Mam problem, z przyczepą

22 Kwi 2010, 18:38

Hej, jestem tu pierwszy raz, Witam wszystkich.
Mój problem dotyczy, niedawno kupiłem przyczepę, wydawało się wszystko ok, ale okazało się, że przyczepa nie ma numerów na ramie, właściwie to nie ma nigdzie numerów. Ma dokumenty tzn: dowód rejestracyjny i tablice, oraz ubezpieczenie OC. Brak numerów na ramie poprzedni właściciel tłumaczy gruntownym remontem przyczepy i prawdopodobnym ich zaspawaniem.
Co teraz robić?
Pomóżcie
ryśiek
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

22 Kwi 2010, 18:57

Zgłaszasz się do urzędu komunikacji, mówisz o swoim problemie oni powiedzą Ci jakie dokumenty trzeba będzie dostarczyć by wyrobić nowy VIN.
Prawdopodobnie będzie potrzebna opinia rzeczoznawcy, który stwierdzi, że nie ma numerów w związku z naprawą przyczepy.

Dadzą Ci skierowanie na stację kontroli pojazdów i tam nabiją Ci nowy VIN

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

22 Kwi 2010, 19:00

ale da się to zrobić?? Kurcze w sumie był to pierwszy mój zakup bez opieki kogoś bardziej doświadczonego i ... i na błędach się uczę ehh.
A orientacyjnie jaki to może być koszt? Mam nadzieję że mniejszy niż w przypadku opisywanych problemów z wymianą numerów w samochodach??
ryśiek
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 19:16

ryśiek napisał(a):ale da się to zrobić??

Da się zrobić bez problemu tylko ze ja myślę o trochę innej drodze.
Najpierw musisz u dać się na SKP na przegląd tech.Jezeli tam Ci diagnosta nie znajdzie
nr.vin to dostaniesz wynik bad."N"Powod-brak nr.vin.Z tym dopiero do rzeczoznawcy
ktory wystawi Ci ocenę z uzasadnieniem co mogło się stać z tym nr.Z tymi papierami
bierzesz azymut na WK gdzie dostaniesz skierowanie na nabicie nr.vin i badanie
poprawkowe na SKP.Jezeli chodzi o koszty to podaj jaka to przyczepa,jaka DMC
/czy cięzarowa/ :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Kwi 2010, 19:22

yhy, przyczepa ma wbite w dowodzie ciężarowa, DMC 2000kg.
A czy konieczne jest to badanie techniczne, no bo ważne jest jeszcze ponad miesiąc. Czy chodzi tylko o ten dokument że nie można znaleźć nr. VIN i czy za to też trzeba będzie płacić?
ryśiek
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 19:27

ryśiek napisał(a):A czy konieczne jest to badanie techniczne

Mozesz uzytkować do chwili kiedy skończy się BT.Ja Ci podalem sposób w jaki mozesz
to najszybciej i najpewniej zalatwić...
Jak chcesz to idz do WK i powiedz im ze kupiłes ją wiedząc ze nie ma tego nr.vin
i niech Ci powiedza co masz z tym zrobić..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Kwi 2010, 19:31

najbardziej uspokoiło mnie to że nie kupiłem jakieś miny z której już nigdy nie miałbym pożytku. teraz tylko kwestia tych kosztów pokaże czy przepłaciłem.
Dzięki serdecznie za odpowiedzi.

[ Dodano: Pią Kwi 23, 2010 15:53 ]
kontynuuję temat, postanowiłem sprawdzić narazie wszystkie możliwości czy gdzieś się chociaż trochę nie ostało tych numerów.
gdzie ich szukać??
To jest przyczepa Carsten!! 2 osiowa, platforma. Wszystkie wskazówki cenne.
ryśiek
Nowicjusz

10 Paź 2010, 08:30

witam ,pozwolę sobie przyłączyc sie do tematu,i zapytam czy można zarejestrować przyczepe ,tak zwana domkiem Holenderskim ?Chciałbym ja ubezpieczyć ,ale póki nie jest zarejestrowana ,nie chcą mi jej zarejestrować.Czy ktoś z kolegów wie czy można coś z tym zrobić.Prawdopodobnie niema numeru Vin.Czy można ,i jak zdobyć taki numer? Jestem nowy ,jesli coś zrobiłem zle ,proszę o sprostowanie
czajka67
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

10 Paź 2010, 11:39

czajka67 napisał(a):Chciałbym ja ubezpieczyć ,ale póki nie jest zarejestrowana ,nie chcą mi jej zarejestrować

A gdzie juz byłes z tą sprawa.... :?: :?: Czy masz jakies dokumenty na tą przyczepę... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP