Kupno auta od wspolwlasciciela-Pilne

10 Lut 2008, 20:43

Mam pytanie, jezeli samochod jest zarejestrowany na mnie a zona jest wspolwlascicielem to czy ona moze sprzedac samochod bez mojej wiedzy i czy moze w umowie wpisac siebie jako sprzedajacego.Zaznaczam ze z zona mam przysadzona separacje i dowiedzialem sie pare dni temu sprzedala samochod.Obecny wlasciciel juz przerejestrowal auto.
Ostatnio edytowany przez fabek111, 11 Lut 2008, 13:47, edytowano w sumie 1 raz
fabek111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

11 Lut 2008, 02:23

Z tego co mi wiadomo, żeby sprzedać samochód potrzebny jest podpis wszystkich czyli i właściciela pojazdu, jak i również współwłaściciela. Tak było jeszcze kilka lat temu (wiem na 100% bo wujek sprzedawał samochód a mój tato był współwłaścicielem i musiał wyrazić zgodę na sprzedaż auta), a nie wiem czy się zmieniło i jak jest teraz. Czekaj na wypowiedź MotoAlbercika :) on jest dobry jeśli chodzi o przepisowe klocki :) pozdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

11 Lut 2008, 17:29

Żona nie miała prawa sprzedać samochodu bez Twojej zgody. Taka umowa jest nieważna. Jeżeli samochód ma dwóch właścicieli to nawet w przypadku wyceny szkody, jeżeli miało się wypadek przez rzeczoznawcę do zaakceptowania muszą być obaj właściciele. Tak samo jest ze sprzedażą.

Chyba, że jest jakiś dokument w którym zrzekasz się prawa do samochodu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2008, 22:55

Jest dokładnie tak,jak pisze kolega Dishman - jeżeli nie było podziału majątku,w którym samochód przypadł żonie lub jeżeli nie spisałeś z żoną umowy,że zrzekasz się samochodu na jej korzyść,to nie miała prawa sprzedać tego samochodu.Na umowie kupna-sprzedaży musi być podpis właściciela i współwłaściciela oraz dane z waszych dowodów osobistych.
Jeżeli dowiedziałes się,że nowemu nabywcy udało się ten samochód zarejestrować,to żona prawdopodobnie podrobiła podpisy i skądś miała numer i serię twojego dowodu osobistego :? .W sumie,to nowy właściciel nie ma prawa sprawdzać,czy samochód ma współwłaściciela.Tak samo WK.W tym przypadku,przestępstwo popełniła twoja żona,sprzedając bez twojej wiedzy twoją własność.A jezeli podrobiła twój podpis,to za to jest 5 lat...
Chyba,że w ostatnim czasie zmieniły się przepsisy,ale nic o tym nie słyszałem.Najlepiej będzie(jeżeli chcesz wyciągnąć konsekwencje za czyn żony) jak się przejdziesz do WK i zapytasz.Tam dostaniesz 100% informację.Jeżeli jest jak pisałem,to nastepnym krokiem bedzie zawiadomienie policji o popełnionym czynie przez żone.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2008, 02:29

Dzieki bardzo,juz mam jasnosc co moge zrobic i o to mi chodzilo.
BMW E-36 coupe 328I
fabek111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

12 Lut 2008, 13:13

No to dobrze pamiętałem :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

08 Paź 2010, 17:13

witam
mam identyczny problem tylko ze z drugiej strony
jestem osoba która kupiła auto gdzie współwłaściciel podrobił podpis (sprawa ponoć była w sadzie i kobieta ma juz za to wyrok)
i pytanie brzmi:
czy ja z tego powodu mogę stracić auto a jeśli tak to czy mogę jakoś odzyskać pieniądze ??
chylik
Nowicjusz

Miejscowość: gliwice

08 Paź 2010, 17:21

Tak samochod mozesz stracic a pieniądze mozesz odzyskac jak osoba która Ci go sprzedała dobrowolnie się na to zgodzi.W innym przypadku pozostaje Ci tylko droda sądowa... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Paź 2010, 11:14

ok ale nie pasuje mi ze sprawa o podrobienie podpisu się już zakończyła
czy ja nie powinienem być wzywany albo coś w końcu jak by nie patrzeć tez jetem w to zamieszany :(
chylik
Nowicjusz

Miejscowość: gliwice

10 Paź 2010, 11:37

Wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi to tak.Tylko ze my zyjemy w tym kraju i nigdy nie wiadomo jak Wysoki Sąd postąpi.Niestety przepisy sa widocznie nie po to zeby je przestrzegac ale dobrze znac i wiedziec jak je omijac nie łamiąc tym samym prawa... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014