Zakup nowego auta w Niemczech - Audi czy VW?

24 Maj 2022, 14:51

Witam, zastanawiam się nad zakupem nowego samochodu. Jestem w Niemczech i interesuje mnie na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie.
Chciałam kupić auto marki VW lub Audi. W szczególności zależy mi żeby był to jednak silnik benzynowy ponieważ auto dosyć długo będzie stało na parkingu. Waham się między Audi A3 lub VW Golf 6 lub 7.
Może ktoś doradzi jakiego silnika unikać, jaki będzie najbardziej odpowiedni, na co zwracać uwagę, który z modeli jest jednak najmniej awaryjny oraz ewentualne naprawy ( w którym z tych aut koszta są najmniejsze )
Natalia9991
Nowicjusz

24 Maj 2022, 15:21

Silniki benzynowe w tych samochodach najbezpieczniejsze będą po 2016 roku. Golf na pewno będzie tańszy od A3 w zakupie.

Masz jakiś określony budżet?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Maj 2022, 16:27

Jeżeli chcesz kupić nowe auto to daj jeszcze informacje jak długo masz nim zamiar jeździć ? Do jakiego przebiegu. Ogólnie rzadko w nowych samochodach dzieją się złe rzeczy. Ogólnie Audi będzie droższe w zakupie i w doposażeniu. Później te koszty będą zbliżone jeżeli chodzi o samo użytkowanie. Audi może mniej tracić na wartości. No i chyba z zakupem golfa 6 (auto nowe coś jest nie tak ...)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Maj 2022, 17:11

Chce wziąć auto w Niemczech w kredycie, dlatego zależy mi żeby był to dobry wybór na kilka lat
Natalia9991
Nowicjusz

25 Maj 2022, 13:09

Natalia9991 napisał(a):Chce wziąć auto w Niemczech w kredycie, dlatego zależy mi żeby był to dobry wybór na kilka lat
Nowe czy używane? Jeździsz w większości po miejscu? Jaki budżet przewidujesz na auto?
Kilka lat to znaczy 4-5 czy więcej?
Natalia9991 napisał(a):który z modeli jest jednak najmniej awaryjny oraz ewentualne naprawy ( w którym z tych aut koszta są najmniejsze )
To jest kluczowe pytanie :) Powiedz jeszcze czy to ma być tylko Audi lub VW? Jakaś inna marka wchodzi w grę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2022, 20:10

Mamy tutaj w okolicy salon audi, vw oraz Mercedesa. Raczej myślałam nad autem nowym. Nie jeżdżę po mieście zbyt dużo, jest to wyspa i raczej auto potrzebne na dojazdy do Polski. 5 lat to takie minimum. W grę wchodzi każda marka auta.
Natalia9991
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...