Vw Golf 3, Benz+LPG,ubezpieczenie

27 Kwi 2010, 13:00

Witam. Mój problem jest taki,że mam 19 lat i chcę kupić mój pierwszy samochód, co do tego mam pare pytań i proszę o pomoc!
1. Czy jeśli ja będę włascicielem,a wujek wspolwlascicielem bede miala jego zniżki czy ten kto ma znizki ma być wpisany jako wlasciel?
2.Czy wujek musi być przy podpisywaniu umowy,czy moge wpisac jego dane wczesniej?(problem z dojazdem do auta)
3.Czy mogę jeździc na aktualnym ubezpieczeniu OC sprzedajaccego do wygasniecia?

Bardzo dziękuuję za pomoc!!
gocha345
Nowicjusz

Miejscowość: Głubczyce

27 Kwi 2010, 14:38

gocha345 napisał(a):. Czy jeśli ja będę włascicielem,a wujek wspolwlascicielem bede miala jego zniżki czy ten kto ma znizki ma być wpisany jako wlasciel?

Wujek wlasciciel a Ty współwlasciciel jezeli chcesz korzystać ze znizek
gocha345 napisał(a):2.Czy wujek musi być przy podpisywaniu umowy,czy moge wpisac jego dane wczesniej?(problem z dojazdem do auta)

Nie musi ale jego dane muszą być w umowie i jego podpis.Musi być koniecznie w WK..
gocha345 napisał(a):3.Czy mogę jeździc na aktualnym ubezpieczeniu OC sprzedajaccego do wygasniecia

Tak ale do momentu przerejestrowania.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Kwi 2010, 15:34

1.Wujek najlepiej żeby był tzw. głównym właścicielem, a Ty druga w kolejności, ale na dobrą sprawę to nie ma to znaczenia.
2.Wpisać wcześniej możesz (potrzebny nr dowodu wujka), ale wujek musi machnąć podpis na umowie zarówno na wersji dla Ciebie, jak i dla sprzedającego.
3.Tak, jeżeli:
-poprzedni właściciel nie powiadomi ubezpieczyciela o tym, że chce odzyskać pieniądze,
-po przerejestrowaniu musi być zgodność nowych numerów rejestracyjnych z danymi na polisie.
w praktyce radzę, więc dokonać rejestracji i pójść do ubezpieczyciela w celu dokonania aneksu do umowy (zmian).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika