Kupno auta do 20 tys, prośba o pomoc

25 Lut 2015, 09:58

Witam,
muszę kupić auto do 20 tys. Auto będzie jeździło około 20 tys rocznie, w tym jazda na krótkie dystanse, jak podwożenie dzieci do szkoły, do sklepu (ok.4 km). Teren podmiejski, Mińsk Mazowiecki, część drogi dojazdowej gruntowa (więc potrzebne auto, które to wytrzyma). Szukam samochodu już miesiąc i jestem załamana, bo nie mam doświadczenia i wiem, że można mi wiele wcisnąć.
Ostatnio oglądałam Opla
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i załamałam się bo auto z takim przebiegiem, a w środku dziury w dywaniku, skaja przy hamulcu powycierana. Podziękowałam (chociaż widzę , że ktoś się skusił). Poźniej była Yariska Verso, znów Astra. Wszystkie nawet na moje oko nie takie.
Myślę o czym takim :

[link do Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy to dobre samochody dla mnie, co o nich myślicie?
lena108
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Lut 2015, 10:27

Ja polecam Ci Astre H gtc wyglada super i mysle ze przypadnie ci do gustu, jednak nie wiem czy przy dzieciach sprawdzi sie nadwozie 3 drzwiowe, w zwiazku z tym polecam ci astre H 5d. generalnie robisz krotkie odcinki wiec polecam benzynke, czesci tanie, silniki bezawaryjne, jezeli nie zalezy ci na osiagach a cenisz sobie ekonomie to polecam benzynke 1.4 lancuch na rozrzadzie idealny pod lpg a i w trasce pojedziesz sobie z niezla predkoscia, jak chcesz cos szybszego to 1.8 125km w tym budzecie mozesz szukac zadbanej sztuki od 2007r up. bedziesz tez juz miec fajne wyposazenie. wystrzegaj sie ofert od handlarzy z wypicowanym wnetrzem i silnikami, zobacz sobie program opelgwarantowane maja samochody z pod salonu, w tej cenie cos ustrzelisz.
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

25 Lut 2015, 11:28

Dzięki, wcześniej jeździłam A6 2,5TDI automat 2002,ale uległa kasacji. Komfort jazdy był, ale bolało ciut na stacji. Dlatego myślę o czymś ekonomicznym, najchętniej z gazem, albo pod gaz. Na kilka lat bo już mam dosyć szukania. Baardzo chętnie automat, bo ja jeżdżę bo muszę a nie dlatego , że lubię, niestety. Czy ten Opel z ostatniego ogłoszenia wydaje się OK?
lena108
Nowicjusz

25 Lut 2015, 12:40

Focus w wersji amerykańskiej lepiej nie, nie nadaje się do LPG.
Easytronic w Oplu też lepiej unikać.
Tu masz ładną Astrę z Mazowsza, trochę słabe wyposażenie, ale wygląda ok:

Tutaj coś z dobrym automatem:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lut 2015, 12:51

Oj czemu? Czy te skrzynie Easymatic są zawodne, bo bardzo mi sie spodobał ten samochód, a ta skrzynia niby mniej usterkowa niż multitronic :shock: czyli nie jest dobra?
lena108
Nowicjusz

25 Lut 2015, 13:19

Easytronic to skrzynia zautomatyzowana, czyli auto posiada w rzeczywistości normalną skrzynię i sprzęgło, ale sprzęgło jest sterowane przez specjalne sterowniki elektryczne. Skrzynia ta mocno osłabia osiągi (które w 1.4 w manualu są mocno przeciętne), podwyższa spalanie i jest usterkowa przy jeździe po mieście. Pewniejszy wybór to manual w Astrze albo automat jakiejś sprawdzonej marki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...
    Złe nawyki kierowcy - nawet nie wiesz, że robisz to źle
    Wraz z rosnącym doświadczeniem, kierowcy wykonują wiele czynności w samochodzie automatycznie. Spora część z nabytych przez nich przyzwyczajeń ma negatywny wpływ na trwałość podzespołów auta. Ekspert sieci Q Service ...

25 Lut 2015, 13:34

A jeśli by brać silnik 1,6 i 116 koni? Widziałam i takie ogłoszenie, na dodatek z gazem, ale daleko ode mnie.
Dla mnie samochód nie musi być demonem prędkości. Raczej chodzi o trwałość, ekonomię i wygodę. Przed Audi jeździłam chwilę Lanosem 1,5 i bardzo to lubiłam. Mam już tak dosyć przeglądania tych ofert, informacji, że aż mnie skręca.
lena108
Nowicjusz

25 Lut 2015, 16:18

Jak Astra H to bierz 1.8 z LPG. Spali tyle co 1.4.
Zobacz na Bravo T-Jet z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Lut 2015, 01:49

OK, no a co z tymi samochodami innych marek, które linkowalam na początku, może one są dobre?
Nie upieram się przy Oplu, tylko takie ogłoszenie znalazłam, ma mi kto w Krakowie sprawdzić samochód i tyle. Ja za bardzo nie mam czasu żeby tak sobie jeździć bo jeszcze mam dzieci na głowie i ciężko to wszystko ogarnąć. Opieram się na ogłoszeniach.
A może kupić Lagunę 2 , wiele osób chwali...
Podpowie ktoś?
lena108
Nowicjusz