Kiedy do ubezpieczalni?

07 Wrz 2016, 08:24

Witam. Wczoraj brałem udział w kolizji, w sumie to chyba wypadku bo w czasie oczekiwania na policje jedna pani pojechała na obserwacje karetką. 4 auta poszkodowane stoję w korku za skrzyżowaniem i za pasami przede mną audi( już stoimy) słyszę pisk widzę w lusterku passata uciekającego na wysepkę między pasami no i później już tylko bum.. passat w małego chevroleta który już prawie stał za nami, żeby zostawić wolne pasy pieszych jak się powinno za mną , mały we mnie a ja we wspomniane audi. Sprawa prosta policja wszystko spisała i pojechali do szpitala zadać parę pytań pani z chevroleta . Po powrocie stwierdzili winę passata no i mandat którego nie przyjął bo ma 19 pkt.. ( w międzyczasie chciał pisać oświadczenia, prosił czy możemy powiedzieć ze kierował jego pasażer itp..) czekaliśmy 3h na policję a łącznie zeszło 5h. Sprawa trafi do sądu,nam spisali szkody ale nie mamy ani papierka ze sprawy. Powiedziano nam, że mamy czekać na telefon z policji w sprawie przesłuchania. Moje pytanie, kiedy zgłosić się do ubezpieczalni? czy zrobi to policja? Kiedy dostane jakiś raport wypadku czy cokolwiek potwierdzające jego wine ? Czy niczego nie potrzebuję ? Dodam, że to moja pierwsza kolizja.
LMS
Obserwowany

Auto: Opel Zafira A

07 Wrz 2016, 09:51

Póki co, to musisz czekać na wyrok sądu, który orzeknie kto jest sprawcą. I jak sprawca zostanie wskazany, to poszkodowani bedą naprawiać z jego polisy auta. Jak masz Ac, to możesz naprawić ze swojego AC, a potem ubezpieczalnia zwróci koszta. Przynajmniej tak to działało. Możesz też auto naprawić ze swoich pieniędzy, a ubezpiecalnia zwróci koszty. Z tym, ze to rroszkę ryzykowne, bo mogą uznać szkodę całkowitą i wtedy się okaże, że musiałeś dołożyć do tego.
A to, że kierowca mając 19 pkt nie przyjął mandatu, nie uchroni go od tego, że nie straci prawka - punkty za wypadek ma obecnie zamrożone i jak sąd uzna jego winę, to i tak straci prawko, bo pkt się odmrożą i trafią na jego konto.
Policja prawdopodobnie może też wezwać cię na przesłuchanie jako świadka. Możesz też podejść albo zadzwonić na policję się dowiedzieć w jakim toku jest ta sprawa. Tam też dowiesz się, czy możesz i w jaki sposób naprawić auto.
A na forum są też specjaliści od ubezpieczeń, więc zapewne się odezwą i mnie poprawią albo coś dodadzą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000