Kupno auta, OC do lipca

08 Mar 2010, 00:20

Witam. Z tego co sie dowiedzialem to po 30 dniach od zakupu musze przerejestrowac autko, co wiaze sie z rekalkulacja skladki OC, bedzie to na moja niekorzysc. Pytanie, jak to obejsc? Auto kupie do konca marca, OC jest do lipca. Jak mam zrobic, by nie doplacac za OC?
rocky_4
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

08 Mar 2010, 09:53

Nic nie zrobisz - nawet jak nie przerejestrujesz. Sprzedający zgłasza sprzedaż samochodu i do WK i do ubezpieczyciela. Musi wówczas pokazać umowę kupna - sprzedaży. Ubezpieczyciel wcześniej czy później i tak cię znajdzie. Lepiej dla ciebie jest przerejestrować samochód i zrobić aneks do umowy OC. No i to ubezpieczenie skończy się w lipcu, więc i tak będziesz musiał albo je przedłużyć ( przedłuiża się automatycznie) albo wypowiedzieć umowę OC u obecnego ubezpieczyciela. I wtedy będziesz i tak musiał zapłacić. A jak nie zapłacisz to ci ściągną sądownie plus odsetki i koszta. Możesz oczywiście po kupnie samochodu do 30 dni wypowiedzieć umowę OC u obecnego ubezpieczyciela i zawrzeć nową, korzystniejzą dla ciebie umowę z innym. Ale zapłacić i tak musisz - nic cię od tego nie uchroni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2010, 19:30

A czy dogadanie się z poprzednim właścicielem, że będę jeździł na jego dowodzie i OC, a w połowie czerwca spiszemy umowę jest do końca legalne ? Czy mogę jeździć czyimś autem ?
rocky_4
Nowicjusz

09 Mar 2010, 22:07

rocky_4 napisał(a):że będę jeździł na jego dowodzie i OC, a w połowie czerwca spiszemy umowę jest do końca legalne ? Czy mogę jeździć czyimś autem ?

Czy jest legalne tego to nie wiem...Jezeli poprzedni własciciel wyraza na to zgodę
to cóz jego sprawa.Ty na jego DR i ubezpieczeniu mozesz śmiało jezdzić.. :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Mar 2010, 22:53

rocky_4 napisał(a):A czy dogadanie się z poprzednim właścicielem, że będę jeździł na jego dowodzie i OC, a w połowie czerwca spiszemy umowę jest do końca legalne ? Czy mogę jeździć czyimś autem ?

Oczywiście, że możesz jeździć czyimś autem i jest to legalne. Problem może być z wyjazdem za granicę, ale tu wystarczy użyczenie pojazdu.
Jeżeli dogadacie się tak, że Ty obecnemu właścicielowi dajesz gotówkę, a umowę spiszecie za pół roku, to możesz się wkopać, bo facet w czerwcu może powiedzieć, że podpisze umowę jak odpalisz mu dodatkowo tysiaka. I co w tedy zrobisz? Pobijesz go?

Równie dobrze facet nie musi chcieć tak robić. Wg. prawa auto będzie na niego. Jak spowodujesz wypadek, to jemu zabiorą zniżki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2010, 09:48

Jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać nowego tematu.
Załóżmy, że kupuję auto - na umowie jestem tylko ja jako Kupujący.
Co mam zrobić, żeby wykupić OC na mnie i na tatę (chodzi o jego zniżki) ? Czy musi być na umowie kupna/sprzedaży ?
Z góry dzięki za podpowiedzi ;)
rocky_4
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 14:34

rocky_4 napisał(a):Co mam zrobić, żeby wykupić OC na mnie i na tatę (chodzi o jego zniżki) ? Czy musi być na umowie kupna/sprzedaży ?

Najprościej jak ojciec będzie na umowie kupna-sprzedaży. Można później robić darowiznę, ale z tym jest więcej zachodu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 17:37

Żeby OC było na ciebie i na tatę, to tata musi być albo właścicielem albo współwłaścicielem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000