Hot Hatch do 30k

20 Lip 2020, 22:54

Witam,

Aktualnie jeżdżę BMW e46 330 XI polift. Doszedłem do wniosku, ze to ostatni dzwonek by spełnić swoje małe motoryzacyjne marzenie I kupić pelnoprawnego hot hatcha.

Zastanawiam się nad dwoma wariantami:
- Focus MK2 st220
- Leon II Cupra

Pytanie, czy oba modele są realnie w zasięgu budżetowym?

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda utrzymanie powyższych samochodów w zestawieniu z aktualnym e46 330xi.

Spalanie oraz możliwość założenia LPG nie mają znaczenia, auto będzie typowo weekendowe bądź do jazdy po 50 tysięcznym mieście.

Podróżować nim będę ja z żoną oraz 2.5 letni synek, 4 drzwiowy Focus nie jest konieczny, ważne by do bagażnika weszła spacerowka:)

O ile o Focusie ST czytalem dużo tak jeśli chodzi o Cupre nie wiem czego oczekiwać po 2.0 tfsi (to ten sam gniot co w kaudi?)

Dzięki Z góry za pomoc :)
JanekDzbanek
Początkujący

Auto: brak

21 Lip 2020, 15:22

JanekDzbanek napisał(a):2.0 tfsi (to ten sam gniot co w kaudi?)
Niestety tak i tu mogą by spore problemy bo w tym budżecie nie było sensownych silników w tym modelu. To taka trochę loteria w tym przypadku.

Mając dziecko hot hatch nie będzie za komfortowy jeżeli chodzi o wsiadanie i wysiadanie ale to już twoja decyzja więc ją pozostawiam bez komentarza :)

Z takich samochodów masz jeszcze do wyboru:
- Honda Civic Type-R
- VW Golf R
- Audi S3 ale tu silnik TFSI
- Peugeot 308 GTi
- BMW serii 1

Ogólnie ciężko coś znaleźć sensownego w budżecie który masz.

Focus na pewno będzie bezpieczniejszym wyborem od Seata.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lip 2020, 20:57

Aktualnie mam Cupre R, a wczesniej zwykla Cupre

przyblizone koszty serwisu w niezaleznym warsztacie na oryginalnych czesciach z ASO (przyblizone bo ja swoje auta serwisuje w ASO)

koszty czesci: robota zalezy od warsztatu

Olej z filtrem 330
kpl hamulców ATE przod i tyl tarcze wraz z klockami i plynem oraz wymiana 1400 (robilem pierwszy raz poza ASO)
Czyszczenie nagaru co 100tys km 1000-1500zl wraz z wszystkimi uszczelkami
popyhacz pompy paliwa 130zl
DV 330zl
EVAP z wymiana 200zl
N75 z wymiana 330zl
kpl cewek 800zl
kpl swiec 200zl
rozrzad (pasek, pompa, sruby, rolki itp) 800zl
lancuch i napinacz walkow rozrzadu 1000zl
Filtr paliwa 100zl
Odma 160zl

jesli kupisz auto bez historii serwisowej to wypada zrobic rozrzad, filtry i olej oraz wymienic hpfp

przy duzych przebiegach zdarzaja sie usterki osprzetu typu dv, n75 czy cewki, ja musze miec auto igłe wiec takie rzeczy zostaly u mnie porobione zaraz po zakupie dla swietego spokoju, nagar to przypadlosc silnikow z bezposrednim wtryskiem paliwa ale te 1500zl raz na 100tys to pikuś

JanekDzbanek napisał(a): jeśli chodzi o Cupre nie wiem czego oczekiwać po 2.0 tfsi (to ten sam gniot co w kaudi?)
W Cuprach byly montowane tylko dobre silniku, swoja droga w gamie modelowej Audi tez byly montowane, np przedliftowa A3 8P miala dobry silnik, Audi S3 8P przez caly okres produkcji miala montowany dobry silnik

Rokiko napisał(a):Niestety tak i tu mogą by spore problemy bo w tym budżecie nie było sensownych silników w tym modelu
Kolego jesli nie masz pojecia o czym piszesz to nie pisz, kazda Cupra miala montowany silnik TSI 1 generacji ktory nie ma problemow znanych z kolejnej generacji jak np picie oleju, 1 generacja jest pozbawiona tej wady
Rokiko napisał(a):- Audi S3 ale tu silnik TFSI
kolejny raz, tak sie sklada ze S3 8P ma ten sam silnik co poliftowa Cupra R, w seacie nazywa sie TSI, w Audi TFSI ale poza handlowa nazwa to ten sam silnik o kodowym oznaczeniu CDLA pochodzacy z 1 generacji EA113 i pozniej sie dziwic ze wokol TSI naroslo tyle mitow jak w internecie 90% wypowiadajacych sie ludzi nie ma pojecia o czym pisze
Ostatnio edytowany przez Raziel11, 21 Lip 2020, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lip 2020, 21:04

Przyznam, że koszta serwisu mnie nie straszą, nie są na pewno wyższe niż w obecnym 330xi.

