Kupno auta używanego, co wybrać do 20 tyś. zł?

23 Maj 2022, 22:07

Witam, potrzebuje kupić samochód jak najszybciej ale tez nie ze byle co aby już ;). Prosiłbym o pomoc w wyborze ewentualnie jakieś propozycje, bo sam już nie wiem co wybrać eh :(.
Wybrałem sobie dwa auta ford fiesta mk7 1,4 lub corsa D 1,4 90KM lub 100KM nie wiem czym się różnią te silniki ?.
Ciężko znalezć takie modele zwłaszcza fiestę z silnikiem 1,4 wiec zaczynam rozważać inne modele marki np peugeot 207 lub 307, może jakiś fiat, albo ford focus ewentualnie hiunday i30 lub i20, opel astra H, może jakieś renault hm.
Wypisałem te auta które mieszczą się w przedziale cenowym moim, wiem ze jedne są z segmentu B inne C ale jak w tej samej cenie jest taki lub taki to jakaś różnica bedzię ?
Auto do 20 tys, bym chciał ogólnie rozglądam sie miedzy 10 a 20 , chodz gdyby było coś naprawdę wartego mógłbym może przekroczyć budżet trochę powyżej 20tys. za samo auto.
Może mi coś pomożecie wybrać znalezć bo już głupieje od przeglądania ofert, jestem z okolic lublina , nie wiem na ile warto jak daleko szukać auta.
Na olx zaznaczyłem do 100km , a i szukam benzyny nie diesla.
Może nie napisałem zbyt chaotycznie, jak macie pytana chętnie odpowiem aby jak najlepiej moglibyście mi pomóc.
piotrrr
Nowicjusz

24 Maj 2022, 10:42

Dosyć chaotycznie to opisałeś najpierw ,,wybrałem sobie dwa auta,, w kolejnym zdaniu ..zaczynam rozważać,, a później auta na F.... i H....
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Maj 2022, 21:42

Te dwa to takie co najbardziej o nich myślałem ale ze ciężko dostać je zwłaszcza w moich okolicach, to zacząłem rozważać inne i wymieniłem je, ale nie wiem czy są warte np.
Coś tam czytałem w necie ale wiecie jak to jest dla osoby która się nie zna czasami ciężko jest. Auto ma być jak najmniej awaryjne i w razie co tanie w naprawie. Pięciodrzwiowe z klimą chyba za dużych wymagań nie mam ;)

To w skrócie auto do 20 tys gdyby było coś wartego to dołożę kilka tysięcy. Z woj. lubelskiego, nie wiem czy warto szukać dalej ?.
Benzyna, większość miasto czasem dalsza droga 400km na urlop ;)

Auta o których myślę rozważam to:
ford fiesta mk7 silnik 1,4
opel corsa D silnik 1,4
fiat grande punto 1,4
peugeot 207 silnik 1,6 ze starszych bo podobno nowe maja coś z rozrządem nie tak
peugeot 307 1,6 lub peugeot 308 1,6 nowszy szybciej dostać w kasie się mieści nawet ale znowu te silniki ?
może opel astra H 1,6
ford focus mk2
lub hiunday i30 1,4 albo i20 podobno droższe części
może jakieś renault czy seat nie wiem jakie nawet brać pod uwagę, seat podobno twarde zawieszenie.

Mam problemy z kręgosłupem jeżeli to ważne a wzrost 185 jak ma to
znaczenie.

Proszę o pomoc doświadczone osoby, doradzcie coś jak pisałem chciałbym kupić jak najszybciej ale jak to mówią pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł ;)
Jakieś propozycje pomocne naprowadzające rady.
piotrrr
Nowicjusz

25 Maj 2022, 17:27

[url]Mam problemy z kręgosłupem jeżeli to ważne
[/url]

To może pomyśl o czymś, gdzie będziesz wsiadał wyżej i miał pozycję podczas jazdy "jak na krześle"?
Jakiś opel meriva, focd c-max
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Maj 2022, 20:35

Wiesz, chciało by się suva ale nie ta kasa chodz było by wyżej. Bardziej myślałem pod względem zawieszenia żeby nie było za twarde to wtedy lepsze będzie może.

Chciałbym opinie które auta są najmniej awaryjne, żeby nie naprawy nie zjadły, mało jeżdżę wiec przebiegi duże nie będą. W innym poście opisałeś komuś honde civic i po tym opisie wiem ze nie chciałbym takiego auta. I o takie mi coś chodziło żeby ktoś mi jakoś opisał w skrócie te auta jakieś wady zalety. żebym wiedział czego szukać, ewentualnie jakieś konkretne auta.
piotrrr
Nowicjusz