Kupno a rejestracja poblem doradźcie :)

22 Sty 2015, 01:53

Witam zakupiłem auto na umowie kupna sprzedazy jako osoba kupujaca wpisałem dziadka bo takowo pierwotnie chcialem na niego rejestrować autko bo ma pełne zniżki , ale okazuje się jednak że ja chcę zarejestrować autko tylko na siebie , i tu pojawia sie pytanie co mam tera zrobić ?:) auto zostało opłacone w urzedzie skarbiowym na dziadka :) ale nei przerejestrowalsmy go jeszcze i jest na poprzedniego właścicela :) i tak chce zeby zarejestrować je na mnie wiec dziadek musi isc do skarbowki ze mna i zrobić mi darowizne 100% auta dala mnie jeszcze przed rejestracja autka(stoi na poprzediego wlasciciela) czy po prosu lepiej porzadzic bedzie druga umowe kupna sprzedazy pomiedzy mna a dziadkiem ze sprzedaje mi auto i dokonam ja sobie opłaty skarbowej znowu i autko bedzie juz na mnie czy jak mam zrobić prosze doradźcie i Pozdrawiam :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

22 Sty 2015, 02:36

Jeśli auto było tańsze niż 9.637 zł to jak dla mnie wtedy umowa darowizny, bo w takiej sytuacji jesteś zwolniony z podatku. Jeśli ponad tą sumę to podatek wynosi co najmniej 3%. W takim razie jeśli auto jest droższe niż kwota wolna od podatku wtedy bardziej opłaca się umowa kupna sprzedaży i opłacenie 2% PCC ;)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW

23 Sty 2015, 10:46

A nie ma czasami tak, że dziadek to I grupa podatkowa, czyli wstępny i jeżeli kwota darowizny przekracza 9637 zł, to do US wystarczy tylko zanieść druk SD-Z2 + kopię darowizny i nie płaci się podatku wogóle? A podatek trzebaby było zapłacić, jakby w ciągu pół roku darowizny się nie zgłosiło. Oczywiście wtedy podatek się płaci nie od całej kwoty, tylko od róznicy kwoty, która powstała po odjęciu tych 9637 zł od całości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2015, 11:06

MotoAlbercik napisał(a):A nie ma czasami tak, że dziadek to I grupa podatkowa, czyli wstępny i jeżeli kwota darowizny przekracza 9637 zł, to do US wystarczy tylko zanieść druk SD-Z2 + kopię darowizny i nie płaci się podatku wogóle?

Faktycznie masz rację, bo dziadek zalicza się jeszcze do grupy podatkowej "0" czyli całkowite zwolnienie z podatku.

W takim razie tak jak napisał MotoAlbercik wystarczy druk SD-Z2 + kopia darowizny i problem z głowy :)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW

24 Sty 2015, 14:58

passat92 napisał(a):okazuje się jednak że ja chcę zarejestrować autko tylko na siebie

Nie będziemy wnikać w powody takiej zmiany, ale moze lepiej zarejestrować już na dziadka a potem zrobic darowiznę 100%.. ?? Jeśli dziadek np. umrze a będzie miał jakikolwiek udział w "twoim" aucie będzie problem ze spadkobiercami !! Zobaczysz wtedy ilu jest "chętnych" do dziedziczenia po dziadku.. wybaczcie czarne scenariusze, ale to "samo życie" ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

28 Sty 2015, 23:14

więc tak , auto chce aby było 100% na mnie zdarowane przez dziadka , tak żebym to tylko ja widniał w dowodzie jako wlaściciel :) zadnych chętnych nie ma na to auto tylko ja jestem :) hmm poł roku od darowizny od czego to sie liczy ?:) bo poki co to sprawa stoi w tym stopnjiu że auto we wrzesniu kupione pod koneic wrzesnia umowa jest spisana na dziadka auto zarejestrowane na poprzedniego właściciela i oc na właścicela dlatego że auta nie zarejestrował dziadek na siebie a chce mi go dać w 100% , oczywiscie skarbówka tez była płacona 2% z kupna pojazdu na dziadka :) czy po prostu najlepiej zeby zrobić z dziadkiem druga umowe tak że on sprzedaje mi to auto i jest tranzakcja pomiedzy nim a mna i ja ide do skarbowki znowu i place 2% z zakupu ale juz na isebie bo ja nabylem pojazd ?:) jak uwazacie ?:) sorry za błędy :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1992

30 Sty 2015, 11:49

passat92 napisał(a):hmm poł roku od darowizny od czego to sie liczy ?:)

Od dnia powstania zobowiązania podatkowego, czyli od dnia, kiedy coś nabyłeś drogą spadku. Jest to data np. przelewu bankowego, przekazu pocztowego lub data na umowie darowizny.
passat92 napisał(a):oczywiscie skarbówka tez była płacona 2% z kupna pojazdu na dziadka czy po prostu najlepiej zeby zrobić z dziadkiem druga umowe tak że on sprzedaje mi to auto i jest tranzakcja pomiedzy nim a mna i ja ide do skarbowki znowu i place 2% z zakupu ale juz na isebie bo ja nabylem pojazd ?:) jak uwazacie ?:)

A po co takie kombinacje :?: Spisz z dziadkiem poprostu umowę darowizny, idz do WK i zarejestruj auto na siebie. Załatw ubezpieczenie ( aneks ) i idz do US ( w ciągu 6 miesięcy ) z umową darowizny i z drukiem SD-Z2 i tyle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000