Kupno auta do 1500zł.

23 Lut 2017, 23:20

Mike ma trochę racji,kupując auto w tym budżecie i licząc na niezły stan trzeba mieć trochę szczęścia. Ja w lipcu kupiłem Uno za 1400zł,buda jak to w Uno szału nie było ale tragedii też nie natomiast technicznie było prawie cacy jedynie uszczelka pod misą olejową do wymiany i olej standartowo (rozrząd był wymieniany pare miesięcy wcześniej) i gdyby nie wypadek po 2miechach użytkowania pewnie dalej by u mnie jeżdził ale przez te 2miechy zrobiłem nim prawie 3tys.km,kiedyś musiałem jechać po moją już ex (Jaworzno - Częstochowa) i wiecie co wsiadłem w auto i pojechałem,powiedziałem co będzie to będzie najwyżej będę kombinował lawetę ale objechałem,po drodze zdarzyło się też kilka innych tras i też objechał bezproblemowo. Ehh szkoda że go już nie ma :(
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2017, 09:41

Da się znaleźć dobre auto w tym budżecie, tu pewna ciekawostka:
[link do oferty na Olx wygasł]
Przypadkowo wpadłem na to ogłoszenie szukając czegoś dla szwagra. Pomyślałem - pewnie trup, skoro taka niska cena, ale co mi szkodzi zadzwonić. Auto od gościa pracującego w sklepie z częściami samochodowymi, który sam przy nim dłubał (wcześniej należało przez długi czas do gościa, który prowadził zeszyt z udokumentowanymi naprawami). Auto ma zgnite tylne nadkola i lekko przestawiony przedni zderzak (co widać na zdjęciu), poza tym blacharsko super. Z wyposażenia działa wszystko, spalił się jedynie bezpiecznik od radia. Lekko zapocona miska olejowa, poza tym brak wycieków, po wymianie filtrów, oleju i rozrządu.
Pytam gościa z czego się zatem bierze taka niska cena. On na to, że auto mu już tak długo wisiało (absolutnie nikt nie zadzwonił), że systematycznie schodził z ceny, chciał oddać auto do komisu, ale wszędzie mówili mu, że takie Civici im zalegają, a jeśli już schodzą to góra za 1500 zł.
Szkoda, że żona nie chce robić prawka, bo ten Civic byłby idealny jako pierwszy wóz do obijania.
Także w tym budżecie nie ma reguły.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

24 Lut 2017, 12:36

łysy30 napisał(a):Także w tym budżecie nie ma reguły
sprawdza się to, co napisałem wcześniej, że trzeba mieć po prostu szczęście :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2017, 12:49

Szkoda, że nie jesteś z Krakowa, Bo właśnie za 1,5 tys mazda 323D idzie do handlarza :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2017, 17:17

A jaki byłby koszt transportu takiej mazdy? Możesz mi więcej o niej powiedzieć? Ew może sam zdołałbym po nią pojechać, ale jak już to na pewniaka, że ją wezmę.
rikoooo1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

24 Lut 2017, 17:20

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
600km po auto za tysiaka :ok: Połowę kasy wydasz na podróż
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
    Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...
    20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...

24 Lut 2017, 17:38

Koszt podróży to akurat psikus. Mam swoje sposoby na podróżowanie, także o to się nie martwie. Bardziej o czas.
rikoooo1234
Nowicjusz

24 Lut 2017, 17:46

Teleportujesz auto nie płacąc za wachę?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lut 2017, 18:38

Biorę pod uwagę tylko powrót z Krakowa do Stargardu j. Jeśli samochód jest w LPG to tym bardziej. Jeśli tak, to za wachę zapłacę koło 100zł. Nie jest to jakiś duży wydatek w porównaniu do 1500zł. Ale musiałaby być dobra okazja, żebym się zdecydował.
rikoooo1234
Nowicjusz

24 Lut 2017, 18:53

Zobacz sobie na auta, które masz bliżej i uwierz ale raczej wątpliwe, że trafisz idealne auto za tak niską cenę ja kupiłem za 1500 zł seja a włożyłem gdzieś koło 1300 zł do tej pory z czego 400 zł źle zainwestowałem (wymiana UPG którą spartolił mechanik i musiałem zmienić silnik ale to szczegół reszta to standardowe wydatki typu olej, świece, filtry, przewody, itp.). Zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] coś z przodem chyba było ale czego wymagać za taką cenę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nawet ładnie się prezentuje
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

24 Lut 2017, 18:59

rikoooo1234 napisał(a):Biorę pod uwagę tylko powrót z Krakowa do Stargardu j. Jeśli samochód jest w LPG to tym bardziej. Jeśli tak, to za wachę zapłacę koło 100zł. Nie jest to jakiś duży wydatek w porównaniu do 1500zł. Ale musiałaby być dobra okazja, żebym się zdecydował.

Posłuchaj kolegów i daj sobie spokój. To, że handlarz daje za nią 1500zł, może świadczyć, że realnie jest warta więcej. Ale nie znaczy to, że akurat dla Ciebie będzie do zaakceptowania. Tak tanich aut szuka się na miejscu. I to jest diesel.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

24 Lut 2017, 20:14

No dobra, a ten Matiz, co kolega wyżej wymienił?
rikoooo1234
Nowicjusz

24 Lut 2017, 20:47

Jak ma opłaty badania, odpala skręca i hamuje to czego więcej szukać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lut 2017, 22:49

Wiecie co, może wyjdę na Hejtera, ale to wciąż nie ma rąk i nóg, nawet ten matiz. Widać, że auto miało konkretnego dzwona, z każdej strony złożone z innego auta.
To na pewno nie jest auto dla POCZĄTKUJĄCEGO kierowcy, strefa zgniotu kończy się na bagażniku. Co przy ewentualnym wypadku? Taki samochód złożony się jak harmonijka. Pamiętajcie, że auto takie musi być bezpieczne.

Podsumowując, dla kupującego mam od siebie taki zestaw subiektywnej opinii na co ma zwrócić uwagę:

- OC i przegląd
- Rozruch silnika, praca na benzynie lub gazie
- Sprzęgło i skrzynia biegów (mogą być bardzo kosztowne)
- Ściągamy dywaniki itp i sprawdzamy czy tam w ogóle jest jakakolwiek podłoga

Następnie standardowo układ hamulcowy, układ kierowniczy, zawieszenie. Gdzie zawieszenie podejrzewam nie będzie miało już wielkiego znaczenia, tak samo jak rdza z zewnątrz auta. Proponuję jednak trochę większe auta szukać.
iLuminary
Początkujący

Auto: Signum 1.8 122hp
Rok produkcji: 2005

24 Lut 2017, 23:11

Proponowałem ci jeszcze hyundaia pony w całkiem nieźle wyglądającym stanie co z nim?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] już na pierwszy rzut oka nie wygląda idealnie ale jak masz pod nosem to możesz zobaczyć
[link do oferty na Olx wygasł] j.w
[link do oferty na Olx wygasł] tu dość rzadko widziane auto
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel