B1 auta i mandaty

05 Lip 2018, 22:34

-Mogę jeździć autami zarejestrowanymi na b1 np czinkuś Tico maluch albo suzuki lub daihatsu? Bo przepisy się zmieniły i nie wiem czy moge a na prawko idę w tym roku i nie wiem czy moge auto kupić
-co mi grozi jeśli będę prowadził auto na b mając kat b1? Mandat, sąd czy pouczenie? Z góry dziękuję!
Bb11
Obserwowany

06 Lip 2018, 11:29

Pomoże ktoś? ; (
Bb11
Obserwowany

04 Wrz 2018, 16:28

Bb11 napisał(a):co mi grozi jeśli będę prowadził auto na b mając kat b1?
To jest prowadzenie samochodu bez uprawnień to że masz B1 nie ma w tym przypadku znaczenia.

Brak uprawnień to wykroczenie z art. 94 kodeksu wykroczeń. Stwierdzenie przez sąd popełnienia tego wykroczenia co grozi karą grzywny (od 20 do nawet 5000 zł), a także możliwością nałożenia na kierowcę zakazu prowadzenia pojazdów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Wrz 2018, 21:13

Bb11 napisał(a):Mogę jeździć autami zarejestrowanymi na b1 np czinkuś Tico maluch albo suzuki lub daihatsu? Bo przepisy się zmieniły i nie wiem czy moge a na prawko idę w tym roku i nie wiem czy moge auto kupić

Samochody, które wymieniłeś, nie są na kat. B1.
Bb11 napisał(a):co mi grozi jeśli będę prowadził auto na b mając kat b1? Mandat, sąd czy pouczenie?

Tak jak pisali koledzy - 500 zł za prowadzenie samochodu, nie mając do tego uprawnień. To tak, jakbyś jeżdził jakimkolwiek samochodem nie mając prawka. W przypadku zwykłej wpadki, czyli kontroli policji, to tylko 500 zł. To jest nic, w porównaniu, jakbyś spowodował lub uczestniczył w kolizji albo jeszcze gorzej - wypadku. Wtedy kratki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odpowiednia prędkość - co to właściwie znczy?
    Niedostosowanie prędkości do warunków ruchu jest najczęstszą przyczyną wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym z winy kierujących. Wielu kierowców uznaje, że odpowiednia prędkość to taka, którą ...