REKLAMA
Witam. Potrzebuję pomocy w wybraniu odpowiedniego samochodu do 30k zł (maksymalna kwota to 35k zł, ale wolałbym nie przekraczać 30. Na wstępie cztery wymagania:
1) Najlepiej jakby to było kombi (podoba mi się wygląd tych aut, no i jest zawsze możliwość spakowania się w dalszą trasę, dziecka na razie brak, ale jest w planach);
2) Sporo mocy, aby wyprzedzanie nie trwało wieki, mam dość ciężką nogę i jeżdżę szybciej, dlatego szybkie wyprzedzanie i zbieranie się spod świateł jest mi niezbędne (szczególnie, że znam światła w mieście w którym mieszkam tz. na odcinku do pracy, jak jadę "niestety" nieprzepisowo potrafię zaoszczędzić 10-15min, a tak to stoję na czerwonych światłach i się denerwuję);
3) Jeżdżę w 85% po mieście (do pracy mam 15km), reszta drogi to trasa do rodziny (1-2x w miesiącu 170km do jednej i 1x w miesiącu 270km do drugiej w jedną stronę) i 2x w roku dalsze trasy po 600km+ w jedną stronę, więc spalanie mogłoby być optymalne, różnica 1L/100km nie robi mi różnicy, ale żeby nie palił 10L+/100km;
4) Aby to nie był samochód starszy niż 10 lat, czyli od 2010 wzwyż.
Z moich wymagań to tyle. Teraz proszę was o pomoc. Silnik diesel, benzyna, czy benzyna + LPG, bez różnicy. Pojemność bagażnika również bez znaczenia (kombi tylko z praktyczności w razie "W" i wyglądu (wymóg niekonieczny, ale dobrze jakby taki się trafił). Miejsce z tyłu (również nie konieczne) rzadko kiedy jeżdżę wioząc kogoś z tyłu, a jak już się trafi, to wytrzyma te parę/paręnaście km, (dziecko w planujemy, ale to ze 2 lata min.).
Przeglądałem oferty i bardzo podoba mi się Opel Insignia, znalazłęm ciekawą ofertę diesel'a 2.2 195KM BiTurbo, ale czytając porady przed założeniem tego tematu, trochę się zraziłem do diesli. Natomiast od razu proszę o pominięcie citroenów i renault, nie powiem dlaczego, bo nie potrafię, ale jakoś źle mi się kojarzą.
Dziękuję za pomoc.