w pistolecie do malowania), albo samochody mają nastukane kupe kupe kilometrów a kupuje się samochód z małym przbiegiem :). W niemczech turki tylko czekają na takich potencjalnych klientów co muszą kupić samochód w niemczech bo tam lepiej.

Rób jak chcesz. Ale skoro masz 3500 euro to weź sobie przelicz ile masz w zł na dzień dzisiejszy, a wejdź sobie na www.mobile.com i zobacz co kupisz za 3500 Euro. Ja przy takim kursie EURO jak najszybciej bym je na zł zamienił i w Polsce kupił samochód bo wyszłoby taniej :) Dopuki samochody jeszcze nie poszły w górę :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

01 Mar 2009, 09:54

W niemczech, z racj tego, że będe w głębokich niemczech;) będe szukał właśnie prywatnych ogłoszeń. Turków będe omijał, i kupie tylko od prywatnego właściciela, i wiem, że tak jest drożej.Ale licze, że dzięki temu będe miał pewną przeszłość auta.A na forum nie pytam gdzie mam kupić samochodm, tylko jaki najlepiej kupic w niemczech. Po prostu pewne warunki sprawiaja, ze lepiej jest mi tam kupic, i kurs euro nie ma tu zadnego znaczenia. Mam świadomość tego, że po przeliczeniu na zlotówki cos by można kupić w Polsce, ale ja musze kupić tam, inaczej kwota 3500 euro zostanie znacznie zredukowana, co się już nie kalkuluje:P

@artur73 to spalanie astry mi sie baardzo podoba:) może być decydujace. bo i części dosyć tanie, i w wersji coupe wygląda znośnie, i można zlapać dobre wyposażenie.. 90km to mam teraz, więc pewnie jako tako się to kula. ide poszukac sobie o tym silniczku więcej.
kuflik
Początkujący

01 Mar 2009, 09:55

popieram bartek_remix obecnie do Polski przywozone sa glownie wyklepane auta zakupione w Niemczech na szrocie,wiec tez wolal bym wymienic euro na złotowke i kupic w Polsce od osoby prywatnej bo takie ogloszenia tez dosc czesto mozna znalesc i to w niezlym stanie.A co do sprowadzenia to niechcialo by mi sie latac po urzedach z tym przerejestrowaniem i tlumaczeniem dokumentow (2000zl wydasz na oplaty i rejestracje) wiec to 2000 wolal bym zaoszczedzic i kupic do nowego auta np. jakies fajne ciekawe alumki itp. :) pozdrawiam
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 11:13

Powtórzę raz jeszcze.. Kupuje auto w niemczech, i to nie jest temat dyskusji, więc proszę skończyć offtopa, proszę o poradę dotycząca samochodu w założonej cenie, a nie o to gdzie go mam kupić. Więc proszę tej kwestii nie poruszać, bo to nie ma sensu. Musze go kupić w będąc w niemczech, i tyle.
Wracając do tematu, nadal jestem otwarty na wszelkie pomysły:) Nadal biorę wszystkie auta pod uwagę, zastanawiam się głównie jaki silnik jest mi potrzebny, bo chyba diesel przy moim trybie jazdy jest bez sensu. Ale kolega twierdzi, ze diesel z turbina to nie problem w mieście, po prostu trzeba jeździ na niskich obrotach, to prawda? Bo cena ropy oraz elastyczność kusi niezmiernie. Za benzyna przemawia niski koszt serwisu.. wiec sam nie wiem;/
kuflik
Początkujący

01 Mar 2009, 11:44

Kontynuując temat Astry II z silnikiem 1,4,to warto dodac,że żeby dynamicznie przyspieszac trzeba to auto troszeczkę kręcic na obroty.
Poza tym wszysstko pracuje wzorowo. Gdybyś miał okazje nabyc diesla,to polecam 1,7 DTI,rewelacyjne niskie spalanie przy dobrym przyspieszeniu.Astra z tym silnikiem spalała mi w trasie (do 100km/h ) 4,3l/100km.Natomiast w jezdzie miejskiej nie przekroczyła nigdy 6,2l
Owocnego szukania. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

01 Mar 2009, 11:48

no dobra zrobisz jak bedziesz chcial,a wracajac do tematu to ja bym zakupil silnik benzyna+gaz bo jest to najoszczedniejsze paliwo a jesli chodzi o diesla to oplaca sie go kupic dopiero przy robieniu najmniej 30tys rocznie
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 12:00

Pomyśl nad tym:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Lub generalnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W rodzinie od 1992 używamy tylko nissanów (sunny, almery n15 i n16), są niesamowicie niezawodne (mechanika, blacha) chociaz spalanie tylko przeciętne 8-9l w mieście.

Używam auto bardzo podobnie jak ty. 90% po mieśćioe sam. Czasami jakieś 2os wypady. Mam almere n15 hb 3d i jest super.
uchmanek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

01 Mar 2009, 13:16

no wlasnie pomysl nad almera,najlepiej z gazem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tu jest akurat silnik 1.8 ale jak chcesz byc oszczedniejszy to silnik 1.5 z gazem wsam raz
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 15:41

no w niemczech to auto z gazem ciezko znalezc:) a przy mojej jezdzie, to za szybko sie nei zwroci.. wiec jakos beznyne przeboleje:) po prostu zeby tych 9 benzyny nie przekraczala jakos zbytnie, a 10 to granica smierci;p
almera baardzo fajne auto, ale jak szukalem na mobile.de, to wiecej civicow i 323f. 323f podoba mi sie przez wzglad na rozne bajerki;p np ruchoma kanapa, w sumie niezawodna.
za astra przemawia ekonomia, no ale wnetrze zostawia wiele do zyczenia. no a ten 1.7 diesel w astrze, to jakis wymysl isuzu jest? czy to juz GM? nie ma tam jakis dwumas za 5000 :>?
kuflik
Początkujący