Kupno auta, a ubezpieczenie OC.

09 Sie 2016, 08:28

Witam,
jestem w trakcie kupna auta, które ma polisę prawie na cały rok. OC jest zapłacone w całości, nie ma rat. Właściciel ma 60% zniżek. Ja mam 18 lat, miesiąc po zdaniu prawo jazdy.
Pytania:
1. Czy ubezpieczyciel dokona rekalkulacji składki, a jeśli tak jak wcześniej się o tym dowiedzieć??
2. Co polecacie zrobić, aby uniknąć dopłaty? Myślałem, żeby mama była właścicielem, a ja współwłaścicielem, bądź ewentualnie tylko mama.
Chciałem, żeby leciały mi już zniżki, a przy tym nie dopłacić 2k do ubezpieczenia. Do 21 lat płaci się majątek, więc przydałoby się to 10% po roku :ok:
Proszę o pomoc.
Szukałem po tematach, i nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi.

Pozdrawiam
JachuWojtan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai Accent II
Silnik: 1.3 ; 86km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2016, 09:40

ZU na pewno zrobi rekalkulację składki i dopłacisz dość sporo. Do 21 lat masz zwyżki w ubezpieczeniu. Dopiero jak skończysz 21 lat możesz zbierać zniżki. Najlepiej by było jakby samochód był na kogoś innego np. mamę. Dodatkowo mama niech ubezpieczy się od utraty zniżek. Tak będzie najlepiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2016, 09:50

Dzięki, tak myślałem.
A gdybył był współwłascicielem i do ubezpieczenia jakoś wpisany jako okazjonalny użytkownik. Jest taka opcja? I czy nadal będzie to spora dopłata?
Chciałbym, żeby zniżki leciały, ale 2k nie zamierzam dopłacić xd
Pozdrawiam
JachuWojtan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai Accent II
Silnik: 1.3 ; 86km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2016, 09:53

Hej :)

Ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji, ale nie musi jej robić, wszystko zależy od polityki firmy. Jeśli zakupisz auto, to bardzo możliwe, że ubezpieczyciel sam się z Tobą skontaktuje, ponieważ zbywca ma obowiązek poinformować go o sprzedaży i wtedy możliwe, że dojdzie do przeliczenia składki na Ciebie. Ewentualnie temat dopłaty może się pojawić też kiedy sam się zgłosisz do ubezpieczyciela, w celu przepisania na Ciebie umowy OC, wtedy też może zostać podjęta decyzja o ponownym przeliczeniu ryzyka.
Ty masz prawo wypowiedzieć też taką umowę w dowolnym okresie jej trwania, ale nie można odwlekać w nieskończoność ewentualnej dopłaty za rekalkulację, która może się pojawić, więc są dwa rozwiązania :

Albo kupujesz auto na umowie od razu z którymś z rodziców (żeby ewentualna rekalkulacja była nieodczuwalna albo stanowiła delikatną dopłatę) i chcąc mieć naliczone zniżki za ten okres, odzywacie się sami do ubezpieczyciela w celu przepisania polisy, lub też wypowiadacie tę umowę po zakupie polisy i szukacie nowego ubezpieczenia np. przez naszą porównywarkę i zaliczacie pełny rok ubezpieczeniowy (przepisanie polisy nie daje niestety gwarancji, że zniżka za ten rok zostanie naliczona, ponieważ wszystko zależy od tego, ile wynosi okres ubezpieczenia po przepisaniu polisy na Was + polityka firmy w kontekście uznawania pełnych okresów ubezpieczenia i przyznawania zniżek).

Żeby zniżki w OC naliczane były minimalnym kosztem polecam dopisanie się jako współwłaściciel przyczepki, czy motoru z mała pojemnością. Zwyżki składki są wtedy nieodczuwalne :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

07 Wrz 2016, 15:22

Przy kupnie auta i wykupowaniu OC warto skonsultować się z firmą która zajmuje się wyceną tego typu świadczeń. Ja przy kupnach samochodów korzystam z usług firmy [reklama] / i nigdy nie narzekam :) Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 08 Wrz 2016, 09:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
piegus
Początkujący

Auto: fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...
    Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...