Kupno auta a ryzyko kradzieży - VW Golf IV

31 Sie 2012, 10:32

Witam wszystkich,

w najbliższym czasie przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta (przez ostatnie 6 lat jeździłem autem rodziców). Według założeń auto powinno być przede wszystkim ekonomiczne i możliwie mało awaryjne (jestem studentem ;) ). Nie zależy mi też na dużych osiągach i gabarytach, rozważam segment B lub kompakt. Rocznie będę robił do 15 tys km, głównie trasa (70%) i miasto (30%). Do wydania mam ok 15 tys. Zł, z czego w tej kwocie chciałbym zamknąć się z kupnem, sprowadzeniem, zarejestrowaniem i z OC. Auto będzie sprowadzane z Niemiec gdyż mam znajomego zajmującego się tym, poza tym u nas za tę kwotę to ciężko będzie coś znaleźć w akceptowalnym stanie.

Pomimo, że temat już był wiele razy wałkowany ale chciałbym zapytać o coś innego. Wstępnie zdecydowałem się już na VW Golfa IV z silnikiem 1,9 TDI 90 lub 110 KM ( w zależności jaki będzie w lepszym stanie) tak ok 2000 roku ale to auto według rankingów ma dla mnie tylko jedna wadę, lubi sobie zniknąć. W związku z tym chciałem zapytać jak to jest z tymi golfami teraz, czy faktycznie ten golf jest dalej prawie najczęściej kradzionym autem w Polsce, czy coś już się uspokoiło czy dalej je tak kroją? Oczywiście dokupiłbym Minicasco w PZU bo wysokość składki nie jest duża ale mimo to wolałbym bez strachu zostawić auto pod blokiem czy na jakimś niestrzeżonym parkingu.

Rozważam też Seata Ibizę II FL z tym samym silnikiem, auto już chyba mniej popularne w rankingach kradzieży, jest to już klasa nisza ale może w lepszym stanie udałoby się dostać za te pieniądze. Myślałem też nad Seatem Leonem ale ten trochę mi się nie podoba, zwłaszcza w środku.

Proszę więc o opinię na temat tego golfa, jak to teraz z nimi jest, czy dalej lubi sam odjechać czy też lepiej wziąć tę Ibizkę i być trochę spokojniejszym. Gdyby ktoś miał inne propozycję podobnych aut to również będę wdzięczny. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

Pozdrawiam,
Krzysztof2
krzysztof2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2006
Auto: golf II

01 Wrz 2012, 00:17

o kradziez sie nie martw od tego jest ubezpieczenie, wez ibizke II jakos to wyglada, a IV to rumunia... w srodku tragedia i masa tego na kazdych swiatlach
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Wrz 2012, 21:02

dzięki za odpowiedź. Na wielki zwrot z Minicasco nie ma co liczyć, to jest ubezpieczenie z wkładem własnym 20%, poza tym trochę zaniżają wartość auta, ale zawsze to coś. A Ibizka to może i faktycznie nie byłaby zła, w prawdzie to auto klasy niższej ale powinno wystarczyć.
krzysztof2
Nowicjusz

01 Wrz 2012, 21:11

ale za to Ibiza będzie ładniejsza, nowsza i z tym samym silnikiem szybsza od golfa. :D
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

01 Wrz 2012, 21:16

Dokładnie ;) Golf 4 jest cholernie ciężki jak na auto tego segmentu, z tymi wymiarami i miejscem w środku . . Przestrzeni dużo nie ma, wnętrze szybko się wyciera.

Auto spod znaku Seata będzie lepsze ;) I ryzyko kradzieży również .. O ile to coś zmienia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

02 Wrz 2012, 00:12

jeszcze powiedz mi ze ibizy kradna czesciej od golfów to padne z esmiechu :D
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...

02 Wrz 2012, 09:58

Czytaj ze zrozumieniem, napisałem że w przypadku Ibizy ryzyko będzie lepsze czyli MNIEJSZE .. No chyba że dla Ciebie korzystniejsze jest większe ryzyko, ja tam nie wiem :|
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

03 Wrz 2012, 22:21

Chyba więc jednak zostanie ta Ibizka, dzięki za rady. Zależy jak jeszcze będzie z dostępnością tego samochodu i stanu technicznego ale w pierwszej kolejności jednak będę mierzył w Ibizę :wink:
krzysztof2
Nowicjusz