KOLIZJA a współwłaciciel

23 Mar 2011, 19:35

Siemka. Mam takie pytanko??
Spowodowałem kolizję z innym samochodem dużo lepszym :sad: Mam ubezpiecznie w warcie tylko że jestem współwłaścicelem tego samochodu mam zniżki, prawo jazdy od 2004 a samochód z 1995 r I pytanie o ile polecą te zniżki(tata ma max zniżki)mi i ojcu i czy to jest uzależnione od tego jaki to był samochód i jakie były jego uszkodzenia
norton86
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

23 Mar 2011, 20:26

Na takie pytanie odpowie Ci tylko ubezpieczyciel bo jest to uzależnione od wielu czynników i każdy ubezpieczyciel rozpatruje to inaczej. Dla porównania powiem, że znajmy wylatując z drogi kosząc znak i wykrzywiając jeden stalowy słupek ogrodzenia stracił 20%.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Mar 2011, 21:18

A ja tą odpowiedz nieco poprawię - na pytanie autora nie odpowie ubezpieczyciel, a umowa ubezpieczenia - to, co powie ubezpieczyciel jest mało ważne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

24 Mar 2011, 09:13

norton86 napisał(a):Siemka. Mam takie pytanko??
Spowodowałem kolizję z innym samochodem dużo lepszym :sad: Mam ubezpiecznie w warcie tylko że jestem współwłaścicelem tego samochodu mam zniżki, prawo jazdy od 2004 a samochód z 1995 r I pytanie o ile polecą te zniżki(tata ma max zniżki)mi i ojcu i czy to jest uzależnione od tego jaki to był samochód i jakie były jego uszkodzenia

Wyjaśnijmy. Masz ubezpieczenie OC, WARTA pokryje koszt naprawy samochodu w który wjechałeś. Nie ma znaczenia czy jest to maluch, czy mercedes. Utrata zniżek zależna jest od danego ubezpieczyciela. Na pewno nie mniej niż 10%, a nie powinno być więcej niż 20%. Czasami jest to o tyle głupio pomyślane, że np. utrata zniżek 10%, ale na 2 lata. Zobacz sobie w umowę OC, albo zapytaj w Warcie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2011, 13:12

Dishman napisał(a):Zobacz sobie w umowę OC, albo zapytaj w Warcie.

Albo przeglądnij sobie ich tabele bonus-malus. Bardzo ogólnie - po szkodzie idzie się zwykle o dwie klasy w górę, klasy różnią się o 10% (z wyjątkiem tych na samej górze gdzie różnią się więcej, albo na samym dole, gdzie różnią się mniej - to tłumaczy np. wspomniane 10% na dwa lata, tyle pewnie straci ojciec). A Ty najprawdopodobniej stracisz 20%.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Mar 2011, 15:06

A tak z ciekawości:

Jeśli np kupuję auto, daruję jego część komuś, by mieć jego zniżki, to przy kolizji utrącają tylko moje, czy ta osoba też ma "w plecy" i przy najbliższym ubezpieczaniu swojego własnego samochodu też będzie drożej?
A może po prostu trącone są zniżki uczestnika wypadków, a współwłaściciel wychodzi z tego "bez szwanku" ?
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 16 10 2003
Auto: E39 530iA 2002r
Silnik: M54B30
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Subaru Forester
    Średniej wielkości Forester został przetestowany przez Consumer Reports w wersji z mocniejszym, 2,5-litrowym silnikiem benzynowym o mocy 184 KM, uzyskując średni wynik 28 mpg, 20 mpg w mieście i 38 mpg na szybkiej trasie. ...

25 Mar 2011, 17:18

Nie ma znaczenie kto spowoduję kolizję zniżki tracą właściciel i współwłaściciel.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2001

28 Mar 2011, 21:12

PrezesArtek napisał(a):Nie ma znaczenie kto spowoduję kolizję zniżki tracą właściciel i współwłaściciel.

Trochę nie fair :/
Czyli ja nabroję, a potem ta druga osoba mimo brania swojego własnego samochodu (beze mnie jako współwłaściciela) i tak ma karę z tytułu mojej stłuczki?
W takim wypadku chyba się nie skuszę na taki "przekręt" - źle bym się czuł z myślą, że mój "stuk" może obciąć komuś zasłużone zniżki ...
Zapłacę jak za zboże, ale co robić ... a myślałem, że na pierwsze kilka lat rzucę się na AC+OC, ale bez zniżek kwoty są zabójcze :/
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Mar 2011, 21:45

Hmmm, czy niesprawiedliwe? A czy sprawiedliwe jest to, że jak ty nie masz żadnych zniżek, a tata ma wszystkie, robisz tatę właścicielem, siebie współwłaścicielem i płacisz mniej za ubezpieczenie? I dodatkowo zbierasz znizi za bezszkodową jazdę?
A co do naprawy - czasami warto przeliczyć co się bardziej opłaca - stracić zniżki i naprawić auto z OC czy zachować zniżki i zapłacić za naprwę uszkodzonego auta z własnej kieszeni... Może się okazać, że te 20% to znacznie mniej niż wyniosłaby naprawa z własnej kieszeni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2011, 09:26

W zasadzie jakby się nad tym zastanowić to ma to sens.
Wszak taki współwłaściciel też staje się mniej "wiarygodny" dla ubezpieczyciela, gdyż udostępnia/dzieli auto z niedoświadczonym kierowcą.
Jakby nie było konsekwencji, to by zaraz były oferty sprzedaży zniżek na allegro ;)
No nic - pewnie jakaś firma ma ubezpieczenie zniżek albo co - będę musiał popytać w jakimś centrum ubezpieczeniowym.
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika