Kupno auta niezarejestrowanego w Polsce, bez OC - kilka pytań

13 Sty 2016, 23:48

Dzień dobry!

Mam zamiar kupić sprowadzony z Polski samochód. Auto jest jeszcze niezarejestrowane i bez OC.
Handlarz, który sprzedaje auto jest drobnym sprzedawcą bez działalności i zaproponował dwa rozwiązania:
- umowa na Niemca, przy której akcyza wyniesie około 2.5 tysiąca złotych (ze względu na możliwe problemy prawne nie chcę podpisać tej umowy)

- umowa między nim, a mną, przy czym w tej wersji sprzedawca musi pokryć wysokość akcyzy (auto z silnikiem ponad 2 litry), rejestrację, przegląd i wykupić OC (najpóźniej w dniu rejestracji). Gdy handlarz dostanie "twarde" tablice rejestracyjne , spisuję z nim umowę kupna-sprzedaży o wartości auta + jego koszty. Z nowo kupionym autem, dokumentami i umową przerejstrowuję auto na siebie. Jeśli handlarz ma słabe zniżki na OC, zmieniam OC. Pomyliłem się gdzieś?

Handlarz wyliczył sobie, że rejestracja dokonana przez niego ( razem z podatkiem) wyniesie około 3.7 tysiąca złotych. Przeprowadzę dokładne wyliczenia, gdy spotkam się z nim jutro.

Moje pytanie jest takie, skoro handlarz oferuje umowę na Niemca, to czy posiada umowę kupna- sprzedaży między nim, a byłym właścicielem auta w Niemczech? Jeśli nie, to czy to auto jest dalej warte uwagi?

Podobno opłata recyclingowa dotyczy aut sprowadzonym przed 1 stycznia 2016 roku, tyle, że jakim sposobem urząd może sprawdzić, kiedy auto przekroczyło na lawecie granicę? Równie dobrze każde niezarejestrowane jeszcze auto mogło przyjechać do Polski nie w listopadzie, czy grudniu, a 2, czy 3 stycznia 2016.
Ufok
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 1982
Auto: Scenic II 1.9 dCi

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...