11 Lut 2024, 15:21
Cześć,
z racji iż nie znalałzem na forum takiego zestawienia aut jak w temacie, postanowiłem założyć nowy.
Mianowicie, podobają mi się 3 konkretne pojazdy. Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice w kosztach serwisowania/utrzymania dla tych pojazdów. Oczywiście zakładając że wszystkie są w zbliżonym stanie technicznym. Nie biorąc pod uwagę kosztów paliwa i ubezpieczenia. Głownie sam serwis i ewentualne usterki. Wszystkie auta w benzynie. Raczej krótkie przebiegi, czasem wypad w trasę. Budżet +/- 20 tyś
1.BMW Seria 1 120i wersje silnikowe 170 lub 150km. Rocznik około 2006-2010.
2.BMW Seria 3 320i również te same wersje silnikowe i roczniki co w przypadku Serii 1.
3.Honda Civic VIII 1.8 140km benzyna. Słyszałem że silniki i skrzynie manualne uchodzą ze te bezawaryjne natomiast bolączek nie brakuje.
Ogółem z informacji pozyskanych w internecie, wywnioskowałem iż najbardziej sprzyjająca z tego zestawienia pod względem kosztów utrzymania powinna być Honda, aczkolwiek nie ukrywam że przebiegi robie małe, samochód planuje posiadać nie dłużej niż 3 lata, przyjemność z jazdy ma dla mnie dosyć duże znaczenie.
Jako auto - najbardziej mi się podoba z tego zestawienia BMW e90. Czy duża jest różnica w kosztach serwisowania na tle pozostałych 2 aut które wybrałem? Z tego co zdążyłem wyczytać, to w tych rocznikach między serią 1 a serią 3 nie ma zbyt dużych różnic w eksploatacji, z kolei UFO również potrafi mieć swoje bolączki, tym samym wcale nie musi okazać się tańsze w utrzymaniu.
Dodam że jestem z dużego miasta więc nie mam większego problemu z dostępem do warsztatów różnych marek. Miałem samochody które uchodziły również za bezawaryjne, a przez problemy z korozją czy innymi przygodami - wcale takie tanie w utrzymaniu nie były. Miałem również takie które uchodziły za te bardziej awaryjne i przez dobry stan techniczny i blacharski - wcale finalnie tak drogie w eksploatacji nie były.
Może ktoś miał w/w modele i może się podzielić doświadczeniami?
Pozdrawiam