Kupno auta. Mercedes w212 czy Audia6c7 ?

09 Sty 2019, 16:07

Witam. Planuje kupić samochód i zastanawiam sie który wybrać z dwóch wymienionych w temacie marek. Czy Audi a6c7 2013-2014 ? Czy mercedesa E klase W212 lift tez w tych rocznikach co audi. I teraz proszę o pomoc jaką skrzynie i silnik polecacie w danym aucie. Najlepiej żeby to był diesel podkreślę. P.s. trafia mi sie do kupna a6c7 2.0tdi 177km ze skrzynia multitronic 120 tys przebiegu.ale nie jestem pewny czy to dobre połączenie. I jezeli ktoś moze sie wypowiedziec na temat skrzyni z mercedesa 7g tronic
Z góry dziękuję
Bulba07
Obserwowany

0

09 Sty 2019, 17:05

Multitronic to szrot. W sumie w a6 był też s-tronic, który za dobrych opinii również nie zbiera.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

09 Sty 2019, 17:41

Jak będziesz korzystał z auta? Jeśli auto tylko na autostrady to takie A6C7 nie jest złą opcją, tutaj jest ciekawa opinia użytkownika:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W212 ogólnie wypada bardzo dobrze pod względem trwałości, ale nie jest też tanie w utrzymaniu. Unikałbym 2.2 CDI z początku produkcji, najlepsza opcja to 3.0 CDI. 7G tronic ma kilka słabych punktów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

09 Sty 2019, 20:00

Autko będzie użytkowane na krótkich dystansach bardzo rzadko na autostradzie. A może celowac w w212 przed liftem w 3.0 cdi i ze skrzynia hydrauliczna ? A jakie ma słabe punkty skrzynia 7g tronic ?
Bulba07
Obserwowany

0

09 Sty 2019, 20:19

Bulba07 napisał(a):Autko będzie użytkowane na krótkich dystansach bardzo rzadko na autostradzie.

Więc celowanie w diesla średni ma sens pod kątem kosztów napraw.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

23 Kwi 2020, 07:56

Ja jestem dużym fanem mercedesów i w212 jak dla mnie to bardzo dobra propozycja, jeśli zależy Ci na wygodniej i bardzo bezpiecznej jeździe. Sam mam ten model przedliftowy i trafiłem na niezłą cenę, aż sam się zdziwiłem. Podjechałem do serwisu aso Duda Cars we Wrocławiu, żeby przejrzeli i egzemplarz był w mega dobrym stanie. Teraz śmiga nim moja żona i jak na razie skutecznie unikamy kosztownym napraw, także zakup udany i na pewno do polecenia ;)
Robik45
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana rury wlewu paliwa - Toyota Yaris II P9 2006 - 2011
    Jak pewnie wszystkim wiadomo ten model boryka się z rdzewiejącym układem wlewu paliwa i można to zaobserwować w większości modeli P9 z silnikiem 1.0 i 1.3 które układ ten mają taki sam. W moim przypadku podczas tankowania ...
    Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...