Kupno Anglika w Polsce

14 Paź 2018, 13:54

Witam.
Mam zamiar kupić Anglika (stoi na angielskich blachach już w Polsce). Stąd też kilka pytań. Mianowicie mógłby mi ktoś wyjaśnić jak najprościej było by go zarejestrować, a później ubezpieczyć? Czytałem trochę i trafiłem na zbieżne informacje dotyczące akcyzy i cła. Na jednej ze stron pisało, że konieczne jest opłacenie tego, a na drugiej była wzmianka o tym, że jeśli kupuję się samochód od właściciela już w Polsce to nie trzeba płacić akcyzy i cła. Jeśli ktoś ma pewne informacje na temat procesu rejestracji, a później ubezpieczenia to proszę o podzielenie się wiedzą na temat tego jak to wygląda. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
thardy96
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 07 05 2014
Auto: Nie mam

14 Paź 2018, 16:31

thardy96 napisał(a): Na jednej ze stron pisało, że konieczne jest opłacenie tego, a na drugiej była wzmianka o tym, że jeśli kupuję się samochód od właściciela już w Polsce to nie trzeba płacić akcyzy i cła.
Pod warunkiem ze pojazd ten jest zarejestrowany juz w RP.Ale sam piszesz:
thardy96 napisał(a):(stoi na angielskich blachach już w Polsce)
Miejsce gdzie stoi nie ma znaczenia.
thardy96 napisał(a): Jeśli ktoś ma pewne informacje na temat procesu rejestracji,
No niestety ale juz prawie 2 lata jak nie pracuję na SKP więc nie bede pisał Ci co masz zrobić zeby nie wprowadzic w bląd.Wg. mnie najlepsze wyjscie to udac sie do diagnosty na OSKP i tam zasiegnąć info w tej sprawie.Bo wiadomo ze przeglad tech.musisz zrobić a co sie z tym wiaze to reflektory przód do wymiany,światlo przeciwmgielne tyl na drugą sronę.Nie wiem jak wyglada sprawa z przelozeniem ukladu kierowniczego... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Paź 2018, 23:04

Z tego co sie orientuje to na badaniach musza być zmienione lampy na Europę przód i tył i licznik musi być wyskalowany w KM. Co do cła to powinien opłacić je sprowadzajacy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Paź 2018, 10:22

No to generalnie cło powinno odpaść. Samochód to Honda Accord 2.4 za 7000. Pomógłby ktoś oszacować ile mogło by wynieść zarejestrowanie go ?
thardy96
Nowicjusz

15 Paź 2018, 11:03

Powiedz mi po co Ci anglik w PL? Chcesz zaświecić autem? czy Ty wiesz jakie to jest zagrożenie? W ogóle dla mnie to debilny przepis że można angliki w PL rejestrować.
Koszty rejestracji są takie same jak w przypadku auta europejskiego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Paź 2018, 12:12

Spokojnie :D. Planuję powrót do Anglii i chcę skorzystać tam z polskiego ubezpieczenia na 6 miesięcy + następne 6 jako uczący się :P
thardy96
Nowicjusz