Najważniejsze rozumiem to zrobić (poza filtrami, rozrzadem rzecz jasna) sprawy typowe dla tego silnika.

Budżetowo jak to wygląda? Mowa o zwykłej Cuprze. Podane 30k starczy na zakup i jakiś startowy pakiet ? Na ogłoszeniach widzę ceny od 20k Ale tych akurat nie biorę na poważnie pod uwagę, te za 25k-27k, warte uwagi ?
JanekDzbanek
Początkujący

21 Lip 2020, 21:08

JanekDzbanek napisał(a):Najważniejsze rozumiem to zrobić (poza filtrami, rozrzadem rzecz jasna) sprawy typowe dla tego silnika.

najwazniejsze to zmienic hpfp ktory kosztuje grosze i odme ktora tez kosztuje grosze, a sprawa cisnienia w komorze korbowej tego silnika jest kluczowa

a cala reszta to zrobisz jak sie kiedys zepsuje, czesci naprawde kosztuje grosze jak do silnika w ktorym samym programem mozna podejsc pod 300 koni

JanekDzbanek napisał(a):Budżetowo jak to wygląda? Mowa o zwykłej Cuprze. Podane 30k starczy na zakup i jakiś startowy pakiet ? Na ogłoszeniach widzę ceny od 20k Ale tych akurat nie biorę na poważnie pod uwagę, te za 25k-27k, warte uwagi ?
30k to mysle takie min na samo auto z rocznika 2007-2008 ktore jeszcze nie bedzie mialo zbyt duzego przebiegu
Raziel11
Stały forumowicz

21 Lip 2020, 22:14

Jest sens szukać Cupry w DE ? Akcyza będzie niska bo 2.0 pojemność, a mam taka możliwość (W rodzinie handlarz z którym mógłbym się zabrać praktycznie za free) czy lepiej skupić poszukiwania na ogarniętej krajowce?
JanekDzbanek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
    Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...

21 Lip 2020, 23:13

Masz calkiem duze szanse ogarnac w PL auto ktore ktos mial dluzszy czas, z doswiadczenia wiem ze wiekszosc uzytkownikow takich aut to nie sa przypadkowe osoby, sporo tych aut jest zadbanych i doinwestowanych.

dobrze jakbys pojechal obejrzec auto z kims kto zna sie na tych silnikach, ale kilka rzeczy moge Ci podpowiedziec

Sprawdz czy przy max obrotach auto nie traci mocy (to pierwszy objaw zuzytego hpfp ale wtedy juz jest za pozno bo po d... dostaje krzywka walka)
Sprawdz czy silnik nie klepie jak diesel, cykac bedzie zawsze (tak pracuja wtryski w bezposrednim wtrysku) ale nie powinien metalicznie klepac, jesli klepie to lancuch z napinaczem na walkach do wymiany, predzej czy pozniej i tak kazdego to spotka ale unikniesz przynajmniej jednego wydatku po zakupie (normalnie ten lancuch powinno sie wymienia wraz z rozrzadzem co 100tys)
odkrec korek wlewu oleju na pracujacym silniku, powinno go mocno zasysac, jesli zasysa to znaczy ze zawor odmy, evap i caly dolot jest szczelny (tez odpadna koszty po zakupie)

jesli trafisz juz upatrzona sztuke ktora bedziesz gotowy kupic, nie glupim pomyslem jest hamownia, to tez da poglad na kondycje silnika i ilosc nagaru, w miare czysty i sprawny silnik generuje sporo ponad serie, zwykle cupry podchodza pod 250-255km
Raziel11
Stały forumowicz

27 Lip 2020, 14:10

Hej,

Nie wiem czy dobrze widzę, ale kolega pyta o hot hatcha, rzuca Golfa GTI, Audi A3/S3, Focusa ST mk2 czy Civic Type R..... i polecacie mu Seata Leona..?

Janek, Ty się wybierz obejrzeć w okolicy te modele, zajrzeć do środka, posiedzieć, czy się przejechać. Poza Honda, większość z nich ma silniki z turbo, wiec niskim kosztem moc podniesiesz. Te 200 koni możesz zostawić, albo dorzucić trochę więcej, silniki to zniosą.

Obejrzyj wnętrze, czy będziesz się w nim dobrze czuć, tym bardziej że przesiadasz się z E46 które design i wykonanie wnętrza ma na wysokim poziomie.
Przesiadka do Leona może być bardzo przykra..
Plastik I tworzywo masz w każdym aucie, ale w Leonie to jest najtańszy, najtwardszy, najgłośniej skrzypiący plastik.. i mnie np odrzucił.
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

27 Lip 2020, 15:48

dandan86, a czym wg Ciebie się rózni Leon Cupra od Golfa GTI?
Focus ST220 to hothatch a Volvo C30 T5 już nie?

Poza tym może E46 ma dobre materiały ale weź pod uwagę że Leon powstał 7 lat po premierze E46 - to już leciwe auto z lat 90.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

27 Lip 2020, 16:50

Nie jestem jakimś fanem Golfa, a już na na pewno nie VW, ale Golfa GTI i Seata Leona dzieli przepaść.
Dam Ci analogiczny przykład, moja 140 kilogramowa sąsiadka ma dwie nogi, i Monica Bellucci ma dwie nogi, obie potrafią chodzić I w sumie można by powiedzieć, że to to samo. No ale jednak niezupełnie...

A teraz Focus ST i Volvo C30...
Poza silnikiem, w samochodzie liczą się jeszcze inne elementy. Niby Volvo jest marką bardziej premium, ale C30 to takie niezbyt udane było.
Nie bez powodu C30 jakimś liderem sprzedaży nigdy nie było.
Niby podobne, ale Focus zostawia go w tyle, lepiej się prowadzi.
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Lip 2020, 19:34

dandan86 napisał(a):Hej,

Nie wiem czy dobrze widzę, ale kolega pyta o hot hatcha, rzuca Golfa GTI, Audi A3/S3, Focusa ST mk2 czy Civic Type R..... i polecacie mu Seata Leona..?

A Leon Cupra to czym jest jak nie hothatchem?

drugi Twoj post dzis widze i w kazdym jakas glupota palnieta
Raziel11
Stały forumowicz

28 Lip 2020, 08:47

Hej,

Wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Napisałem, że autor wymienił kilka modeli, o wiele ciekawszych od Leona, ale zamiast coś nakreslić o tych modelach, polecają mu Leona.
On się przesiada z E46, przesiadka do Leona może bardzo zaboleć.

Na forum i to od dawna da się zauważyć pewną prawidłowość. Jeśli ktoś ma VAGa - poleca VAGa, ktoś kto ma Forda poleca Forda, kto ma Hondy czy Lexusa - poleca te modele. Już chyba nie zdziwiłbym się, gdyby tu siedzieli właściciele serwisów konkretnych marek lub sklepów z częściami i polecali właśnie te marki. Takie można odnieść wrażenie, od dłuższego czasu.

Posiadasz Leona, polecasz Leona, przecież widać ;-)

Na koniec wpisu napisałem po prostu, żeby autor wsiadł do modeli które sam wspomniał i które mu polecono, bo na zdjęciach wszystko zawsze wygląda lepiej niż w rzeczywistości, dostał długa listę propozycji, niech sam zdecyduje, ale niech je obejrzy na żywo.

Pozdr.
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Lip 2020, 14:15

Ja się domyślam o co chodzi. Jak z kumplem szukaliśmy auta dla niego to gdy wsiadł do Leona stwierdził "kur.. Jak w matizie" a pierwszym focusem którego oglądał odjechał do domu
Wiercik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2009
Auto: Astra Coupe
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2002

28 Lip 2020, 18:45

dandan86 napisał(a):Na forum i to od dawna da się zauważyć pewną prawidłowość. Jeśli ktoś ma VAGa - poleca VAGa, ktoś kto ma Forda poleca Forda, kto ma Hondy czy Lexusa - poleca te modele.
teraz powinieneś posypać głowę popiołem, bo polecałeś Mercedesowe V8, które to posiadasz :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Lip 2020, 19:24

Wiercik napisał(a):a się domyślam o co chodzi. Jak z kumplem szukaliśmy auta dla niego to gdy wsiadł do Leona stwierdził "kur.. Jak w matizie" a pierwszym focusem którego oglądał odjechał do domu

Co kto lubi, są gusta i gusciki, mam służbowego focusa mk3 i prywatnie 2 leony.

Leon w środku jest plastikowy tak samo jak Focus
Raziel11
Stały forumowicz