Kupno auta sprowadzonego od osoby prywatnej

17 Kwi 2010, 17:15

Witam serdecznie.
Próbuję sprzedać własny samochód już od dość długiego czasu i jak niektórzy wiedzą nie jest to łatwe. Właśnie trafiła mi się okazja zamiany na auto, które by mi pasowało, ale jest mały problem...
Człowiek, który posiada ten samochód jest osobą prywatną, sprowadził go z Francji ponad pół roku temu i jeździ cały czas na francuskich blachach. Jak twierdzi opłacona jest akcyza oraz urząd skarbowy, auto ma wykupione ubezpieczenie w Warcie jeszcze na pół roku oraz ważny przegląd techniczny. Jego zdaniem wystarczy rejestracja w urzędzie komunikacji oraz opłacenie recyklingu.
W związku z powyższym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w tych sprawach:
1. Czy możliwe jest poruszanie się wyżej opisanym pojazdem po naszych drogach?
2. Jakie dokumenty powinienem dostać od niego żebym mógł zarejestrować auto na siebie?
3. Czy w trakcie rejestracji nikt się nie przyczepi do tego, że auto jest tak długo nierejestrowane od momentu sprowadzenia?
4. Czy do zamiany naszych aut wystarczy standardowy druk umowy zamiany?
5. Czy do rejestracji będę potrzebował również jego umowę zakupu, fakturę z Francji?
6. Opłatę recyklingową opłacam na swoje nazwisko czy jego ( jako sprowadzającego auto do Polski)?
7. Jakich kosztów mogę się spodziewać? Jeżeli dobrze liczę to około 1250zł ( karta pojazdu, recykling i rejestracja )

Bardzo proszę o podpowiedzi, bo sprawa dość pilna, a nie chciałbym wpakować się w auto, którego nie będę mógł zarejestrować.
zorba77
Nowicjusz

Miejscowość: mazury

17 Kwi 2010, 22:48

1. jeżeli pojazd ma ważny francuski dowód rejestracyjny to możesz jeździć - sprawdź badanie techniczne + oczywiście tablice i polskie OC
2. dokumenty:
- umowa kupna na niego od Francuza (jeśli nie prowadzi działalności - handel pojazdami)
- VAT-25
- zaświadczenie o zapłacie akcyzy
- tablice rejestracyjne - jak są
- recykling - to jest jego obowiązek
- badanie techniczne polskie - jak ma, jak nie ma to musisz zrobić
- dowód rejestracyjny francuski (tu możesz zobaczyć jak wygląda [link wygasł])+ tłumaczenie pewnie zrobił
- jak nie ma tablic to oświadczenie od niego co się z nimi stało
3. nikt się nie przyczepi, że minęło pół roku
4. umowa zamiany wystarczy
5. tak jeśli nie prowadzi firmy handlującej pojazdami
6. recykling na jego nazwisko
7. koszty:
- 500 recykling
- 300 rejestracja (tablice, dowody rejestracyjne, karta pojazdu)
- podatek 2% wartości rynkowej pojazdu, wypełniasz druk pcc-3 i wysyłasz do us
tu możesz pobrać
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Kwi 2010, 10:00

Wielkie dzięki Darku za wyczerpującą odpowiedź.
zorba77
Nowicjusz

Miejscowość: mazury

31 Maj 2010, 18:01

Witam serdecznie podepne sie do tematu aczkolwiek mam bardzo podobna sytuacje.

Autko jest z francji, tam zostało zakupione i facet na dowodzie rejestracyjnym ma wpisane tablice wywozowe oraz stare nr rejestracyjne, jednak przyjechał na tych starych (nie wywozowych) auto jest ubezpieczone (rownierz na te stare nr rejestracyjne - na tych blachach sie porusza).Dodam ze dowod rejestracyjny jest juz na tego goscia. Akcyza zostala zaplacona i autkiem gosc porusza sie juz ponad pol roku po Polsce.

W takiej sytuacji pytanie: Czy we wniosku do rejestracji mam podac te orginalne nr rejestracyjne (na tych blachach stoi auto i te tablice posiadam) czy te wywozowe ktore wogole nie zostaly wyrobione i pytanie czy jak tak to czy bede musial te orginalne francuskie tablice zdac w wydziale komunikacji.) Recykling juz oplacilem na swoje nazwisko i US tak samo, OC przepisane i zwrot z AC tez otrzymam od wlasciciela.

Prosze o pomoc czy nie bede mial problemow z zarejestrowaniem tego samochodu w Polsce

Z gory dziekuje
zadzior123
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

31 Maj 2010, 19:24

Ja też szczęśliwie 31.05. 2010 kupiłam od os.prywatnej auto sprowadzone przez nią z Francji (faktura z 22.01.2010). Tutaj znalazłam info o wsyzstkich dokumentach/opłatach/formalnościach -dzięki!

Pozostaje jeszcze pytanie o OC... Okazało się że była właścicielka opłaciła je w Warcie Dzwoniłam tam -jest zaległa jedna rata której termin minął 29.04.2010. Kolejna rata ma termin do 30.07.2010. Pani z Warty poinformowała, że zaległą ratę musi uregulować były właściciel, a ja mogę umowę wypowiedzieć ale muszę zapłacić część bieżącej raty z ewentualnymi zwyżkami bo mogę mieć mniej zniżek. Nie da się tego uniknąć??
Sylwia_206
Nowicjusz

Miejscowość: Francja

31 Maj 2010, 19:28

Sylwia_206 napisał(a):Nie da się tego uniknąć??

Niestety ale nie ma juz takiej mozliwości.Musisz to zaplacić i wypowiedziec umowę..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...

31 Maj 2010, 19:30

Sylwia_206 napisał(a):Ja też szczęśliwie 31.05. 2010 kupiłam od os.prywatnej auto sprowadzone przez nią z Francji (faktura z 22.01.2010). Tutaj znalazłam info o wsyzstkich dokumentach/opłatach/formalnościach -dzięki!

Pozostaje jeszcze pytanie o OC... Okazało się że była właścicielka opłaciła je w Warcie Dzwoniłam tam -jest zaległa jedna rata której termin minął 29.04.2010. Kolejna rata ma termin do 30.07.2010. Pani z Warty poinformowała, że zaległą ratę musi uregulować były właściciel, a ja mogę umowę wypowiedzieć ale muszę zapłacić część bieżącej raty z ewentualnymi zwyżkami bo mogę mieć mniej zniżek. Nie da się tego uniknąć??

Jesli kontunuujesz jej polise to nie masz zadnych zwyzek/znizek tylko do konca ubezpieczenia jedziesz na warunkach ubezpieczeniowych sprzedawcy auta, jesli chodzi o te raty to nie mam pojecia
zadzior123
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

31 Maj 2010, 19:31

:cry: ale dzięki za szybką odp.!

[ Dodano: Pon Maj 31, 2010 19:41 ]
jeszcze jedno pytanie: sprzedawca twierdzi że mogę jeździć na blachach francuskich bo są unijne -czy to prawda? jeśli tak to do kiedy mogę nierejestrować autka w kraju i w jakim dokumencie znajdę taką info? Pozatym ile mam czasu od zakupu auta na rejestrację i ile na zawarcie umowy OC?
Sylwia_206
Nowicjusz

Miejscowość: Francja

31 Maj 2010, 19:58

Sylwia_206 napisał(a):sprzedawca twierdzi że mogę jeździć na blachach francuskich bo są unijne

Niby tak ale pod warunkiem ze masz aktualny przegląd tech.z Francji...
Sylwia_206 napisał(a):Pozatym ile mam czasu od zakupu auta na rejestrację i ile na zawarcie umowy OC?

Wg.przepisow masz termin 30 dni na zarejestrowanie samochodu od momentu jego
zakupu.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014