Kupno auta bez Oc !

06 Wrz 2013, 14:47

Witam mam bardzo ważne pytanie !
Kupiłem Mercedesa Vito 2 tyg temu bez oc oraz przeglądu. Nie było mnie przez następny tydz w mieście i auto stało na parkingu. Teraz gdy chce ubezpieczyć samochód na tatę(ponieważ ja nie mam żadnych zniżek a tata 60%) dowiedziałem się ze mogę mieć kłopoty ! chciałbym przepisać umowę na ojca bo inaczej nie da rady zapłacic 620zł za oc(tylko 1500), ale podobno trzeba opłacić oc w dniu zakupu samochodu ! Teraz mam pytanie co mam robić ? Jak sporządzić umowę na tatę że została zawarta w dniu kupna samochodu, czy w dniu jego ubezpieczenia ? co mam robic ponieważ poczytałem o karach za brak oc to się przestraszyłem zdrowo. Proszę o bardzo szybką i konkretną odpowiedź !!!
norekkkkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

07 Wrz 2013, 15:08

Zgadza się - jak kupiłeś samochoód bez OC to w dniu zakupu miałeś obowiązek go ubezpieczyć. Każdy dzień zwłoki to kara. Im więcej dni, tym większa kara. Spisane nowej umowy na ojca w niczym cię nie uratuje. Żeby ojciec mógł ten samochód przerejestrować to musi mieć umowę między tobą i tym, od kogo kupiłeś auto plus umowa między nim a tobą. I nawet jak ojciec przerejestruje samochód na siebie, to ty i tak należności za OC za te kilka dni musisz uiścić. Ja proponuje isć do ubezpieczyciela i zapytać, czy da radę spisać umowę ubezpieczenia z datą wsteczną. Ja nie wiem tego, bo nigdy takich numerów nie robiłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
    Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...