Kupno auta z 1.4 tsi ea211

29 Sie 2021, 11:26

Powiedzcie mi jak to jest z tymi silnikami 1.4 tsi po 2012r? Mowa o ea 211. Moja siostra chce kupić Octavię III z tym silnikiem.
Jak czytałem opinie z testów i na forach vaga, to wrażenia są głównie pozytywne - Niskie spalanie, dobre osiągi, brak awarii związanych z konstrukcją silnika i problem z nadmiarowym spalaniem oleju też podobno wyeleminowany.
Z kolei jak czytam posty tu na forum, to nawet ten silnik po modernizacji nie jest polecany i raczej jest z gatunku tych na czarnej liście.

Napisałem post na grupie skody i też dostałem głównie pozytywne opinie - sporadyczne problemy ze spalaniem oleju z koniecznością niewielkich dolewek między wymianami. No ale takie problemy ma nawet nowe tipo 1.4 95km, które nie ma turbosprężarki.

Nie znalazłem niestety informacji jak długo żyje taki silnik. Głównie bierzemy pod uwagę auta z przebiegiem 100-150 tys km. Zastanawiamy się ile ten silnik wtrzyma jeśli miał olej wymieniany co 15 tys km.
Jaka jest żywotność osprzętu czyli dwumasy ze sprzęgłem, turbo, wtryski?
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Sie 2021, 11:31

Są ok, ale wersja od 2015+ uchodzi za najlepsza. Tak czy siak, warto.
Gość114260

29 Sie 2021, 13:47

hoderi145 napisał(a):Jak czytałem opinie z testów i na forach vaga, to wrażenia są głównie pozytywne

Bo tak jest, w ujęciu zacnych dokonań vw ze swoimi sławnymi tsi jest to jedna z lepszych opcji silnikowych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Sie 2021, 14:18

hoderi145 napisał(a):Z kolei jak czytam posty tu na forum, to nawet ten silnik po modernizacji nie jest polecany i raczej jest z gatunku tych na czarnej liście.

Bo na tym forum wszystko co niemieckie, ponieważ jest dobre to się hejtuje, a nikt nie patrzy kiedy tak na prawdę te silniki były badziewne, w stosunku do starych to tylko pojemność i napis TSI się zgadza reszta skrajnie inna, jak ktoś napisze że Laguna to królowa lawet albo że aut na "f" się nie kupuje to lament bo Janusz itd nie zna się, ale opowieści o TSI które od 10 lat są zupełnie innymi silnikami i wolnymi od wad że są kiepskie bo 15 lat temu twin charger w golfie V się sypał to już jest prawda i ok.

Mój kumpel ma od 3 lat Toledo IV 1,2 TSI/90 koni, świetne auto i nie wie co to awaria także wolny wybór każdej osoby, TSI ma fajną charakterystykę, mało stosunkowo pali jak na turbo benzynę i świetna kultura pracy.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sie 2021, 15:06

szybki napisał(a):Bo tak jest, w ujęciu zacnych dokonań vw ze swoimi sławnymi tsi jest to jedna z lepszych opcji silnikowych.

A jak się mają te silniki w porównaniu do np 1.5 ecoboost, 1.2tce lub 1.6 thp? Bo to do nich trzeba by te silniki porównać - bezpośredni wtrysk paliwa, turbo.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna