Kupno auta do 15 tysięcy

13 Lut 2020, 19:41

Witam. Przymierzam się do zakupu swojego drugiego samochodu, aktualnie poruszam się po dolnośląskich drogach Lanosem z 99 roku, który najlepsze lata ma już dawno za sobą. Przyszedł więc czas na zmianę i szczerze powiem, że moja wiedza motoryzacyjna nie pozwala mi na efektywne poszukiwania samochodu(Benzyniak), tak więc prosiłbym o porady.

Po pierwsze nie jeżdżę dużo, praca i sklep ok 60km dziennie + wypady weekendowe zależnie od pogody +/- 100 km w miesiącu.
Po drugie, zależy mi aby auto było w miarę przestronne i pakowe, oczywiście nie mam tu na myśli suva, ale też nie chce aby jakikolwiek większy bagaż wymagał karkołomnych kombinacji przy przewożeniu.
Po trzecie i najważniejsze, spalanie. Lanos pali jak smok, ok 11/12 litrów na setkę i szukam czegoś mniej paliwożernego.
Po czwarte, auto ma mieć poduszki powietrzne i klimatyzację manualną, nic innego mnie nie interesuje,dodatkowe wyposażenie ma drugorzędny plan.
Po piąte, mam mierne pojęcie o motoryzacji i liczyłbym, że auto będzie w miarę tanie w eksploatacji i naprawy nie będą horrendalnie drogie ze względu na części.

Kwota: Max. 15 tys zł
Undertakerthe
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

13 Lut 2020, 21:43

Wersja tania zarówno przy dystrybutorze jak i przy naprawach - fiat grande punto, astra h
Wersja trochę droższa ale za to bardziej komfortowa - corolla e12, focus 2
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Lut 2020, 12:36

Honda Civic VII lub Honda Jazz oczywiście w benzynie lub LPG, jeżeli będzie w dobrym stanie blacharskim to nie ma co się bać.
Auta do bólu poprawne, proste i mało awaryjne.
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Lut 2020, 13:02

Mondeo Mk3 Kombi 2.0 z LPG - na samej benzynie pali niewiele mniej od Lanosa, ale bagażnik Ci zdecydowanie wystarczy. No i na swój rozmiar trochę mocy ma :mrgreen:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2020

14 Lut 2020, 19:41

Kombi zdecydowanie za duże, nie mówię, że nie lubię dużych samochodów, bo zdarzało mi się jeździć np. Dusterem i było ok, ale jak kilka razy wsiadłem do kombi no nie, nie było w tym nic przyjemnego. Subiektywnie u mnie kombiaki odpadają
Undertakerthe
Nowicjusz

14 Lut 2020, 20:00

Skąd dokładnie jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Upał za kierownicą
    Drażliwość, uczucie zmęczenia, utrata koncentracji i związany z tym opóźniony czas reakcji – to tylko niektóre z konsekwencji wpływu upału na kierowcę. Pomóc może rozsądnie używana klimatyzacja, ...

14 Lut 2020, 20:07

A wiesz, że "kombi" nic nie mówi o wielkości auta?

"Kombi" to zarówno fabia, która ma 4,2 długości jak i pięciometrowa insignia, różnica hmm...jest
Invi
Forumowicz VIP

15 Lut 2020, 14:34

@Barol, Dzierżoniów

Co sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
Ostatnio edytowany przez Undertakerthe, 15 Lut 2020, 17:49, edytowano w sumie 1 raz
Undertakerthe
Nowicjusz

15 Lut 2020, 14:59

Jak chcesz mikrovana czy coś w tym stylu to Agila i Panda - obydwa w 1.2 benzynie. Z większych masz do wyboru Zafirę, Forda C-Max i Galaxy.

Co do kombi to spójrz na Ford Focusa, jak znajdziesz 1.6 lub 2.0 to możesz pomyśleć o gazie. To czasami serio nie są duże auta.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Rok produkcji: 2020

15 Lut 2020, 19:51

Roomster spoko, Grande Punto - paradoksalnie - odpycha mnie opisem (którego nie doczytałem do końca, bo zrobiło mi się niedobrze).

Marcel2727 napisał(a):Jak chcesz mikrovana czy coś w tym stylu to Agila i Panda
do miasta będą ok, ale tylko tam...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2020, 20:30

Przy tej Skodzie na co zwracać uwagę? Jak wygląda sprawa z utrzymaniem takiego auta jeżeli chodzi o części i jak sądzicie, zakładając, że wszystko dobrze funkcjonuje opłaca się do niego zakładać LPG
Sierak2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2013
Auto: Corsa B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2020, 20:38

Połączenie Fabii z Octavią I, więc niespodzianek nie będzie jeśli chodzi o ceny części. Do LPG ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2020, 23:46

Jadę w poniedziałek z kimś ogarniętym bardziej niż ja zobaczyć Skodę + stacja diagnostyczna. Jestem w stanie po zakupie zostawić u mechanika ok 2 tys więc jak nic nie wyjdzie grubego to chyba się zdecyduje
Undertakerthe
Nowicjusz

17 Lut 2020, 18:51

Samochód po oględzinach wypadł bardzo dobrze, nic nie cieknie, nie stuka, silnik miarowo pracuje i ogólnie bardzo pozytywnie wrażenie. Jutro jeszcze stacja diagnostyczna.
Martwi mnie tylko silnik 1.4 86km. Czytam o nim kiepskie opinie, jakie macie doświadczenie z nim?
I jak wygląda sprawa Skody od strony dostępności części i napraw.
Undertakerthe
Nowicjusz