Kupno auta sprowadzonego z Włoch

25 Mar 2011, 13:40

Witam,

przymierzam się do zakupienia auta sprowadzonego przez handlarza z Włoch (auto jest do opłat) . Mam w tej kwestii kilka pytań:

1. Jakie dokładnie dokumenty powinienem od niego otrzymać ?
2. Kto w umowie powinien być strona sprzedającą: handlarz czy poprzedni właściciel?
3. Na co powinienem uważać przy kupnie takiego auta?

pozdrawiam
gdzies2
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

28 Mar 2011, 15:27

dokumenty:
1. umowa kupna
2. dowód rejestracyjny włoski
3. certyfikat własności włoski
tu możesz obejrzeć dokumenty:
[link wygasł]

Najbezpieczniej dla Ciebie zawierać umowę z handlarzem - jego widzisz, jemu płacisz, od niego bierzesz samochód, jego dowód osobisty możesz sprawdzić.
Jeżeli handlarz nie chce płacić akcyzy, vat i recyklingu to możecie transakcję przeprowadzić za granicą - wtedy Ty jesteś importerem a on sprzedawcą.

Dalej załatwiasz wszystko po kolei:
urząd celny, skarbowy, tłumaczenia, badanie techniczne, recykling, rejestracja, ubezpieczenie.
Tu możesz sobie wypełnić druki do urzędów i wyliczyć akcyzę
[link wygasł]

Tutaj możesz poczytać o OC i wybrać najtańszą firmę z kilkunastu
[link wygasł]

gdyby Ci się nie chciało walczyć tydzień z urzędami zleć to innym
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

30 Mar 2011, 08:57

Wybacz jeśli zadaje banalne pytania ale kupuje swoje pierwsze auto i jestem w tym temacie kompletnie zielony.

Handlarz, od którego zamierzam kupić auto nie prowadzi komisu więc pewnie umowy na siebie jako strona sprzedająca nie będzie chciał spisać.

DariuszSawicki napisał(a):Najbezpieczniej dla Ciebie zawierać umowę z handlarzem - jego widzisz, jemu płacisz, od niego bierzesz samochód, jego dowód osobisty możesz sprawdzić.
Jeżeli handlarz nie chce płacić akcyzy, vat i recyklingu to możecie transakcję przeprowadzić za granicą - wtedy Ty jesteś importerem a on sprzedawcą.

Koszty akcyzy i recyklingu wezmę na siebie ale nie rozumiem o co chodzi z vat i z przeprowadzaniem transakcji za granicą.

Pozdrawiam
gdzies2
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa