Kupno Audi a4 1.9tdi-na co zwrócić uwagę-Wasze doświadczenia

29 Lip 2009, 00:23

Witam serdecznie!!!

Planuję kupić Audi A4 B5 1.9 tdi po 1997 roku (czyli z tym nowszym wnętrzem) i chciałbym żeby był to bardzo przemyślany zakup.
Jak wiemy zarówno w Polsce jak i za granica ludzie lubią kombinować z samochodami (niestety w Polsce trochę bardziej).

Na co zwrócić uwagę przy kupnie tego auta? Np. jak pewnie sprawdzić przebieg, czy są jakieś części które lubią się zużywać i jak je sprawdzić. Dużo osób pisze o zawieszeniu ale czy to przy pierwszej jeździe się wyczuje?
Czy są jakieś konkretne malowania, kolory, wersje wyposażenia? Jak sprawdzić czy ten silnik diesla nie jest dobity? Czy wystarczy że nie kopci na czarno i w miarę dobrze ciągnie? Pewnie nie dlatego proszę o Wasze doświadczenia i porady na temat tego auta.

pozdrawiam
mareczek11400
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

29 Lip 2009, 07:23

To jak bedziesz mial okazje kupic ta fure to sprawdz najlepiej wszystko ...a najlepiej:zawieszenie,skszynia biegow,a Audi mają dobre silnki,wiec zobacz jeszcze czy zadne oleje nie wyciakają po za tym to jeszcze wszystko :smile:
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

29 Lip 2009, 12:38

...........turbina i osprzet ..............zawias .... skrzynia i czy nie zespawana z 5 innych :) najlepiej wszystko bo sam wiesz jak to jest auto w polsce zakupic........
polecam servis lub jakiś dobry zakład z diagnostyka, zawsze warto wydać parę zl a będziesz miał już jakąś wiedzę na temat samochodu

jak czarna dymaka to jeszcz znośnie szczególnie jak na wysokich obrotach oby tylko nie szara ......
zawias jak na stuka to mozna powiedziec ze przyzwoity
najlepszym rozwiązaniem sprawdzenie silnika to komp wyjdzie wszystko ... co do przebiegu tez mozna tak sprawdzić to tylko zalezy jak zaczarowany był wcześniej ale mniej więcej można określić np po zużyciu mieszka czy kierownicy czy nawet foteli lub nakładek na pedały

ale i tak polecam rozwiązanie z serwisem
pozdrawiam
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

29 Lip 2009, 13:23

jak ktoś będzie chciał to mieszek nakładki na pedały czy nawet kierownicę można szybko i za nieduże pieniądze zmienić, to samo tapicerka porządnie wyprać i masz wnętrze jak nowe,
przebiegu jak był cofnięty to też nie sprawdzisz o ile był cofnięty.
andrewb25

29 Lip 2009, 15:31

nie ważne ile był cofnięty. ważne że był ruszany. moim zdaniem można takie auto odrazu sobie odpuścić.
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

29 Lip 2009, 16:03

no właśnie chodzi mi o takie sprawy co piszecie. wiem że najlepszy jest serwis ale rozważam wyjazd do niemiec po auto. Kolega zna bardzo dobrze niemiecki wiec z dogadaniem się nie bedzie problemu ale wiadomo że i tam można się na coś nadziać. Dlatego chodzi mi o takie specyficzne punkty odniesienia. Co można że tak powiem na oko sprawdzić i ewentualnie co od razu by dyskwalifikowało dany samochód.

Dzięki za zainteresowanie
mareczek11400
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel Alpine
    Legendarna zwinność Alpine wynika z niewielkiej masy auta. Nasi inżynierowie zastosowali tę zasadę przy projektowaniu fotela, dzięki któremu kierowca i maszyna stają się jednością. Ultralekki fotel kubełkowy Siedzenie ...

29 Lip 2009, 16:45

andrewb25 napisał(a):jak ktoś będzie chciał to mieszek nakładki na pedały czy nawet kierownicę można szybko i za nieduże pieniądze zmienić, to samo tapicerka porządnie wyprać i masz wnętrze jak nowe,

no to jak widzisz w aucie z 98r nowa kierownice, mieszek i nakladki to juz daje cos do myslenie nie sadzisz .... ??

przebieg mozna jeszcze zczytac z ABS-u
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 16:47

gigit napisał(a):
andrewb25 napisał(a):jak ktoś będzie chciał to mieszek nakładki na pedały czy nawet kierownicę można szybko i za nieduże pieniądze zmienić, to samo tapicerka porządnie wyprać i masz wnętrze jak nowe,

no to jak widzisz w aucie z 98r nowa kierownice, mieszek i nakladki to juz daje cos do myslenie nie sadzisz .... ??

przebieg mozna jeszcze zczytac z ABS-u

ktoś pojeździ 2 miesiące i dalej nie poznasz
andrewb25

29 Lip 2009, 16:53

mareczek11400 napisał(a):no właśnie chodzi mi o takie sprawy co piszecie. wiem że najlepszy jest serwis ale rozważam wyjazd do niemiec po auto. Kolega zna bardzo dobrze niemiecki wiec z dogadaniem się nie bedzie problemu ale wiadomo że i tam można się na coś nadziać. Dlatego chodzi mi o takie specyficzne punkty odniesienia. Co można że tak powiem na oko sprawdzić i ewentualnie co od razu by dyskwalifikowało dany samochód.

Dzięki za zainteresowanie

zawsze możesz odwiedzić pobliski servis w Niemczech i tam sprawdzić auto to kwestia naprawdę nie dużych pieniędzy porównując do późniejszych rozczarowań ....
.. choć wydaje mi sie ze jaik kupujesz od niemca to masz powiedzmy pewność ze dobrze kupisz wystrzegaj sie pośredników, kebabów, i rodaków oczywiście

podstawowa sprawa z przebiegiem ... cuda rzadko sie zdarzają i wystarczy przeliczyć średnią km przez lata samochodu i już masz orientacje szczególnie w dieslach bo wiadomo ze kupuje sie je po to żeby robić km a nie trzymać w garażu
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 16:53

W silnika TDI sprawdził bym stan turbiny , czy silnik jest suchy , ogólną prace(przyspieszenie bo wtedy też może coś wyjsc). A co do samej Audi , przebieg (wiarygodnosc) bo w tym silniku raczej przebiegi są wysokie. I standardowe "czy nic nie stuka ani nie puka"
budzik1325
Nowicjusz

Miejscowość: Iława

29 Lip 2009, 16:57

ktoś pojeździ 2 miesiące i dalej nie poznasz

mam auto z przebiegiem 70 tys i nie widać tak bardzo zużycie wiec po 2 miechach na pewno będzie jak nowe
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika