Kupno auta które nie jest serwisowane w trybie longlife

26 Lut 2024, 20:04

Witam przymierzam się do kupna jakiegoś auta 3-5 letniego. Wybór początkowo padł na megane 1.3 tce z roczników 2019-2021 ale po zgłębieniu tematu niektóre 3-4 letnie auta mają przejechane 60k-70k a olej wymieniony był tylko raz w okolicach 30k. Autem planuje pojeździć jakieś 5 lat, ale jak dla mnie to loteria kupno czegoś takiego. Wiec pytanie czy jakiś producent zaleca wymianę oleju normalnie co 10k-15k km czy wszystko lata na longlife?
adder
Nowicjusz

26 Lut 2024, 21:31

U mnie w Dusterze też olej niby co 30tys powinien być wymieniany, a wymieniam co 15tys i do tego wymieniłem po 3tys. jak ktoś bierze auto dla siebie, to olej zmienia częściej niż to wynika z harmonogramu. Floty na pewno nie wymieniają częściej.
Jak poleasingowy, to najlepiej z jakiejś firmy rodzinnej, gdzie auta traktowane są jak prywatne.
Ja zmieniam auta dosyć często, ale o auto dbam, bo gdyby z jakichś powodów nie byłoby mnie stać na wymianę, to dalej mam pewne i zadbane auto.
Jak mi się nowy Duster 24r spodoba, to może pod koniec roku będzie zadbany 3 latek do sprzedaży :lol:
A Courier właśnie zmienił właściciela :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2024, 23:09

najlepiej gdyby serwis olejowy był robiony co 15 000km a nie co 30 000km.
Producenci mają wyj...e na to bo i tak jest mniej więcej obliczone że jak zrobi co 30 000km to i tak gwarancję wytrzyma a dalej co się będzie działo z autem to ich to już nie obchodzi , może i nawet się rozlecieć silnik, następny klient może przyjdzie po nowy silnik albo nowe auto :lol:
toyman40
Stały forumowicz

27 Lut 2024, 08:39

A dla mnie dziwny temat bo z jednej strony zainteresowanie long life olejem a z drugiej strony wybór auta który nie jest "long life" Rozumiem że ktoś bierze hybrydę toyoty i pisze o long life ale renault 1,3 tce do określenia long life pasuje jak pięść do nosa :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2024, 09:44

Kia Hyundai toyota, tam na pewno masz wymiany po 15kkm. Każdą z tych marek trzeba zabezpieczyć przed korozją. Jeśli to ma być manul to znajdziesz, jak automat to raczej zostaje Ci toyota (ewentualnie Mazda ale jest bardzo droga)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...