Kupno samochodu bez zmiany adresu zameldowania

17 Sty 2016, 16:53

Na początek prośba, żeby mocno się trzymać krzeseł, bo będzie wesoło. :D

No dobra, więc wyniosłem się od nadopiekuńczych rodziców po skończeniu studiów. Dość daleko 600km odwiedzam ich jak najrzadziej raz na pół roku powiedzmy. Chciałbym kupić samochód i zarejestrować i ubezpieczyć go na siebie. Niestety jestem cały czas zameldowany u rodziców i nie chcę tego zmieniać, ponieważ tu gdzie jestem często zmieniam mieszkania (ostatnio 3 razy w ciągu pół roku). No i w ogóle teraz jest z tym tyle pierdzielenia, że praktycznie się nie opłaca.

Teraz clue. Chcę kupić auto tak, żeby rodzice o tym nie wiedzieli za wcześnie, tzn. mogą wiedzieć ale po fakcie. Wg nich "trzeba mieć doświadczenie, żeby jeździć" itp. debilizmy, wiecie, zacofanie totalne, mimo że jeździłem parę lat ich autem, a niby jak to doświadczenie zdobyć bez jeżdżenia samochodem? Z resztą mniejsza z tym, szkoda gadać. Chcę kupić auto bez ich wiedzy, za swoje pieniądze i dla siebie, tak żeby mi nie truli dupska.

Pytanie, czy da radę to zrobić tak, żeby nie musieć jechać do nich te 600km (nawet nie miałbym czasu na to) i nie musieć go rejestrować i ubezpieczać tam u nich? Domyślam się, że nie ma takiej możliwości, bo w końcu chyba muszę chodzić do urzędów w gminie, w której jestem zameldowany?

Pozdrawiam i proszę o opinie.
rekinbialy
Nowicjusz

Auto: brak

17 Sty 2016, 17:37

rekinbialy napisał(a): Domyślam się, że nie ma takiej możliwości, bo w końcu chyba muszę chodzić do urzędów w gminie, w której jestem zameldowany?
Widzę ze sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie... :D Jaki masz DO tzn.z podanym dokladnym adresem ,miejscowość,ulica itp... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2016, 20:10

Tak mam dokładny adres w dowodzie. Wygląda na to, że jedyne rozwiązanie to zmienić zameldowanie, co zdaje się wiąże z wymianą dowodu osobistego + informowanie wszystkich urzędów o tym (?) - a może niekoniecznie? Może zmieniłbym dowód jedynie na potrzeby tej sprawy, a potem jak już by się sprawa z autem załatwiła, z powrotem? :D:D
rekinbialy
Nowicjusz

17 Sty 2016, 21:57

rekinbialy napisał(a): a może niekoniecznie?
Myślę ze raczej tak...
rekinbialy napisał(a):Może zmieniłbym dowód jedynie na potrzeby tej sprawy, a potem jak już by się sprawa z autem załatwiła, z powrotem? :D
Widzę ze faktycznie masz poczucie humoru... :D Polecam Ci raczej kabaret a nie forum... :mrgreen: Owszem moze będzie latwiej z nowym DO ogarnąć taki temat/ja tez tak mam-a DR samochodu z "starym adresem"/Jednak na dłuzszą metę nie zda to egzaminu/np.miejscowość/....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Sty 2016, 22:43

Strasznie ułomny ten cały system. Chyba trzeba się będzie faktycznie przemeldować....
rekinbialy
Nowicjusz

18 Sty 2016, 16:47

Nie do końca jest tak jak piszecie...
Zgodnie z przepisami, rejestracji pojazdu na wniosek właściciela dokonuje starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania lub siedzibę firmy.
Tak więc samochó należy rejestrować zgodnie z miejscem zamieszkania, a nie zameldowania. A to dwa rózne adresy - mieszkać można w Warszawie, a zameldowanym być w Krakowie. Wystarczy mieć zameldowanie tymczasowe.
Teraz tylko kwestia wytłumaczenia tego pani w okienku...Inna sprawa to taka, że w nowych DO nie ma adresu zameldowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...

18 Sty 2016, 18:17

MotoAlbercik napisał(a): rejestracji pojazdu na wniosek właściciela dokonuje starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania

Tak, rekinie - idź do najbliższego WK i się dowiesz.. I nam napisz co odpowiedzieli.. Wystarczy w sumie jak zadzwonisz..

DANE
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

18 Sty 2016, 19:15

MotoAlbercik napisał(a):Inna sprawa to taka, że w nowych DO nie ma adresu zameldowania.
Zgadza się...Nie ma nawet miejscowości w ktorej mieszkasz.Jest jedynie nazwa organu wydającego DO np.Burmistrz Pacanowa i to wszystko.Byc moze taki stan rzeczy będzie pomocny ale...
Ostatnio edytowany przez Migi60, 18 Sty 2016, 19:36, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Sty 2016, 19:36

Migi60 napisał(a): mam nowy DO ale nazwa miejscowośći jest wpisana

A gdzie ??
Ja też mam nowy i tylko jest miejsce urodzenia i kto wydał.. a to nie ma nic wspólnego z zameldowaniem ani zamieszkaniem.. :no:
Obecnie jak chcesz swoje zameldowanie potwierdzić to w ewidencji UM kosztuje 17 pln.
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2016, 19:39

silvo44 napisał(a):A gdzie ??
W DO....Sorrrrry,juz poprawiłem swoją "oszybkę"..... :D Z ciekawości kuknęłem do DO i wszystko się wyjaśniło... :angry:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Sty 2016, 19:41

Tak, wszystko wiemy - w nowym DO nie ma nic.. :no: :wink:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sty 2016, 11:44

silvo44 - z ciekawości zadzwoniłem do WK w Lędzinach ( jest to Wk odpowiedni do mojego miejsca zameldowania ) i zapytałem jak ta sprawa wygląda. Okazało się, że jest tak jak piszę - samochód można zarejestrować w WK odpowiednim do miejsca zamieszkania a nie miejsca zameldowania. W WK należy tylko wypełnić formularz, w którym pod odpowiedzialnością karną oświadczasz, że mieszkasz w .... tam masz meldunek czasowy i coś tam jeszcze. W WK w Lędzinach mają gotowe takie druki. Zadzwoniłem też do Tychów i tam mi to potwierdzili - mogę zarejestrować auto na tablicach ST zamiast SBL. I również w Tychach mają gotowe druki oświadczeń. Tak więc przepis "rejestracji pojazdu na wniosek właściciela dokonuje starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania" jest jak najbardziej wdrożony i działa. Dodam tylko, że niekoniecznie w danej miejscowości trzeba mieć meldunek tymczasowy - z UM nic nie jest wymagane. Kto nie wierzy niech zadzwoni sobie do WK Lędziny albo Tychy.
Migi60 - coś chyba pomyliłeś sobie dokumenty - w nowym DO nie ma miejsca zameldowania ani zamieszkania. Jest tylko miejsce urodzenia i może na to popatrzyłeś :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sty 2016, 12:32

Mnie aż tak ciekawośc nie zżera, ale dobrze wiedzieć.. :yes:
Migi sie poprawił - jakis rozkojarzony byl wczoraj.. może miał co obiecane :lol: :lol:
Pozdro..

P.s. Mozna w takim razie to wykorzystać chocby do płacenia nizszej skladki OC - wybrać sobie rejestrację w części kraju gdzie wypadkowośc jest niska.. :ok:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sty 2016, 21:31