Kupione Studenckie auto do 3500 Euro. Pomożecie?:)

01 Mar 2009, 20:49

No dobra to jak chcesz. Żeby nie wracać do tematu, który Cię gryzie to powiem Ci tak jeżeli już chcesz poradę to powiem Ci tak. Odradzam Ci zupełnie silniki 1,4 kup sobie co chcesz tylko nie silnik 1,4 bo naprawdę będziesz narzekał :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

02 Mar 2009, 09:45

Silnik 1,7dti jest na 100 procent konstrukcji japońskiej ISUZU.Był produkowany w dwóch wersjach mocy75 i 82KM ale ten drugi to rzadkośc i nie był w sprzedaży w Niemczech. Silnik ten w odróżnieniu od oplowskiej konstrukcji 2,0 jest praktycznie bezawaryjny jak piszą statystyki.Jedynymi rzeczami na których warto się skupic w kontekście napraw tego silnika są 2 sprawy:
1.Przy dużym przebiegu pada przepływomierz (jak w większości współczesnych diesli).
2.Przy dużym przebiegu szwankowac może śruba mocowania wału.(naprawa ok.1500zł).
Generalnie,to lista niedomagań jest krótka...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2009, 15:26

ten dieselek zaczyna mi sie podobac:) jak jeszcze zobaczylem, ze niektore wersje tej astry maja calkiem przyjemne wyposazenie<nawet>, to zaczyna to napierac ksztaltu. troche mnie tylko te 75 km martwi, da sie tak wogole cos wyprzedzic;/? bo widze, ze jest jeszcze 2.0diesel, ale pewnie to juz bardziej awaryjne.
kuflik
Początkujący

02 Mar 2009, 15:34

Dokładnie.
Jeśli zdecydujesz się na diesla w Astrze II,to pozostań tylko przy 1,7 dti.
Jeśli chodzi o przyspieszenie,to nie jest tak zle ale niestety godząc się na takiego diesla trzeba byc nieco wyrozumiałym.Za to przy dystrybutorze gęba sama się uśmiecha. :D ,kiedy inni drapią się obok po głowie :lol: i modlą się aby wreszcie odbił im pistolet,a tam leci i leci...
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 15:56

poczytałem sobie troche:) jest jeszcze wersja cdti, podobno równie niezawodna! a ma 80 km;) więc jest to chyba obecnie mója faworyt. Ludzie mówią, że diesel przy małym przebiegu jest bez sensu, ale zakładając, że robie te 10-15k rocznie, a ten silnik jest niemal bezawaryjny, to chyba wyjdzie taniej niz na benzynie? dobrze kombinuje? bo skoro sie nie psuje, a mało pali, to taki wniosek sie nasuwa.. skoro posiadasz takie auto to troche Cie pomecze;) da się tym coś wyprzedzić? jak przyśpieszenie 60-100 wyglada?
pojade chyba do opla sobie zobaczyc taka astre;p bo ciekaw jestem jak tam w środku sie to prezentuje..
kuflik
Początkujący

02 Mar 2009, 16:16

No niestety miałem tylko taką Astrę do dyspozycji w pracy ale przejechałem nią 60 tys. więc coś mogę o niej powiedziec.Na pewno niezawodna i dała się rozpędzic do prawie 180 km/h. O szaleniu na ulicach niestety nie mogę nic powiedziec z racji tego,że moja praca nie pozwala mi szalec a wręcz świecic przykładem... Jednak wyprzedzac śmiało można i te 75 KM może sprawiac przyjemnośc! Najlepiej się po prostu przejechac taką Astrą. Nie zawiedziesz się jak masz 90 konne auto,to będzie podobne wrażenie. :)
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...

03 Mar 2009, 00:24

byłem w oplu, i nie mieli takowej;o zawiedli mnie po całości... w sumie, teraz te 90km mam prawdopodobnie od 4krpm,albo lepiej. a z racji wieku auta, to go tak nie cisnę juz;p podoba mi się pomysł tej asterki;) dobrze mieć kilka aut na celowniku, bo nie wiadomo co sie trafi na miejscu do wzięcia;//
a mamy tu kogoś, co mi powie coś o a3, focusie albo 323f? bo one tez mi się baaardzo podobają. wiec będę wdzięczny za jakieś komentarze na ich temat
kuflik
Początkujący

03 Mar 2009, 10:26

No to jeszcze powiem Tobie o Focusie mojego brata... Kupiony w pl,serwisowany,rocznik 2001,przebieg 72 tys,użytkownik kobieta,po negocjacjach cena (auto miało kilka wgniotków od babskiego parkowania...) 11,500 zł...Dooobra cena. Tylko brak klimy i silnik 1,4 ale za to 5 drzwi!
Awaryjnośc przez prawie rok od zakupu zerowa.Wymieniono tylko tarcze i klocki z przodu.Spalanie na trasie przy normalnej jezdzie 5,2-5,4l,a w mieście nigdy nie przekroczyło 8l. Poza tym auto ogólnie ładne,wygodnie się jezdzi i bardzo precyzyjnie prowadzi. O zawieszeniu napisano już wcześniej wszystko-rewelacja. :)
artur73
Awatar użytkownika

04 Mar 2009, 01:46

gdybym mial okazje kupic takiego focusa w takiej cenie z aka historia, o nAwet bym sie nie zastanawial:)
kuflik
Początkujący

05 Mar 2009, 16:12

ok:) nagla zmiana planów, ku uciesze publiki;p
KUPUJE W POLSCE! pod warunkiem, że coś się nawinie..
Dodatkowo, doszedłem do wniosku, że skoro rodzice kupuja niebawem nowszego focusa, to jak będe chciał jechać gdzieś dalej, to sobie pożyczyć moge..

Dlatego pod uwagę biorę teraz również auta rozmiar mniejsze (np Fiesta VI), oszczędne w użyciu, w miarę wygodne.
Co do fiesty, to bardzo mi się spodobała, i rozglądam się za fajnym egzemplarzem;p Budżet powiedzmy 16000pln, więc coś się znajdzie.
Rozgłaszam tez info po znajomych, może ktoś będzie sprzedawał.

Czekam na zmodyfikowane propozycje auta;)
Dziś byłem oglądać fajne stilo, miało mieć 44tkm, ale g...o prawda moim zdaniem, do tego bie było.. ślady na śrubach, wymieniony uchwyt od pasów na słupie bocznym.. i widziałem diabelskie polo TDI:DD ale jakoś nie mam do niego przekonania..
kuflik
Początkujący

05 Mar 2009, 22:58

no i brawo ze sie zdecydowales a wracajac do astry co wczeniej bylo to kup sobie Auto Swiat z tego tygodnia tam masz w uzywanych Astre wsam raz bo 3drzwi i silnik 1.6 :P
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2009, 00:00

a co do wymagań, to na chwile obecną priorytet zmienił się drastycznie w stronę--> OSZCZĘDNY
nawet na lupo 3l spojrzałem;p
może być mniejsze(corsa/fiesta/yaris/polo), byle było tanie w eksploatacja, czyli ma mało palić;) nie chce co prawda jakieś skrajnej padaki, bo nerwicy dostanę... ale to auto będzie tylko miejskie, na każdy dalszy wyjazd będę brał jedno z aut rodzicieli:)
Co myślicie o tej fiescie 6gen 1.4tdci? pali malutko, a wyposażenie bywa całkiem przyjemne. szukam info na temat jaki silnik w tych fiestach jest naj oszczędniejszy. Ford jest mile widziany, bo mam znajomego związanego z marka.
Kolejnym pomysłem jest właśnie polo1.4tdi/lubo 1.2tdi, oba bardzo oszczędne, jutro pojadę zobaczyć jak z ich wielkością. stoją w komisie obok mnie, więc pomęczę je dokładnie.
ktoś ma jeszcze jakieś pomysły oszczędnych aut miejskich?
yaris jest wart uwagii/ceny? fiesta troszke chyba wieksza, co jest w sumie atutem
kuflik
Początkujący

06 Mar 2009, 12:25

Lupo ciężko odsprzedac,bo jest rejestrowane na 4 osoby. Polo lepsze!
Poza tym auta o których teraz piszesz np 1,4 w dieslu,są na tyle nowe,że ciężko coś powiedziec o ich awaryjności na przestrzeni dłuższego okresu użytkowania...
Jednak nie należy się bac tych małych diesli. :)
Włącz w krąg poszukiwań Fabię 1,4 tdi-też daje radę !
Powodzenia!
artur73
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 17:40

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2009, 17:47

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a mnie ta kusi;) juz gadalem z facetem, moge zabrac na przeglad do aso, wiec ma to jakis sens.
kuflik
Początkujący