Kupno samochodu

30 Sty 2015, 13:02

Witam. Z góry zaznaczam, że jest to moja pierwsza wizyta na tym forum i jeśli temat został umieszczony w złym dziale to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Wraz z ojcem planujemy kupić używane auto po przez jeden z serwisów Internetowych. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ten samochód został wystawiony na aukcje jako bezwypadkowy co nie jest zgodne z prawdą. W listopadzie ubiegłego roku ten sam samochód został wystawiony na aukcje jako uszkodzony. Nie pamiętam co było w nim nie tak, bo sprawdzał go ojciec. Zatelefonował do niego, chciał umówić się na spotkanie lecz sprzedający nie był już zainteresowany spotkaniem bo samochód oddał do naprawy. Po tych kilku miesiącach wystawiony znów został ten sam samochód ale z uwzględnieniem, że jest on BEZWYPADKOWY co jest (jak ująłem to wcześniej) nieprawdą. Pytanie moje brzmi czy to jest legalne? Jeśli kupiłbym takie auto i udowodnił oszustwo to mógłbym liczyć na jakieś odszkodowanie czy też lepiej udowodnić to przed zakupem i nalegać o spore obniżenie ceny. Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź bo planujemy jutro jechać obejrzeć to auto. Z góry dziękuję za odpowiedź. Radek.
Zicher
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 2
Silnik: 1.4
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

30 Sty 2015, 13:22

Odszkodowanie odpada, ale jeśli udowodnisz mu przed zakupem, że był "bity" to wtedy jak najbardziej będzie musiał spuścić z ceny,a jeśli nie to po prostu nie kupicie (to już zależy od Waszych zdolności negocjacyjnych :) ). Jeśli natomiast udowodnisz po zakupie, że jednak był uszkodzony to wtedy co najwyżej może Ci się udać odzyskać pieniądze oddając tym samym auto (jednak takie sprawy cywilne mogą się ciągnąć bardzo długo). Z doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć, że jeśli wiesz, że to uszkodzenie jest łatwe do naprawy i nie będzie oznaczać dużych problemów z autem to targujcie się do upadłego, w innym wypadku lepiej poszukać czegoś może troszkę droższego, ale za to w lepszym stanie.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...