Kupno auta od firmy a OC i AC

09 Kwi 2010, 18:04

Witam,

Kupuję samochód (na osobę prywatną) będący obecnie autem firmowym. No i mam pytania:

1) Czy w tej sytuacji podpisuje jakąś umowę? Bo w ów firmie (zaprzyjaźniona) mówią, że w tej sytuacji wystawia się tylko fakturę. To prawda? Wystarczy do wszystkich formalności?

2) Auto ma OC i AC do grudnia. Czy w przypadku zakupu od firmy również jest możliwość kontynuowania ubezpieczeń, przeniesienia ich na siebie?

3) Na przerejestrowanie i aneks do OC mam podobno 30 dni. Czy w sytuacji kupienia auta of firmy mogę nim jeździć przez ten czas? Czy OC będzie ważne, poświadczając samą fakturą zakupu auta i firmowym OC w przypadku kontroli?
GK
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Kwi 2010, 10:54

faktura wystawiona przez firmę to tak samo jak umowa kupna-sprzedaży.możesz kontynuować ubezpieczenie i jeżdzić.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

10 Kwi 2010, 16:09

1.Faktura jest tak samo ważna jak umowa kupna-sprzedaży.
2.Po zakupie auta proponowałbym pójść do agenta ubezpieczeniowego w celu wykonania aneksu do polisy, czyli przepisania polisy na Ciebie/Twoją firmę.
3.Przerejestrować musisz w ciągu 30 dni. W praktyce za nieprzerejestrowanie nie ma żadnej kary. w przypadku kontroli musisz mieć:
-ważne OC - ważne pod względem daty
-ważne badanie techniczne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2010, 11:56

Jedna rada - oprócz faktury, warto mieć dodatkowo umowę kupna - sprzedaży, w której jest wyraźnie napisane, że samochód ma przebieg ( nie stan licznika ) ..... oraz jest bezwypadkowy i nie posiada wad ukrytych.
To jest dość ważne, a nie ma tego na fakturze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2010, 14:22

na zakończenie dodam, że jeżeli firma jest prowadzona przez osobę fizyczną (nie jest spółka z o.o. lub inna z osobowością prawną) to potrzebny będzie jeszcze wpis do ewidencji sprzedawcy poświadczony przez niego za zgodność.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.
    SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...