Kupno auta a OC

07 Sie 2018, 06:24

chce kupić auto za 10 tys ale mój chłopak proponuje że dołoży mi około 5 tysięcy i kupimy lepsze. Żebym się nie denerwowała to auto będzie kupione na mnie a go dopiszemy jako współwłaściciela przy ubezpieczeniu aby OC było niższe gdyż ja mam prawo jazdy 2 lata i nie mam ukończonych 26 lat w dodatku to mój pierwszy pojazd. Zastanawiam się jak to będzie gdybyśmy się rozstali. Jakie ma on prawo do tego auta? Czy to że ja będę widniała na umówie kupna sprzedaży to znaczy że ja mam większy procent auta czy na czym to polega? Na początku chciałam kupić auto na siebie a dopisać tatę jako współwłaściciela przy ubezpieczeniu.
zchm
Obserwowany

20 Sie 2018, 12:19

W twoim przypadku najbezpieczniej będzie kupić auto i dopisać Tatę dzięki któremu będziesz miała zniżki. wtedy masz spokój jeżeli chodzi o chłopaka.
Jak chcesz żeby Ci dołożył to spisz z nim umowę i w razie jak się rozejdziecie to zwrócisz mu kasę. To chyba najlepsze rozwiązanie które pozwoli Ci uniknąć kłopotów w przyszłości jeżeli chodzi o współwłasność auta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Sie 2018, 12:42

Dokładnie - lepiej wziąść na współwłaściciela kogoś z rodziny, niż chłopaka, czyli osobę obcą w obliczu prawa. Umowa KS może być spisana tylko na ciebie, ale żeby zrobić manewr z ubezpieczeniem, to musisz chłopaka dopisać do DR, a więc spisać z nuim umowę o darowiźnie i oczywiście będzie on współwłaścicielem tego pojazdu, a co za tym idzie, jak się rozstaniecie to będzie kłopot, bo będzie on mógł potem rządać od ciebie użytkowana tego samochodu, a niekoniecznie musi chcieć żebyś mu ten samochód spłaciła itd.
Reasumując brać chłopaka na współwłaściciela to nie jest dobry pomysł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2018, 06:05

To wszystko jest indywidualna kwestia, relacji i zaufania.
Moim zdaniem chłopak to zbyt luźna relacja, aby robić taki manewr. Najlepiej brać kogoś z rodziny. Z drugiej strony płacenie co roku po kilka grubych tysi ubezpieczenia. Dlatego jak już kupować na pierwsze auto, coś małego aby ubezpieczenie było stosunkowo niskie. Są agenci ubezpieczenowi, którzy niezwykle kreatywnie podchodzą do tego tematu. Warto pamiętać, aby przy zawieraniu polisy mówić prawdę, bo później mogą podważyć to w TU. Tutaj: https://wygodnie.pl/porady/kiedy-nie-do ... -polisy-oc masz wyliczankę kiedy nie otrzymasz odszkodowania z ubezpieczenia OC.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...
    Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...