Kupiony samochód, po dwóch dniach występuje problem

23 Sty 2016, 16:18

Witam mam do was pewne pytanie. Otóż dwa dni temu zakupiłem samochód za cene 2400 zł. Podpisaliśmy umowę wszystko było okej samochód jeździł bez zarzutów, sprzedawca oczywiście mówił, że pojazd jest w 100% sprawny, mam na to dwóch świadków. Dzień później zaczęły się problemy z pojazdem, silnik zaczął huczeć, więc zaniepokoiłem się i pojechałem do mechanika, powiedział mi że to prawdopodobnie problem z panewkami a jak wiemy wymiana panewek jest dosydź droga. Zadzwoniłem do pani od której kupiłem samochód chciałem wyjaśnić ten problem lecz pani się tłumaczy tym że sprzedała mi sprawny samochód. Mam do was pytanie co w tej sytuacji mam zrobić, czy mam jakieś prawo do anulowania umowy? minęło dopiero dwa dni od kupna pojazdu a on już się psuje. Proszę o rady
kombia123
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 1933
Auto: Polo golf 3

23 Sty 2016, 16:34

Szkoda, że nie napisałeś co to za samochód, bo naprawa panewek wcale nie musi być droga. Poza tym odpowiedzmy sobie szczerze - czego się spodziewałes od samochodu za 2400 ..?

Możesz powołać rzeczoznawcę, który oceni czy awaria nastapiła na skutek zwykłego uzytkowania i pecha czy też miały w tym udział osoby trzecie i była to próba zatajenia istotnego feleru. Mając w ręku taką opinię o ile sprzedająca nie ustąpi, idziesz do sądu. Koszt w/w procedur może przekroczyć wartość samochodu, że o czasie trwania nie wspomnę ...

PS: Mechanik podejrzewa panewki czy ma 100% pewność, że to panewki ? Podjedź jeszcze do innego zakładu po opinię.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

23 Sty 2016, 21:10

niektórzy to myślą, że samochód to tylko "lać i jeździć". znam osoby co sobie kupiły samochód i wielkie oczy, że trzeba tyle kasy na OC wybulić, o badaniach technicznych i wadach, które każde auto ma nie wspominając.

Panie Autorze tematu - idź pan z tą kasą do salonu po nową sztukę. Będzie miał Pan pewność, że auto będzie bez wad i usterek.
carolsz
Nowicjusz

Auto: VW

28 Sty 2016, 14:24

Na każde auto jest coś takiego jak rękojmia. Możesz skorzystać z tego prawa. Najlepiej zadzwoń do tej Pani i powiedz, że chcesz skorzystać z rękojmi i najlepiej by było jakbyście się na to dogadali wspólnie, a nie w sądzie. Pani może szybko zmienić zdanie.
MonsterRB
Nowicjusz

Auto: Audi

29 Sty 2016, 13:10

trochę mleko się wylalo.. mialem kiedys podobną historię, ale na szczęscie mialem wykupione ubezpieczenie ochrony prawnej od D.A.S. (polecon mi) i w takiej chwili mocno się to przydało, bo prawnicy sami ogarniali temat (ostatecznie wymegocjowalem niezłą sumkę), ale może zadzwoń na infolinie do nich, a nuż ci coś podpowiedzą. Znają się na tym. Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie w sprawie!
Izis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...